logo-gr

banner-home

25.04.2012

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Νάξου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου «Φιλοξενία», παρουσίασαν την Τετάρτη το βράδυ στο Ξενοδοχείο "Astir of Naxos", το "Ελληνικό Πρωινό".

Συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, κυρίως από τον κλάδο των καταλυμάτων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του "Ελληνικού Πρωινού" στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν απαντήσεις σε απορίες, ερωτήματα και διευκρινήσεις από τον υπεύθυνο της οργάνωσης του "Ελληνικού Πρωινού" εκ μέρους του ΞΕΕ, Γιώργο Πίττα, τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτο Καρούμπα και το σεφ Δημήτρη Παπαδόπουλο. Συνδιοργανωτής και Μέγα Χορηγός της εκδήλωσης η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά εδέσματα-προτάσεις που μπορούν να συνθέσουν το Ελληνικό πρωινό, βασισμένο σε τοπικά προϊόντα και συνταγές με σκοπό να πάρουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι ιδέες ώστε να ξεκινήσουν την άμεση εφαρμογή του. Οι επαγγελματίες, όπως διαπιστώσαμε από τα ερωτήματα που έθεταν, έδειξαν ότι έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχει για τον επισκέπτη, αλλά και για την τοπική οικονομία, η ένταξη των τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στο πρωινό που σερβίρουν στους πελάτες τους.

Από την άλλη, αν και σημειώθηκε ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ των τοπικών προϊόντων και των εισαγομένων είναι μικρές, όπως διαπιστώσαμε, είναι ένα θέμα που δεν παύει να απασχολεί ακόμη αρκετούς, αν και είναι αμελητέο μπροστά στο όφελος που θα έχουν από την ένταξη του ελληνικού πρωινού από τη σίγουρη ικανοποίηση των επισκεπτών-πελατών τους που θα το γευθούν.
Πάντως, όπως εξ' άλλου αναφέρθηκε, έγκειται στους ίδιους τους επαγγελματίες να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές στα τοπικά προϊόντα, αφού ο νόμος της αγοράς λέει ότι οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα τη ζήτηση. Περισσότερες παραγγελίες λοιπόν, θεωρούμε ευνόητο, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες τιμές. Πέρα όμως από αυτό, μήπως, το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι είναι αυτό που έχει να κάνει με την επιμέλεια του πρωινού και του επαναπροσδιορισμού της συνολικής εικόνας που αυτό θα παρουσιάζει. Τοπικά καλά προϊόντα, συνταγές που γευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ιδέες για καινούργιες που είτε οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα έχουν είτε θα συμβουλευτούν τους ειδικούς και φαντασία και επιμέλεια στο "στήσιμο", είναι βέβαιο ότι θα συνθέσουν ένα καταπληκτικό "Ελληνικό Πρωινό" που μπορεί να είναι διαφορετικό μεταξύ των επιχειρήσεων, θα έχει όμως ως κοινό σημείο αναφοράς, ότι οι επισκέπτες φεύγοντας από τη Νάξο θα πάρουν μαζί τους, εκτός από όλα τα άλλα, οσμές και γεύσεις που θα τις ταυτίσουν με τις καλύτερες στιγμές των διακοπών τους στο νησί. Παράλληλα, θα ενισχύσουν επιπλέον την τοπική αγορά, -πόσες φορές δεν το έχουμε κάνει όταν ταξιδεύουμε αγοράζοντας προϊόντα που θα έχουν γευτεί και θα τους έχουν αρέσει. Οφείλουμε σ' αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, κερνούσε στην εκδήλωση τον κόσμο μια από τις πιο γευστικές γραβιέρες τριών χρόνων όπως μας είπαν που έχουμε δοκιμάσει. Παράλληλα, υπήρχε τραπέζι με "προτάσεις" για το Ελληνικό Πρωινό και στοιχεία για την παρασκευή τους από το σεφ Δημήτρη Παπαδόπουλο. Άκρως εντυπωσιακό το αυγό-μάτι σε νερό και λάδι.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΝΑΞΟΥ

Αφρομυζήθρα Νάξου
Αρσενικό Νάξου
Θηλυκοτύρι Νάξου
Ξινομυζήθρα & Ξινότυρο Νάξου
Γραβιέρα Νάξου
Κοπανιστή Νάξου
Ζαμπόνι (τοπικό αλλαντικό)
Χωριάτικα λουκάνικα
Ασκούδες (επιτραπέζια ελιά Νάξου)
Βουνίσιο τοπικό μέλι
Ομελέτα με κάρφια (άγρια σπαράγγια με πιο φίνα γεύση)
Ομελέτα με ζαμπόνι και χωριάτικα λουκάνικα
Κολοκυθοπαστίτσα
Κολοκυθοκορφάδες
Χορτοτηγανίτες
Τσιμπητά (χόρτα)
Πατατοσαλάτα με πατάτες Νάξου
Τηγανίτες με πετιμέζιμ αφρομυζήθρα Νάξου με τοπικό θυμαρίσιο μέλι
Σεφουκλωτή (τοπική γλυκιά νηστίσιμη πίτα)΄
Ξεροτήγανα (γλυκό του γάμου)
Γλυκό κουταλιού κίτρο & καρυδάκι