logo-gr

banner-home

Enagron

Enagron

Το Έναγρον είναι χτισμένο σε ένα υψόμετρο περίπου 500 μέτρων και βρίσκεται στο κέντρο του ψηλότερου και ιερότερου βουνού της Κρήτης, τον Ψηλορείτη. Ο σκοπός του είναι να συνδυάσει την τοπική φιλοξενία με την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα και να συνδέσει την εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού με τη γνωριμία της τοπικής κουλτούρας μέσα από τη διαμονή, τις δραστηριότητες και τη γαστρονομία. Καλεί τους επισκέπτες σε μια περιοχή της Κρήτης που είναι λιγότερο γνωστή αλλά εντυπωσιακή, λιγότερο κοσμοπολίτικη αλλά αυθεντική, λιγότερο ανεπτυγμένη αλλά μοναδική.
Το Έναγρον συνδυάζει τις προσπάθειες του για να μυήσει τους επισκέπτες σε μια κουλτούρα με βαθιές ρίζες στην ιστορία και σε έναν κόσμο που ο σεβασμός στον φιλοξενούμενο είναι απόλυτη αξία. Προσκαλεί τους φιλοξενούμενους να γνωριστούν με την τοπική κοινωνία και να ανακαλύψουν μοναδικά τοπία, αρχέτυπα έθιμα και ξεχωριστές κοινωνικές συμπεριφορές.
Οι εγκαταστάσεις διαμονής και τα κτήρια έχουν σχεδιαστεί και έχουν κτιστεί έτσι που να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον, η αρχιτεκτονική τους παραδοσιακή, τα υλικά φυσικά, εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες άνετης διαβίωσης, τοποθετημένα σε σχήμα χωριού, αλλά χωρίς να προκαλούν και να έρχονται σε αντίθεση με το πολιτιστικό και το φυσικό τοπίο. Κτίρια μονώροφα και διώροφα σχηματίζουν γειτονιές που θυμίζουν παραδοσιακό χωριό. Χρησιμοποιήθηκαn υλικά που σέβονται την φύση για να φτιαχτούν διαμερίσματα, μονόχωρα έως και τριών δωματίων, εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μέσα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως και 6 άτομα το καθένα.
Για τις γαστρονομικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις υπάρχουν η κουζίνα, ο ξυλόφουρνος, το τυροκομείο οι παραστιές, το ρακοκάζανο, το πατητήρι και φυσικά ο χώρος του εστιατορίου, χώρος άνετος κάτω από τον τεράστιο dρυ που καλύπτει με την σκιά του το καλοκαίρι και χαρίζει την δροσιά. Στο Έναγρον κρατούνται τα βασικά στοιχεία της Κρητικής παραδοσιακής κουζίνας με προσήλωση:
Χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από φρέσκα επιλεγμένα προϊόντα της Κρητικής Γης, καλλιεργημένα από ντόπιους παραγωγούς με ήπιες μεθόδους χωρίς χημικά και πρόσθετα, ακολουθώντας πάντα την εποχικότητα της φύσης. Πολλά από αυτά παράγονται από τους ιδιοκτήτες στο αγρόκτημα. Μαγειρική γίνεται αποκλειστικά με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Αναζητούνται και συνδυάζονται με μαεστρία παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής με τους κανόνες διαχείρισης και υγιεινής των τροφίμων για να δημιουργηθούν εδέσματα μπολιασμένα με την τέχνη που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά.
Οι μαγείρισσες είναι γυναίκες από τα χωριά της περιοχής που από μικρές ασχολούνται με το μαγείρεμα και τη διατροφή των οικογενειών τους.

hotel

Το Πρωινό του Ξενοδοχείου

 

Σε ανοιχτό μπουφέ προσφέρεται πρωινό που αποτελείται από προϊόντα ντόπια ή ιδιοπαραγωγής.
Από ροφήματα σερβίρεται φρέσκο γάλα αγελάδας (συσκευασμένο αγοράς), φρέσκο γάλα κατσίκας από την φάρμα, επτά διαφορετικά βότανα της περιοχής (από την φάρμα), όπως μαλοτήρα, δίκταμο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, μέντα, λάδανο και μελισσόχορτο, αλλά και τσάι διαφόρων ειδών, καφές φίλτρου, στιγμιαίος και ελληνικός. Από τυροκομικά υπάρχει γραβιέρα ΠΟΠ Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, φέτα (συσκευασμένη αγοράς), τυροζούλι (τοπικό τυρί ιδιοπαρασκευής), γιαούρτι στραγγιστό (συσκευασμένο αγοράς) και γιαούρτι πρόβιο (Μάρτη-Ιούνη από ντόπιο βοσκό).
Από φρούτα και χυμούς διατίθενται όλα ανάλογα με την εποχή φυσικής ωρίμανσής (πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, βερίκοκα, σύκα, φραγκόσυκα, ρόδια, μπουρνέλες, καρπούζια, πεπόνια, λωτούς). Προσφέρονται αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται στο οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, καθώς και σφακιανές πίτες με ξυνομυζήθρα, μέλι ή πετιμέζι, λουκουμάδες με μέλι ή πετιμέζι, τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, κρίθινα ντακάκια με ντομάτα, ελαιόλαδο και μυζήθρα, ψωμί φρέσκο που ζυμώνεται και φουρνίζεται στον ξυλόφουρνο και παξιμάδια διάφορα. Δε θα μπορούσε να παραλείψει κανείς τις ελιές (καλαμών, ψιλολιές, θρούμπες κτλ), τα ξερά σύκα, τις σταφίδες σουλτανίνες, τα καρύδια, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, τις μαρμελάδες ιδιοπαραγωγής από φρούτα της φάρμας και το πετιμέζι (παραγωγής Έναγρον). Ο πρωινός μπουφές ολοκληρώνεται από παρασκευές αυγών, όπως αυγά μάτια στο ελαιόλαδο και αυγά ομελέτα με φρέσκια ντομάτα.

 

Άλλες Δραστηριότητες που Σχετίζονται με την Γαστρονομία

 

Το Έναγρον καταπιάνεται με διάφορες γαστρονομικές δραστηριότητες, όπως:

 

Εκδρομή στο 'Σπίτι του Βοσκού'

 

Αυτή είναι μια βουκολική εκδρομή στην άγρια φύση των Κρητικών βουνών. Περπάτημα σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στο βουνό, σε ένα πανέμορφο τοπίο όπου ο Πανούσης, ο βοσκός φροντίζει το κοπάδι του δίπλα από το Μιτάτο (πέτρινο, θολωτό κτίσμα, κατασκευασμένο χωρίς αρμούς). Το τοπίο είναι μαγευτικό. Μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των βουνών και της ακτογραμμής του Ρεθύμνου. Στο Μιτάτο προσφέρεται ένα υπέροχο γεύμα που ετοιμάζει στη φωτιά η Αφροδίτη, η γυναίκα του βοσκού. Ακολουθεί ξεκούραση μέχρι να ξεκινήσει ο δρόμος της επιστροφής.

 

Βοτανικός Περίπατος

 

Πραγματοποιείται ένας δίωρος περίπατος γύρω από τη βλάστηση του Έναγρον περπατώντας μέσα από βοτανικά μονοπάτια. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πως τα φυτά και τα μονοπάτια της Κρήτης συνδέονται με την οικονομία, τη μυθολογία, τη θρησκεία και τη φαρμακευτική από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια του περίπατου τους δίδεται η ευκαιρία να παρατηρήσουν, να πιάσουν, να μυρίσουν, ακόμα και να γευτούν τα διαφορετικά είδη των φυτών που περιβάλλουν το Έναγρον. Στο τέλος της διαδρομής πίνουν ένα παραδοσιακό ρόφημα.

 

Παραδοσιακά Μαθήματα Μαγειρικής
 

Μέσα από μερικά πρακτικά μαθήματα οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς να ετοιμάσουν μερικές από τις βασικές συνταγές της Κρητικής Παραδοσιακής Δίαιτας.

 

Ψήσιμο Ψωμιού και Τυροκόμηση
 

Το Έναγρον προσκαλεί τους επισκέπτες να μάθουν μέσα από απλές πρακτικές οδηγίες πώς να φτιάχνουν το δικό τους παραδοσιακό ψωμί και τυρί. Η μαγείρισσα, η Σταυρούλα, κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, όταν κάθε γυναίκα συνήθιζε να ετοιμάζει ή ίδια το καθημερινό ψωμί της οικογένειας. Αρχικά, δείχνει πώς να ζυμώνουν κι έπειτα πώς να ψήνουν ψωμί στον ξυλόφουρνο. Στη συνέχεια, την περίοδο που τα πρόβατα του βοσκού παράγουν φρέσκο γάλα, η Σταυρούλα δείχνει πώς να κάνει κανείς το δικό του τοπικό τυρί, το μόνο τυρί που μπορεί να το δοκιμάσει κάποιος ζεστό μόλις βγει από το καζάνι.


Γιαούρτι

Τηγανήτα

Ελιές, ξηροί καρποί, φρούτα

Ντάκος και λαχανικά

Μαρμελάδα

Βότανα

Γραβιέρα

Πρωινός μπουφές

Αξιολογήστε το Πρωινό του ξενοδοχείου

(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Map for Hotels: 35.309183, 24.842348
  • Αστέρια: * * *
  • Διεύθυνση: Αξος Μυλοποτάμου Ρέθυμνο
  • Τηλέφωνο: 28340 61611
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.