Το Ελληνικό Πρωινό
Το «Ελληνικό Πρωινό» καλωσορίζει τους επισκέπτες των ξενοδοχείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους προσκαλεί να γευτούν τα αρώματα της ελληνικής γης μέσα από συνταγές και προϊόντα τοπικών παραγωγών. Είναι ένα εμπνευσμένο Πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με στόχο τη σύνδεση του γαστρονομικού πλούτου της χώρας με την εμπειρία του επισκέπτη και την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων κάθε περιοχής.
Ο στόχος είναι τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα της Ελλάδας να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη.
Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το Ελληνικό Πρωινό αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδέει τον τοπικό παραγωγό με τον ξενοδόχο. Αποτελεί τη βάση για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας των ελληνικών προορισμών, που είναι θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για τον Ελληνικό Τουρισμό
Το Ελληνικό Πρωινό συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό, διαφοροποιώντας τον σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Μέσω από τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, το πρόγραμμα ενισχύει τις σχέσεις συνεργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, προβάλλοντας ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν και προσφέρει στα ελληνικά ξενοδοχεία ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της ανάδειξης αυθεντικών ελληνικών εμπειριών.
Πιστοποίηση για Εγγυημένη Ποιότητα
Το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία ένταξης, εξασφαλίζοντας ποιότητα και αυθεντικότητα στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν. Η τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών διασφαλίζει μια σταθερή, υψηλής ποιότητας εμπειρία για τους επισκέπτες, προσκαλώντας τους σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Η πιστοποίηση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προϋποθέτει την τήρηση προτύπων για τους ξενοδόχους, καθιστώντας την ποιότητα ως απόλυτη προτεραιότητα.
Η εμπειρία του Ελληνικού Πρωινού
Το Ελληνικό Πρωινό αναδεικνύει πολλά από τα προϊόντα-σήμα κατατεθέν της ελληνικής μεσογειακής διατροφής: φρέσκο ψωμί, παξιμάδια, ελαιόλαδο, ελιές, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα εποχής. Κάθε περιοχή της Ελλάδας, επηρεασμένη από το κλίμα, το έδαφος και τις πολιτισμικές της επιρροές, έχει αναπτύξει τη δική της ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση. Οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις τοπικές συνταγές και τα προϊόντα, για να γνωρίσουν την ποικιλόμορφη γαστρονομική ταυτότητα της χώρας.
Το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό ενώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ελληνικού τουρισμού, προωθώντας ένα συνεκτικό μήνυμα που παρουσιάζει την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά στον κόσμο.
Οφέλη για τα Μέλη του Προγράμματος
Το Ελληνικό Πρωινό προσφέρει σημαντικά οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες:
- Για Ξενοδόχους: Δημιουργούνται νέες συνεργασίες και δυνατότητες επικοινωνίας με ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για πολιτιστικές και γαστρονομικές εμπειρίες, βοηθώντας τους ξενοδόχους να ξεχωρίσουν. Η πιστοποίηση του Επιμελητηρίου ενισχύει την προβολή και προσελκύει συνεργάτες που εξειδικεύονται στον γαστρονομικό τουρισμό.
- Για Τοπικούς Παραγωγούς: Το πρόγραμμα αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία προβολής ποιοτικών προϊόντων, ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας και ενημέρωσης του κοινού. Πολλοί επισκέπτες επιθυμούν να αγοράσουν τοπικά προϊόντα αφού τα γευτούν στο πρωινό.
- Για Επισκέπτες: Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά δοκιμάζοντας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, εμβαθύνοντας στις παραδόσεις του κάθε τόπου.

Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης

Οι ελληνικές υπερτροφές

Η ιστορία του φραπέ

Οι πίτες

Μέλι

Το ελληνικό πρωινό

Το γιαούρτι

Φανουρόπιτα

Τα παραδοσιακά παξιμάδια, κληρονομιά απ’ τους Μινωίτες

Το ταχίνι, μια νόστιμη υπερτροφή

Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Βανίλια «υποβρύχιο»

O Τραχανάς, δυναμωτικό πρωινό που μυρίζει χωριό
Διαδικασία Ένταξης στο Πρόγραμμα
Περισσότερα από 1.500 ξενοδοχεία και τοπικοί παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό. Τα ξενοδοχεία μπορούν να ενταχθούν ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Εγγραφή στο cert.greekbreakfast.gr.
- Ενημέρωση και αποδοχή των όρων του προγράμματος.
- Σύνθεση πρωινού με τοπικά προϊόντα.
- Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών.
- Επιθεώρηση από διαπιστευμένο φορέα.
Για περισσότερες πληροφορίες ή συμμετοχή στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό, επικοινωνήστε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος:
Τηλέφωνο: +30 213 216 69987, +30 213 216 9900
Email: greekbreakfast@grhotels.gr
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) λειτουργεί από το 1935 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Είναι νομοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουρισμού και, όπως ορίζεται από το νόμο, μέλη του είναι όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις της χώρας (10.000 περίπου μονάδες). Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο αιρετών αντιπροσώπων των ξενοδοχείων και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων όλης της χώρας και είναι μέλος της Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας Εστίασης και Αναψυχής των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Hotrec).