logo-gr

banner-home

Μήλα Ζαγορίν - ΠΟΠ

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός "πιλότος".
Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας, αφού Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915.
Στη διάρκεια της πορείας του ο Συνεταιρισμός παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής Ζαγοράς και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας. Η τελευταία του φάση ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και συνδέεται με την εξάπλωση στην περιοχή της ποικιλίας μήλων Στάρκιν Ντελίσιους, που αποδείχτηκε ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ζαγοράς, ώστε να αποδίδει προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης. Από τότε αρχίζει και η αλματώδης ανάπτυξη του Συνεταιρισμού, που στη δεκαετία του '80 γίνεται πραγματικά εκρηκτική και έφτασε σήμερα να συγκεντρώνει το 98% των παραγωγών.
Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, ενώ τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.
Ο Συνεταιρισμός παράλληλα συγκεντρώνει και διακινεί ό,τι είδους αγροτικά προϊόντα παράγονται στην περιοχή, όπως και άλλες ποικιλίες μήλων (γκόλντεν, ρενέδες, φυρίκια), αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια κ.α., όλα εξαιρετικής ποιότητας.
Σχεδιάζονται νέες συσκευασίες των προϊόντων με το διακριτικό σήμα, τα μήλα φέρουν ειδικό αυτοκόλλητο του λογότυπου και τα μεταφορικά μέσα κυκλοφορούν με τη νέα εταιρική ταυτότητα.
Σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων της περιοχής (10.000 – 15.000 τόνους ετησίως), καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται, και είναι από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της Μαγνησίας.
Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς διαθέτει σήμερα ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιείται στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Οι σύγχρονοι ψυκτικοί χώροι των 55.000 m3 (με θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας ULO σε ποσοστό άνω του 50%) έχουν δυνατότητα αποθήκευσης, συντήρησης πάνω από 10.000 τόνους, ενώ η διαλογή γίνεται με αυτόματα ηλεκτρονικά διαλογητήρια με δυνατότητα 180 τόνους το 8ωρο (ανάλογα με το βάρος και το χρώμα). Στις εγκαταστάσεις των ψυγείων λειτουργούν επίσης ηλεκτρονικές μηχανές μικροσυσκευασίας.
Η ποιότητα των επώνυμων πλέον μήλων «ΖΑΓΟΡΙΝ» γίνεται συνείδηση στον Έλληνα καταναλωτή και η φήμη τους ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας κατακτώντας τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.
"Το 100% των μήλων μας παράγεται με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Παραγωγής», που εγγυάται ότι είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Για τον τρόπο αυτό καλλιέργειας τα μήλα Ζαγοράς είναι πιστοποιημένα από τον επίσημο ελληνικό οργανισμό AGROCERT." μας ενημερώνει ο Αντώνης Σπανός υπεύθυνος του συσκευαστηρίου και συνεχίζει: "Η γλυκιά, πλούσια και ταυτόχρονα στυφή και δροσιστική γεύση, η εξαίρετη ποιότητά τους , αλλά και φήμη των μήλων γενικότερα για την διατροφική τους σπουδαιότητα κάνουν τα μήλα Ζαγορίν περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές .Στη συνείδηση κάθε σύγχρονου ανθρώπου που σέβεται και προσέχει τον οργανισμό του, γυμνάζεται και ακολουθεί υγιεινό διαιτολόγιο ή κούρα αποτοξίνωσης η διατροφή με μήλα είναι απαραίτητη..
Το μήλο είναι ένα από τα φρούτα τα οποία ο οργανισμός δέχεται και χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει από τη νόσο Αλτσχάιμερ." Στην ερώτηση μας για το ποιό ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Συνεταιρισμού η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: " H μονάδα από την αρχή φτιάχτηκε με ένα σωστό καταστατικό, μια υγιή διαχείριση και με πρωταρχικό στόχο τα έσοδα να μην έλθουν από επιδοτήσεις, αλλά από το ίδιο προϊόν, πράγμα που απαιτούσε συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης του προϊόντος και της εικόνας του. Έτσι, ο Συνεταιρισμός κάνει συνεχείς επενδύσεις, εντασσόμενος σε αναπτυξιακά προγράμματα, και αυτή τη στιγμή πληρώνει τους αγρότες το αργότερο σε 6 μήνες ενώ δεν έχει καμία οφειλή οπουδήποτε αλλού».
Εντυπωσιασμένος από τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπου καθώς κάθε παρτίδα παραγωγού μπαίνει στο αυτόματο διαλογιστήριο και τα μήλα ανάλογα το χρώμα, το μέγεθος, την ποιότητα διαλέγονται και οδηγούνται στην συσκευασία ενώ ταυτόχρονα ζυγίζονται ανά κατηγορία, προσδιορίζοντας αυτομάτως την αξία και τη ποσότητας της, ένιωσα πολύ περήφανος σαν Έλληνας. Γιατί -αν και μια τέτοια μονάδα που βρίσκεται στην περιφέρεια της χώρας, σκαρφαλωμένη στο πιο όμορφο βουνό της, το Πήλιο- αποδεικνύεται περίτρανα, ότι αν ο στόχος των συνεταιρισμών είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν αλλά τουναντίον να έχουν πολλές δυνατότητες να διακριθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Map for Products: 39.448124,23.101791
  • Τύπος: ΠΟΠ
  • Περιοχή: Ζαγορά

Προσθήκη σχολίου