Μουσταλευριά, φθινοπωρινό γλύκισμα με μεθυστική μυρωδιά

H μουσταλευριά είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο, παραδοσιακό εποχικό γλυκό. Είναι συνδεδεμένο με το φθινόπωρο και τα κύρια υλικά παρασκευής του είναι ο μούστος και το αλεύρι, όπως το μαρτυρεί και η ίδια η λέξη. Ο μούστος είναι ο χυμός των σταφυλιών που παράγεται πριν από την διαδικασία της ζύμωσης. Η μουσταλευριά κάνει την εμφάνισή της μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, όταν και παράγεται ο μούστος. Φιγουράρει σε πήλινα και πλαστικά κεσεδάκια σε γαλακτοπωλεία, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, ενώ το μυστικό της επιτυχίας της είναι η καλή αναλογία μούστου και αλευριού. Η όψη της είναι διαυγής, η υφή της κρεμώδης, ενώ … Read more

Tags:

Μεζές

Η λέξη μεζές συνδέεται με τις κοινωνικές συνευρέσεις, τις παρέες και τα μικρά πιατάκια στο τραπέζι γεμάτα λιχουδιές, μικρογραφίες γευμάτων, τις μαζώξεις σε ηλιόλουστες βεράντες το καλοκαίρι, το τσιμπολόγημα σε μικρά κουτουκάκια ιδανικά καταφύγια για το χειμώνα. Η συνοδεία κρασιού, μπύρας τσίπουρου, ρακής ή ούζου κρίνεται αναγκαία. Η λέξη προέρχεται από τα περσικά μαζέ (maze), που σημαίνει “γεύση” όπως ακριβώς και η τουρκική έννοια meze. Ο μεζές έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία και την κουλτούρα της χώρας μας. Από την αρχαιότητα ακόμα, Έλληνες και Ρωμαίοι, συνήθιζαν σε γιορτές να απολαμβάνουν μικρά πιάτα με φρέσκα φρούτα, κρασί, τυρί, ελιές και λαχανικά … Read more

Tags:

Μαρμελάδα

Το ιδανικό πρωινό περιλαμβάνει συνήθως μαρμελάδα φρούτων. Την αλείφουμε στο ψωμί ή στη φρυγανιά με βούτυρο ή χωρίς και απολαμβάνουμε μοναδικές γεύσεις και χρώματα στο πιάτο μας χορταίνοντας παραπάνω από μία αισθήσεις. Οι πρώτες μαρμελάδες λέγεται ότι παρασκευάστηκαν αρχικά στην αρχαία Ελλάδα σε μια προσπάθεια συντήρησης των κυδωνιών με μέλι. Έτσι προέκυψε το «μελίμελον», το οποίο επεξεργάστηκαν με τη σειρά τους οι Ρωμαίοι για να ανακαλύψουν την πηκτίνη που προέκυπτε κατά τη βράση των φρούτων. Από τότε μέχρι σήμερα το γλυκό αυτό παρασκεύασμα έχει επιβιώσει και έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο. Πλέον βασικό συστατικό μαζί με το φρούτο ή … Read more

Tags:

Το λουκούμι

Το λουκούμι μπορεί να θεωρείται ότι είναι τουρκικής προέλευσης γλύκισμα, ωστόσο, υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται για την παραγωγή του. Η Σύρος, η Κομοτηνή και οι Σέρρες είναι κάποιες από τις περιοχές γνωστές για τις κυβικού σχήματος γλυκές μπουκίτσες που δημιουργούν αυτή την υπέροχη λαστιχωτή αίσθηση στον ουρανίσκο. Στη Σύρο το λουκούμι έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 19ου αιώνα από Χιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι πρόσθεσαν και τη γνωστή μαστίχα στο γλύκισμα. Λέγεται πως αυτό που δίνει στο συριανό λουκούμι τη μοναδική του γεύση είναι το υφάλμυρο νερό του νησιού μαζί με την εμπειρία χρόνων που ακολουθεί την … Read more

Tags:

Λουκουμάδες

Πρόκειται για ένα από τα πιο λαχταριστά επιδόρπια οι λουκουμάδες, αυτές οι πεντανόστιμες μπαλίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα, ενδείκνυνται για κάθε στιγμή της ημέρας. Γλυκείς ή αλμυροί σερβίρονται οποιαδήποτε στιγμή και συνοδεύουν την κάθε μας διάθεση. Συνήθως προτιμώνται με μέλι και κανέλα, αλλά στις επιλογές της γαρνιτούρας δεν υπάρχει περιορισμός: πραλίνα, φρούτα, σιρόπι κάθε γεύσης, μαρμελάδα, πολύχρωμη τρούφα από πάνω, ξηροί καρποί ή και τυρί αλμυρό ή πιο γλυκό και γιατί όχι και αλλαντικά κάθε είδους. Οι λουκουμάδες είναι απλοί στην έμπνευσή τους και με τις πάμπολλες επιλογές στο συνοδευτικό τους γίνονται … Read more

Tags:

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή ψωμί που έχει παρασκευαστεί χωρίς προζύμι. Στην όψη είναι επίπεδη, με χοντρή τραγανή κόρα και λίγη ψίχα. Το χαρακτηριστικό της άρωμα κατά βάση προέρχεται από το σουσάμι και τον γλυκάνισο. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Η ιστορία της λαγάνας ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” αναφέρει ότι “Λαγάνα πέττεται” δηλαδή “Λαγάνες γίνονται”. Ο Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει ότι η λαγάνα είναι “Το γλύκισμα των φτωχών”. Ο άζυμος άρτος, σύμφωνα με την παράδοση, χρησιμοποιήθηκε από τους … Read more

Tags:

Το Ελληνικό Πρωινό στη 14η HORECA 2019

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σέρβιρε το Ελληνικό του Πρωινό στη 14η HORECA (8-11/2/2019) με μεγάλη επιτυχία παρουσία χιλιάδων επισκεπτών και το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo γέμισε ακόμα μια χρονιά από γεύσεις και αρώματα Ελλάδος. Οι επισκέπτες γεύτηκαν γνήσια ελληνικά προϊόντα και ταξίδεψαν τις αισθήσεις τους μέσα από διάφορες παρασκευές στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού. Φέτος μέσα από μια εκτενή περιήγηση στη γαστρονομία της πατρίδας μας φάνηκε στην πράξη τι είναι το «Ελληνικό Πρωινό» και γιατί πρέπει να καθιερωθεί στα τραπέζια όλων των καταλυμάτων της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία τους. Για το λόγο αυτό, δόθηκε μια γενικότερη εικόνα … Read more

Tags:

Το Ελληνικό Πρωινό στη 13η HORECA 2018

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σέρβιρε το Ελληνικό του Πρωινό στη 13η HORECA (9-12/2/2018) με μεγάλη επιτυχία παρουσία χιλιάδων επισκεπτών. Οι έξι περιοχές οι οποίες προχώρησαν σε σύναψη Πρότυπου Τοπικού Πρωινού κατά την περασμένη χρονιά φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο του ΞΕΕ, προετοίμασαν και παρουσίασαν με ιδιαίτερο μεράκι κάθε μια το δικό της Ελληνικό Πρωινό. Η  Ίος, η Μήλος, η Πάρος, ο Πόρος, η Κάλυμνος και η Πρέβεζα κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά και τις γεύσεις των επισκεπτών με τα ιδιαίτερα προϊόντα τους. Το εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo γέμισε με γεύσεις και αρώματα Ελλάδος. Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης το περίπτερο του Ελληνικού Πρωινού … Read more

Tags:

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων (Ξενίας), το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου και οι Αγροτικοί Φορείς του Νησιού παρουσίασαν την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Αγίου Σάββα το «Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου», το οποίο αποτελεί το 41ο  κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλύμνου Λέρου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολας, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ι. Γαλουζής, ο Διοικητής του Τ.Ε. Καλύμνου κ. Α. Εξάρχου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Καραθάνος, ο … Read more

Tags:

Φέτα ΠΟΠ

Η φέτα είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό λευκό τυρί άλμης, μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση της διαφοροποιείται ανά περιοχή παραγωγής, από ήπια – υπόγλυκη έως όξινη και πλούσια – μεστή και τα αρώματά της από αρώματα βοτάνων και ξύλου έως αρώματα βουτύρου, γάλακτος αλλά και αλμύρας. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θράκη, την Μακεδονία, Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τον Νομό Λέσβου.

Tags:

Αμυγδαλωτά

Τα Αμυγδαλωτά είναι άσπρα και μυρωδάτα γλυκά από αμύγδαλα και ζάχαρη. Τα αμυγδαλωτά συνηθίζονται σε όλη την Ελλάδα αλλά ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, κι αυτό γιατί η αμυγδαλιά είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά δέντρα στην ξηρασία και μπορείς να την βρεις και στον πιο άγονο τόπο. Ο τρόπος κατασκευής τους αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Σε γενικές γραμμές, η βάση είναι τα αλεσμένα αμύγδαλα ή τα πικραμύγδαλα, το ανθόνερο, ροδόνερο ή κάποιο σχετικό άρωμα, ενίοτε τα αυγά –άλλοτε ολόκληρα, άλλοτε ο κρόκος ή τα ασπράδια- και η ζάχαρη. Άλλες φορές ψήνονται στον … Read more

Tags:

Ξινομυζήθρα

Η ξινομυζήθρα συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φρέσκο τυρί με αλοιφώδη υφή σε κόκκους, λευκό χωρίς σχήμα και περίβλημα. Γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά και από αγελαδινό. Η ποικιλία της Νάξου είναι εξαιρετική, πλούσια και κρεμώδης σαν σαντιγύ, αλλά με μια ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι. Κατά κανόνα το τυρί αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες γιατί δεν αντέχει περισσότερο. Παραλλαγές της ξινομυζήθρας συναντώνται με διαφορετικά ονόματα στα νησιά των Κυκλάδων (όπως το σουρωτό Σίφνου, το χλωρό Σαντορίνης, το χλωροτύρι Άνδρου).

Tags:

Κασέρι ΠΟΠ

Το κασέρι είναι ημίσκληρο έως σκληρό τυρί, λευκοκίτρινο, με συμπαγή μάζα συνήθως χωρίς οπές. Έχει απαλή, γλυκιά γεύση και ευχάριστο άρωμα. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια ή παραλληλεπίπεδα με επιδερμίδα ημίσκληρη, συνεκτική, η οποία καλύπτεται συνήθως με παραφίνη ή άλλες κατάλληλες για τρόφιμα ύλες. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Μακεδονίας, και τους νομούς Ξάνθης και Λέσβου, από γάλα πρόβειο ή μίγμα αυτού με μικρή αναλογία σε κατσικίσιο (μέχρι 20%), το οποίο αποκορυφώνεται μερικά πριν την πήξη του, ιδιαίτερα την εποχή που έχει υψηλή λιποπεριεκτικότητα.

Tags:

Κουλούρι

Το κουλούρι είναι ψωμί κυκλικού σχήματος, πασπαλισμένο με σουσάμι, ένα είδος κριθαροκουλούρας (κόλλιξ στα αρχαία ελληνικά). Το κουλούρι είναι γνωστό τουλάχιστον από τους βυζαντινούς χρόνους ως “κόλλιξ” και “κολλίκιον” με το ίδιο σχήμα. “Κόλλιξ δε έστιν είδος άρτου περιφερούς (=κυκλικού) εξ ου τα παρ’ ημίν κολλίκια” αναφέρει ο Γρηγόριος Κορίνθου στο έργο του “Πέρι της Ιάδος”, 159, 549 (έκδ. Schaefer). Το κουλούρι παρασκευάζεται από αλεύρι άσπρο σιταρίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται αλάτι και ελάχιστη ποσότητα λαδιού. Πριν ψηθεί πασπαλίζεται με σουσάμι που ψήνεται μαζί με το κουλούρι και δίνει την ιδιαίτερη γεύση. Φουρνίζεται πολύ πρωί και διατίθεται στην αγορά. Όταν … Read more

Tags:

Λουκάνικα

Τα λουκάνικα είναι τα πιο γνωστά αλλαντικά που συνεχίζουν να παρασκευάζονται μέχρι και σήμερα, όχι μόνο στα σπίτια αλλά και σε μεγάλες μονάδες παραγωγής αλλαντικών, σε όλη την Ελλάδα με παραλλαγές στη γέμιση ή στον συνδυασμό των μπαχαρικών και των αρωματικών. Τα λουκάνικα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αισθητά, με βασική διαφορά το κατά πόσο το κρέας θα είναι καπνιστό ή όχι. Συχνά αρωματίζονται με πορτοκάλι. Στην Κρήτη, το σουτζούκι Κρήτης είναι λουκάνικο από χοιρινό κρέας με πορτοκάλι και ρίγανη.

Tags:

Μέλι

Το μέλι κατείχε σημαντική θέση στη καθημερινή ζωή των ανθρώπων όχι μόνο ως τρόφιμο αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις ενώ θεωρούταν η μοναδική τροφή των θεών. Σήμερα, το ελληνικό μέλι είναι παγκοσμίως ξακουστό για την εξαιρετική του ποιότητα, το μοναδικό του άρωμα και την πλούσια γεύση του. Είναι ένα μείγμα σακχάρων και άλλων συστατικών. Περιέχει υδατάνθρακες, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη ενώ η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες είναι μικρή και σε λίπος μηδαμινή. Η μεγάλη ποικιλομορφία του οφείλεται κυρίως στην πλούσια ελληνική χλωρίδα, που αποτελείται από … Read more

Tags:

Παστέλι

Το παστέλι είναι γλύκισμα από μέλι με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς. Οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου ενώ ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος ιστορικός ο οποίος το αναφέρει. Η μεγάλη διατροφική αξία του παστελιού οφείλεται στα δύο βασικά συστατικά του, το μέλι και το σουσάμι. Το παστέλι βρίσκεται στον κατάλογο των προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία και αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις έρευνες, το παστέλι υπερέχει σε ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και διαιτητικών ινών, συγκρινόμενο με διάφορα σνακ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Tags:

Παστουρμάς

Ο παστουρμάς, τυπικό αλλαντικό της ανατολίτικης κουζίνας, παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι κοντά στην Τουρκία (Θράκη, νησιά Β.Α. Αιγαίου, Δωδεκάνησα). Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο παστό κρέας (στα Δωδεκάνησα από κατσικίσιο, παλιότερα από κρέας καμήλας) καλυμμένο από ένα στρώμα μπαχαρικών – κύμινο, πάπρικα, μπαχάρι. Το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση του το οφείλει στο κυρίαρχο μπαχαρικό με το οποίο επαλείφεται το μείγμα, που είναι το τσιμένι ή τριγωνέλλα στην ελληνική του ονομασία. Ο υψηλής ποιότητας παστουρμάς ακολουθεί πάντα φυσική ωρίμανση στον αέρα (25 ημέρες ξήρανσης – 7 ημέρες ανάπαυσης), κρεμασμένος σε χώρο ευάερο και φωτεινό (και ποτέ σε φούρνους … Read more

Tags:

Σταφιδόψωμο

Το σταφιδόψωμο είναι ψωμί ημίγλυκο, ζυμωμένο με σταφίδες σχήματος στρογγυλού ή οβάλ και χρώματος κίτρινου καφέ. Παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και σταφίδες. Τα υλικά ζυμώνονται και η ζύμη, αφού φορμαριστεί, ψήνεται σε “μέτριο” φούρνο, σε “μικρότερους” βαθμούς από αυτούς που ψήνεται το ψωμί. Η χρήση του σταφιδόψωμου σε όλη την Ελλάδα μαρτυρείται από την Τουρκοκρατία. Η πρώτη παρασκευή, σύμφωνα με προφορική παράδοση, έγινε στην Κρήτη. Σήμερα αποτελεί συνηθισμένο προϊόν της αρτοποιίας. Το σταφιδόψωμο χρησιμοποιείται ως γλύκισμα και ως βούτημα σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητα του αλεύρου: σιταρένιο, κριθαρένιο, καλαμποκίσιο.

Tags:

Η μαστίχα

Το άρωμά της δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η γεύση της σε ταξιδεύει σ’ ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής φύσης. Και η παραγωγή της θυμίζει ένα καλά κρυμμένο τοπικό μυστικό, μόνο για μυημένους. Η μαστίχα είναι ένα συναρπαστικό προϊόν. Συναρπαστικό γιατί έχει την ικανότητα να προσθέτει χαρακτήρα και ένταση σε ό,τι κι αν συμμετάσχει. Γιατί έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες ιαματικές ιδιότητες. Και γιατί δημιουργείται μόνο σε ένα μέρος στον κόσμο, στο ελληνικό νησί της Χίου. Μαστίχα ονομάζεται η φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου Pistacia Lentiscus var. Chia. Αν … Read more

Tags: