logo-gr

banner-home

Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης

Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης

Ιστορία


Το 1980 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης και η κύρια ασχολία του είναι η τυποποίηση και η εμπορία του ξηρού σύκου Κύμης , ενός προϊόντος που η θέληση των παραγωγών της περιοχής και η διαρκής προσπάθεια τους μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης το έκανε γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποιότητα του και την αναγνωρισιμότητα του σαν προϊόν ΠΟΠ.


Στην πορεία του ο Συνεταιρισμός κατάφερε να:
1. Εδραιώσει την συκοκαλλιέργεια στην Κύμη. Έσωσε ένα σπάνιο ελληνικό τοπικό προϊόν.
2. Να κάνει το «Ξηρό Σύκο Κύμης» γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αφού η εμπορία του έχει εξαπλωθεί στο 80% στην εγχώρια αγορά και το 20% στο εξωτερικό.
3. Να γίνει ο εγγυητής του συκοπαραγωγού της περιοχής, αφού του εξασφάλισε την πώληση του προϊόντος του και μια σημαντικότατη τιμή εκκαθάρισης που μένει σταθερή τα τελευταία χρόνια.
4. Να βελτιώσει εντός των πλαισίων που δύναται να κινηθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, να αναδείξει τον ποιοτικό έλεγχο με την εξασφάλιση μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, να εφαρμόσει νέους τύπους συσκευασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.
5. Εφάρμοσε μεθόδους κατοχύρωσης σημάτων αγροτικών προϊόντων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του «Ξηρού Σύκου Κύμης» στις διεθνής αγορές.
6. Τα τελευταία πέντε χρόνια –με αφορμή την οικονομική κρίση- επεκτάθηκε στην αξιοποίηση νέων αγροτικών προϊόντων της περιοχής με εφαλτήριο την αξιοποίηση της επένδυση του Ξηραντηρίου. Παράγονται παραπροϊόντα του Σύκου όπως την Πάστα Σύκου, το Συκοπάστελο Κύμης και το Πετιμέζι Σύκου.

 

Προϊόντα


1) ΞΕΡΟ ΣΥΚΟ ΚΥΜΗΣ ΠΟΠ - Το «ΞΕΡΟ ΣΥΚΟ ΚΥΜΗΣ» είναι λεπτόφλουδος, μεγάλος και με πλούσια σάρκα καρπός. Προκύπτει από δυο σύκα ξηραμένα και σχισμένα στη μέση. Το Ξερό Σύκο της Κύμης παράγεται με έναν ιδιαίτερο, παραδοσιακό και μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα τρόπο ξήρανσης που συναντάται στην Κύμη.
α) Συγκομιδή. Οι καρποί συλλέγονται πάνω από το δέντρο λόγω του λεπτού φλοιού τους για να μην καταστραφούν κατά την πτώση τους στο έδαφος.
β) Κόψιμο κοτσανιών προς αποφυγή των βλαβερών εντόμων που επωάζουν εκεί και της απορρόφησης υγρασίας από τον καρπό.
γ) Θείωση. Οι ατμοί του θειαφιού που καίει ο παραγωγός κατά την θείωση έχουν την ιδιότητα να διασπούν τη χλωροφύλλη με αποτέλεσμα να καταστρέφεται αυτή και ο φλοιός των σύκων να αποκτά το λευκό χρώμα που επιθυμεί ο καταναλωτής. Το θειάφι δεν απορροφάται από τον φλοιό των σύκων αλλά βρίσκεται σε αέρια μορφή. Η εναπομένουσα ποσότητα θειαφιού στο σύκο όταν αυτό συσκευάζεται δεν είναι ποτέ μεγαλύτερη των 10 ppm. Το στάδιο αυτό δεν υφίστανται τα σύκα που προορίζονται για τον «ακλιβάνιστο» τύπο του Σύκου Κύμης.
δ) Σχίσιμο – Λιάσιμο. Τα σύκα σχίζονται λόγω της πλούσιας σάρκας, δεν θα μπορούσαν να ξεραθούν ολόκληρα. Τα σύκα στο στάδιο του «λιασίματος» αφήνονται στην έκθεση στον ήλιο για 3-5 ημέρες ανάλογα τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
ε) Κλείσιμο. Το στάδιο αυτό είναι το πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας γιατί τα σύκα παίρνουν την τελική τους μορφή, αυτή της «ασκάδας» και δημιουργείται η φόρμα τους. Προσέχουμε τα σύκα να είναι ισομεγέθη και να βρίσκονται στο άριστο στάδιο ξήρανσης.

 

2) ΠΑΣΤΑ ΣΥΚΟΥ ΚΥΜΗΣ
 

3) ΠΑΣΤΕΛΙ ΣΥΚΟΥ ΚΥΜΗΣ
 

4) ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΥΚΟΥ ΚΥΜΗΣ

 

Δίκτυο Διανομής στην Ελλάδα

 

Τα ξερά σύκα Κύμης ΠΟΠ διανέμονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

 

Πιστοποιήσεις

 

Τα ξερά σύκα Κύμης είναι ένα προϊόν ΠΟΠ που έχει πιστοποιητικό απεντόμωσης και πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Βραβεύσεις & διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

 

Τα ξερά σύκα Κύμης ΠΟΠ βραβεύθηκαν σε φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων στην πόλη Vezenobres της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Εξαγωγές: Χώρα & αντίστοιχα σημεία πώλησης

 

Τα ξερά σύκα Κύμης εξάγονται στις ΗΠΑ και προτιμώνται στις χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αγγλία).


Προσθήκη σχολίου

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Map for Suppliers: 38.636517,24.102796
  • Διεύθυνση: Μεντούλι Κύμης Ευβοίας
  • Τ.Κ.: 34003 Εύβοια
  • Τηλέφωνο: 22220 31722
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.