logo-gr

banner-home

23.06.2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πάρου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου παρουσίασαν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο «Swiss Home», το «Ελληνικό Πρωινό της Πάρου», το οποίο αποτελεί το 39ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό.
Το Ελληνικό Πρωινό της Πάρου παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», ο οποίος επεσήμανε ότι «To Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ, εκεί που πριν από 8 χρόνια ήταν ανύπαρκτο ως έννοια, τώρα κερδίζει με τη φιλοσοφία του και την πρακτική του, τη θέση του στα ελληνικά ξενοδοχεία κάθε περιοχής. Η Πάρος, έστω και καθυστερημένη σε σχέση με τα γύρω νησιά όπως η Τήνος, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σίφνος, αρχίζει να συνειδητοποιεί την αξία της γαστρονομίας και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον Τουρισμό».
Στην παρουσίαση στο «Swiss Home» και υπό την εξαιρετική καθοδήγηση και αμέριστη βοήθεια από την Άννα Πολυκανδριώτη, παρευρέθηκαν πάνω από 60 επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, παραγωγοί κ.α.), οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γαστρονομική ανάπτυξη της Πάρου και φυσικά για την αξία του Ελληνικού Πρωινού.

 

Την εκδήλωση τίμησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού ο 'Επαρχος κ.Κώστας Μπιζάς και από τον Δήμο ο κ.Χρίστος Χριστόφορος, Αντιδήμαρχος Πάρου και Πρόεδρος της Τουριστικής επιτροπής. Παρευρέθηκαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων, o Πρόεδρός της κ.Γιώργος Μπαφίτης (Kalypso) και οι κ.Παναγιώτης και κ.Μάνια Αμπατζή (Poseidon), κ.Ελένη Βακιρτζή (Pyrgaki), κ.Γιώργος Ξεφτέρης (Aqua Marina), κ.Λουκιανός Πολυκανδριώτης (Swiss Home), κ.Χριστίνα Φωκιανού (Captain Rocks), εκπρόσωποι ξενοδοχείων όπως των Anna Platanou, Aegean Village, Lefkes Village, Senia Ηοtel, Αιγαίον καθώς των ενοικιαζομένων όπως της κ.Στέλλας Φυρογένη, της κ.Ευανθίας Βεντουρή και της κ.Βασιλικής Χασούρη αλλά και επαγγελματιών του Τουρισμού όπως ο κ.Δημήτρης Πετρόπουλος του Εrkyna Travel. Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα της Πάρου, που την τελευταία δεκαετία κάνει αισθητή την παρουσία του δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στην ανάπτυξη του νησιού.
Πλήθος προϊόντων προήλθαν από φούρνους και ζαχαροπλαστεία της Πάρου (Παν. Χαμηλοθώρης και Τσουνάκης από την Νάουσα, Στρατής από τις Λεύκες -εγγονός του παλιού φούρναρη Στρατή-, Ξυλόφουρνος του Νίκου Ζουμή από το Υστέρνι).
Ξεχώρισαν ο κ.Νίκος Ζουμής και ο κ.Λουκής Αρσένης. Ο Νίκος Ζουμής με την συζυγό του Σταυριάνα παρουσίασαν ένα εκθετήριο με αρτοσυσκευάσματα και γλυκά. Διαθέτει ένα εργαστήρι στο Υστέρνι με 20 εργαζόμενους και παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εκτός των αρτοσκευασμάτων, όπως πίτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τούρτες και παγωτά, αλλά και προϊόντα καινοτόμα από ζέα κλπ. Παρών ήταν ο Λουκής Αρσένης, ο οποίος φυτεύει στο οικογενειακό του κτήμα έκτασης 20 στρεμμάτων ένα υποδειγματικό αμπέλι με τις ποικιλίες ασύρτικο, μονεμβασιά, σαββατιανό και μαντηλαριά, διαχειρίζεται 325 στρέμματα γης που οι καρποί της –μεγάλο μέρος είναι προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών- διανέμονται κυρίως στην Πάρο, ενώ ταυτόχρονα οι καλλιέργειές του ομορφαίνουν το τοπίο του νησιού, που τόσο έχει επιβαρυνθεί από την υπερδόμηση.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου κ.Νίκος Τσιγώνιας και μίλησε για τα τυροκομικά της Ένωσης, για τη γραβιέρα της Πάρου, το κεφαλοτύρι, το σουρωτό (ξυνομυζήθρα), τη μυζήθρα, τα κεφαλάκια στο λάδι και στο κρασί και τέλος το βούτυρο. Τα παριανά ζυμαρικά και τα παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα από τις Καμάρες συμμετείχαν με εκπρόσωπο αλλά και με πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα, εδέσματα και πίτες. Από τις Λεύκες ήρθε το μέλι Μπαναγιάννη του Γιάννη και της Ηλέκτρας Χανιώτη, που έφεραν τα προϊόντα τους -κυρίως μέλι θυμαρίσιο. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Home Sweet Homme του κ.Γιάννη Κλεφτογιάννη από τους Σωτήρες με μια μεγάλη σειρά από μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πατέ κλπ σε όμορφες συσκευασίες. Τέλος, ο γνωστός αρχιτέκτων κ.Μάκης Κωστίκας, ο οποίος μετά τα φυσικά κρασιά του προχώρησε στα έλαια, παρουσίασε τα λάδια του από τις βιολογικά καλλιεργημένες ελιές, σε προτάσεις, σκέτα ή με ανάμειξη πορτοκαλιού και λεμονιού.