Σταφιδόψωμο

Το σταφιδόψωμο είναι ψωμί ημίγλυκο, ζυμωμένο με σταφίδες σχήματος στρογγυλού ή οβάλ και χρώματος κίτρινου καφέ. Παρασκευάζεται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και σταφίδες. Τα υλικά ζυμώνονται και η ζύμη, αφού φορμαριστεί, ψήνεται σε “μέτριο” φούρνο, σε “μικρότερους” βαθμούς από αυτούς που ψήνεται το ψωμί. Η χρήση του σταφιδόψωμου σε όλη την Ελλάδα μαρτυρείται από την Τουρκοκρατία. Η πρώτη παρασκευή, σύμφωνα με προφορική παράδοση, έγινε στην Κρήτη. Σήμερα αποτελεί συνηθισμένο προϊόν της αρτοποιίας. Το σταφιδόψωμο χρησιμοποιείται ως γλύκισμα και ως βούτημα σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητα του αλεύρου: σιταρένιο, κριθαρένιο, καλαμποκίσιο.

Φέτα ΠΟΠ

Η φέτα είναι το χαρακτηριστικό ελληνικό λευκό τυρί άλμης, μαλακό έως ημίσκληρο, συμπαγές ή με μικρές τρύπες, χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση της διαφοροποιείται ανά περιοχή παραγωγής, από ήπια – υπόγλυκη έως όξινη και πλούσια – μεστή και τα αρώματά της από αρώματα βοτάνων και ξύλου έως αρώματα βουτύρου, γάλακτος αλλά και αλμύρας. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ με περιοχές παραγωγής την Θράκη, την Μακεδονία, Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τον Νομό Λέσβου.

Η μαστίχα

Το άρωμά της δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Η γεύση της σε ταξιδεύει σ’ ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής φύσης. Και η παραγωγή της θυμίζει ένα καλά κρυμμένο τοπικό μυστικό, μόνο για μυημένους. Η μαστίχα είναι ένα συναρπαστικό προϊόν. Συναρπαστικό γιατί έχει την ικανότητα να προσθέτει χαρακτήρα και ένταση σε ό,τι κι αν συμμετάσχει. Γιατί έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες ιαματικές ιδιότητες. Και γιατί δημιουργείται μόνο σε ένα μέρος στον κόσμο, στο ελληνικό νησί της Χίου.

Μαστίχα ονομάζεται η φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου Pistacia Lentiscus var. Chia. Αν και μαστιχόδεντρα υπάρχουν και αλλού στον κόσμο, η μαστίχα παράγεται μόνο στα νότια της Χίου, στα Μαστιχόχωρα, εκεί όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό. Και είναι αλήθεια ότι κάθε προσπάθεια καλλιέργειας μαστίχας σε άλλη περιοχή έχει αποτύχει παταγωδώς, ενισχύοντας τη φήμη της ως κάτι πραγματικά μοναδικό.

Προϊόν-θρύλος, συνυφασμένο με παραδόσεις, ιστορικές συγκυρίες και πολιτισμικές ανταλλαγές, η μαστίχα είναι το συστατικό που δίνει μεθυστικό άρωμα στα τσουρέκια, ξεχωριστή υφή στο παγωτό καϊμάκι, ιδιαίτερη γεύση σε σάλτσες και μαγειρευτά. Παραδοσιακά η μαστίχα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ηδύποτων και ως καρύκευμα στην παρασκευή των πασχαλινών γλυκών, στο πέρασμα του χρόνου όμως η εφαρμογή της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική έχει διευρυνθεί, με τους σύγχρονους έλληνες σεφ να καταδεικνύουν ότι η μυρωδάτη, ελαφρώς ξυλώδης εξωτική γεύση της μπορεί να ταιριάξει με σχεδόν τα πάντα, δημιουργώντας πρωτότυπα πιάτα με πολύ ιδιαίτερη γεύση. Οι εφαρμογές της μαστίχας δεν σταματούν όμως εκεί. Η αρχαία πεποίθηση ότι η μαστίχα έχει θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες υποστηρίζεται σήμερα από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών διαφορετικών καλλυντικών, ενώ χρησιμοποιείται επίσης από την οδοντιατρική και τη φαρμακολογία.

Η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί επίπονη εργασία και η συλλογή της γίνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο εδώ και αιώνες. Οι αγρότες χαράζουν τον φλοιό, οι σταγόνες ρητίνης αρχίζουν να σταλάζουν και δυο τρεις εβδομάδες μετά οι αγρότες τις συλλέγουν, είτε απευθείας από τον κορμό είτε από το ασπρόχωμα που έχουν στρώσει κάτω από το δέντρο. Όταν η ρητίνη καθαριστεί είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Ένα ελληνικό χιώτικο πρωινό προσφέρει τη δυνατότητα απόλαυσης πλήθους προϊόντων με μαστίχα, από κρέμες, ψωμιά και κουλούρια μέχρι νερό αρωματισμένο με δάκρυα μαστίχας, διάσημο για την ευεργετική του επίδραση στο πεπτικό σύστημα.

Το ψωμί στην αρχαία Ελλάδα

Λίγο κρίθινο ψωμί βουτηγμένο σε άκρατο (ανέρωτο) οίνο μαζί με μερικά σύκα ή ελιές. Αυτό ήταν το περίφημο ακράτισμα, το πρωινό δηλαδή, στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα γεύμα λιτό, αλλά χαρακτηριστικό της σημασίας που οι Έλληνες έδιναν στο ψωμί και στη διατροφική του αξία.

Κυρίαρχο στοιχείο του τραπεζιού σε διαφορετικούς πολιτισμούς και χρονολογικές περιόδους, το ψωμί είναι κάτι περισσότερο από βασικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής. Η παρουσία του χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, με την πρώτη παρασκευή του να πιθανολογείται στη νεολιθική εποχή. Κατά τη μινωική, τη μυκηναϊκή και την κλασική περίοδο, τα δημητριακά αποτελούσαν τη βάση της ελληνικής διατροφής. Ήταν μάλιστα τέτοια η σημασία τους που λέγοντας «άρτος» οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν τόσο στο ψωμί όσο και στο φαγητό γενικότερα. Στα κείμενά του Ησίοδου, του Ομήρου και του Ηρόδοτου βρίσκει κανείς αρκετές σχετικές αναφορές. Ο Ιπποκράτης μιλά επίσης για διάφορα είδη ψωμιού από σιταρένιο αλεύρι, κοσκινισμένο ή μη, με προζύμι ή χωρίς, με πίτυρα, με πλιγούρι, με μέλι και τυρί, με λάδι, παπαρούνα και σουσάμι. Ο Αθήναιος αναφέρει τουλάχιστον 72 διαφορετικά είδη, ενώ ο Αριστοφάνης και ο Πλάτωνας εξυμνούν το εξαιρετικό ταλέντο του πιο διάσημου αρτοποιού της εποχής, του Θεαρίωνα.

Στην αρχαία Ελλάδα ο τρόπος καλλιέργειας σίτου, κριθαριού και όλυρας ήταν γνωστός από την ομηρική εποχή. Καθώς όμως η καλλιέργειά τους δεν ήταν συστηματική, η παραγωγή δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων ιδιαίτερα στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα, που κατέφευγε αναγκαστικά στην εισαγωγή. Το άσπρο, μάλιστα, ψωμί, που φτιαχνόταν από σιτάρι εισαγόμενο από την Αίγυπτο αποτελούσε πολυτέλεια, γι’ αυτό και το απολάμβαναν μόνο οι ευγενείς.

Η παρασκευή του ψωμιού γινόταν στα σπίτια και αποτελούσε βασική οικιακή εργασία για τις γυναίκες της εποχής, μια χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία, που όμως οδηγούσε σε αριστοτεχνική παραγωγή. Στην Αρχαία Ελλάδα το ψωμί είχε επίσης θρησκευτική σημασία. Από κείμενα γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν ψωμί στη θεά Δήμητρα, προστάτιδα της γεωργίας, των καρπών και του ζωογόνου άρτου.

Η παρουσία του ψωμιού στο ελληνικό τραπέζι είναι διαχρονική. Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική παράδοση του ζυμώματος του ψωμιού διατήρησε την ξεχωριστή της θέση με πλήθος ευωδιαστών αρτοσκευασμάτων που κατέχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό πρωινό.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μήλου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου παρουσίασαν, την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο «Γαλήνη», το «Ελληνικό Πρωινό της Μήλου», το οποίο αποτελεί το 38ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό.H παρουσίαση του Ελληνικού πρωινού της Μήλου συνδέθηκε με το πρόγραμμα «Delicious Milos-A trip to taste», στοχεύοντας στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.

Το Ελληνικό Πρωινό της Μήλου παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», ο οποίος ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στην εκάστοτε περιοχή..Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει σε δύο επαγγελματίες, του Βασίλη Παπακινού, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Αλευρόμυλος» και της Ειρήνης Ψαθά, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας «Ο χαμός», όνειρο των οποίων η ανάδειξη της Μηλέικης κουζίνας.Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μισοί ξενοδόχοι του νησιού, ο Δήμαρχος του νησιού κ.Γεράσιμος Δαμουλάκης και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης.

Η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μήλου έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς παρουσιάστηκαν περίπου τριάντα πιάτα που θα μπορούσαν να συνθέσουν το Μηλέικο Πρωινό, σε έναν τόπο που ήταν γνωστός μόνο για το γλυκό του κουφέτο (από την ντόπια λευκή κολοκύθα)!Σε μια ενότητα παρουσιάστηκαν τα μηλέικα τυράκια: το μανούρι, το ημίχλωρο ή μελίχλωρο, το μηλέικο, το σκοτύρι, την μυζήθρα και την ξινομυζήθρα. Μια δεύτερη ενότητα ήταν οι ζύμες, οι πίτες και τα χερίσια ζυμαρικά: Πιταράκια, γλυκά πιταράκια με μυζήθρα, πλακόπιτες, πλακόπιτες με τυρί, τηγανήτες, λυχναράκια λαδένια, γλυκός και αλμυρός μάτσης (ντόπιο ζυμαρικό σε σούπα), καλασούνες, κολοκυθόπιτα, λαδένια και μανουρόπιτα. Για την Πρωτομαγιά, μιας και η εκδήλωση έγινε παραμονή, είχαν ετοιμάσει μαγιοκούλουρα και μαγιάτικες πίτες με περίτεχνα σχέδια. Σ’ άλλες γωνιές διακρίναμε τις ομελέτες με αυγά (στραπατσάδα), με κολοκυθάκια, με μανούρι και από πλευράς γλυκών τα αμυγδαλωτά, τα ροφιόλια και τα αχλαδάκια, τα ξερά σύκα, τα παστέλια και φυσικά το επίτιμο γλυκό της Μήλου το κουφέτο (το γλυκό των γάμων από λευκή κολοκύθα και αμύγδαλο που χρησιμοποιείτο αντί του συμβατικού κουφέτου).

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Πρέβεζας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Νέα Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Πρέβεζας σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας / Παράρτημα Πρέβεζας παρουσίασαν, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στο ξενοδοχείο Margarona Royal, το «Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας», το οποίο αποτελεί το 37ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», ο οποίος ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στην εκάστοτε περιοχή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο κ.Πολύκαρπος Χαλκίδης εκ μέρους της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ.Α. Τόλης, επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ο κ.Θανάσης Βρεττός από το τοπικό παράρτημα της Λέσχης Αρχιμαγείρων και ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της καθιέρωσης ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Στο Ελληνικό Πρωινό της Πρέβεζας παρουσιάστηκαν μοναδικά τοπικά προϊόντα, αναδεικνύοντας έτσι τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες (μπατσαριά, μακαρονόπιτα, λαχανόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα) τα γλυκά του ταψιού και του κουταλιού, τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, το μέλι, οι σπιτικές μαρμελάδες και σάλτσες, τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά και τα ποτά. Αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού ήταν η επίδειξη παρασκευής φύλλου, γιαουρτιού και προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου σε συνεργασία με το Δήμο Πόρου και τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό του Πόρου» την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Συγγρού στον Πόρο.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» κ. Γιώργος Πίττας, ο οποίος ανέλυσε πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στο νησί μας.Ο κ.Δημήτρης Συξέρης, Πρόεδρος του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου σε συνεργασία με τους αντίστοιχους προέδρους του Γαλατά και των Μεθάνων, κατόρθωσε να κινητοποιήσει όχι μόνο όλους τους παραγωγούς του Πόρου και της Τροιζηνίας, αλλά και μια σειρά ξενοδόχων και επαγγελματιών εστίασης που παρουσίασαν μεγάλο μέρος από τον γατρονομικό πλούτο της περιοχής. Η παρουσίαση του Ελληνικού Πόρου, μαζί με την τέλεση του πρώτου Σχολείου Πόρου – επέκταση του πετυχημένου Σχολείου Καλαμάτας και Ναυπλίου των αεικίνητων Ανδρέα Ζαγάκου και Κωνσταντίνου Ανδριανόπουλου- έδωσαν σε πλήθος επαγγελματιών και ξενοδόχων να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον τομέα της ξενοδοχίας, του τουρισμού και του επισιτιστικού κλάδου.Οι ομιλίες και η ενημέρωση έλαβαν χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου Συγγρού, ενώ η παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού έγινε στο φωτεινό προαύλιό του. Την εκδήλωση προλόγησαν η Ελένη Δημοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης και ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων.

Και τι δεν είχε ο δώδεκα μέτρων μπουφές του Ελληνικού Πρωινού του Πόρου! Μια τεράστια ποικιλία εδεσμάτων φτιαγμένων από μαγείρους και μαγείρισσες. Ποριώτικη λεμονομυζήθρα από κατσικίσιο ντόπιο γάλα, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, γαλατόπιτα, πορτοκαλόπιτα, κιούρλες (ποριώτικες τηγανήτες), ομελέτα σαγανάκι με τυρί Τραχειάς, μάραθο και μυρωδικά και τέλος σαλάτα εσπειδοειδών, όλα αυτά από την Κατερίνα Σακελλίου την μαγείρισσα που κάνει cooking lessons, ιδιοκτήτρια του ξενώνα Odyssey. O φούρνος Αγγελοπούλου παρουσίασε μια μεγάλα ποικιλία από ντόπια αρτοσκευάσματα μεταξύ των οποίων γλυκά βουτήματα με ελαιόλαδο και πορτοκάλι Τροιζηνίας, μουστοκούλουρα σταφίδας Καλλονής, παραδοσιακές δίπλες με μέλι Τροιζηνίας, κριθαρένια και σταρένια παξιμάδια Καλλονής, παξιμάδια με ελαιόλαδο Τροιζηνίας και ρίγανη ή θυμάρι Μεθάνων, κέικ με λεμόνι Λεμονοδάσους, βουτήματα γλυκά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή πορτοκάλι. Η Σωτηρία Αρώνη παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας της Ευρώπης και τοποθετήθηκε θεωρητικά αλλά και πρακτικά παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές της σοκολάτες (αρμονία μπαχαρικών, μαστίχα-λεμόνι, μυρωμένος θάμνος, κόκκινο αμύγδαλο). Ο δυναμικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» παρουσίασε εδέσματα μεταξύ των οποίων ομελέτα με σπαράγγια, αμυγδαλωτά Πόρου, ρυζόγαλο με τρίμματα λεμονιού και τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Δάγκλη. Από την παρουσίαση δεν θα έλειπαν και οι καρποί του λεμονοδάσους! Εδώ και δύο χρόνια το ζαχαροπλαστείο του Δημήτρη Βλάχου στο Γαλατά εκτός των μαρμελάδων παράγει έναν πεντανόστιμο φυσικό χυμό λεμονιού σε όμορφα μπουκάλια και τα διακινεί σ’ όλη την γύρω περιοχή. Προϊόντα και εδέσματα έστειλαν αρκετοί ξενοδόχοι και κέντρα εστίασης, όπως κέικ τυριού με τυρί Τραχειάς ή κέικ λεμονιού από το εστιατόρειο του Παντελή Κουνέλη – αντιπρόεδρου του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου – και γλυκά κουταλιού από την Κατερίνα Κοντογιαννοπούλου. Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, παρουσιάστηκαν τα λουκάνικα των Θέμη Πλατανίτη, Χρήστου Κούλη, Αικατερίνης Χαλίκηκαι Γιάννη Ρούσσου, ελαιόλαδο Τροιζηνίας ΠΟΠ από τον Γιώργο Κουτουζή, παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο με γάλα ντόπιο και παραδοσιακό ρυζόγαλο και τα περίφημα τυριά από την Τραχεία Αργολίδας. Δεν θα μπορούσε να λείπει και το μέλι Τροιζηνίας του Παναγιώτη Μπάκα, που παράγει 7 τύπους μελιού (ανθέων, ελάτης, ρεικιού κλπ) αλλά και συνδυασμούς μελιού και γύρης. Ξεχώρισαν ακόμα η κλασική πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκου και η πορτοκαλόπιτα από τα πορτοκάλια της Τροιζηνίας!

12η HO.RE.CA. (2017)

Το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε στο πλαίσιο της 12ης HORECA τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μέσα από τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους εδέσματα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για ακόμα μία χρονιά, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, παρουσιάστηκαν τα πρωινά 6 περιοχών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων της Αμοργού, της Σύρου, της Κεφαλονιάς, της Λέσβου, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας. Οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν και τις τέσσερις μέρες της έκθεσης τα προϊόντα τους και να μαγειρέψουν ιδιαίτερα τοπικά εδέσματα, παρακινώντας μεγάλο αριθμό ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα να ενσωματώσουν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές στο πρωινό τους.

Το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, συζήτησε με τους εκπροσώπους των περιοχών και δοκίμασε κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματά τους. Παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης και από το χώρο της πολιτικής η κ.Φώφη Γεννηματά, ο κ.Βασίλης Λεβέντης, ο Δήμαρχος Αμοργού κ.Νίκος Φωστιέρης και πολλοί Πρόεδροι Τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων.
Τα περίπτερα των έξι περιοχών προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών που δοκίμασαν τα προϊόντα των παραγωγών και τις δημιουργίες κάθε περιοχής και έμειναν έκπληκτοι από τη μεγάλη ποικιλία των τοπικών προϊόντων. Οι παραγωγοί των περιοχών που υποστήριξαν τα περίπτερα έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού και των ξενοδόχων.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αμοργού στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κεφαλονιάς στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κορινθίας στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μεσσηνίας στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου στην 12η HO.RE.CA. 2017

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κορινθίας στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Κορινθία παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.
Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας σε συνεργασία με το ΙΙΕΚ Ευρωπρόοδος Κορινθίας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κορινθίας, κ.Δημήτρης Παππάς με τη βοήθεια του Διευθυντή Σπουδών του ΙΙΕΚ, κ.Δημήτρη Σούκουλη παρουσίασαν το Κορινθιακό Πρωινό μαζί με τους σπουδαστές της σχολής. Ξεχώρισαν ο τραχανάς «ΒΛΑΧΑ», η κορινθιακή σταφίδα, η φάβα Φενεού, η τραχανόπιτα και ο χαλβάς.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Λέσβου στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Λέσβος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, κ.Πάνος Πίτσιος, παρουσίασε το Λεσβιακό Πρωινό, από το οποίο ξεχώρισαν η ποικιλία ελιών, ο τραχανάς, ο τυροκομικός πλούτος, τα ντολμαδάκι και φυσικά το ξακουστό σφουγγάτο.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μεσσηνίας στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Μεσσηνία παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.
Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας σε συνεργασία με το ξενοδοχείο «ELITE CITY RESORT». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, κ.Δημήτρης Καραλής με τη βοήθεια των σεφ του ELITE CITY RESORT έστησε έναν πολύ πλούσιο πρωινό μπουφέ δείχνοντας στους επισκέπτες της έκθεσης τι εστί αληθινή μεσσηνιακή φιλοξενία. Άλλωστε, σύμφωνα και με το σύνθημα της Ένωσης, «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μεσσηνία».Ξεχώρισαν τα μανιάτικα λαλάγγια, το παστό χοιρινό, τα χωριάτικα λουκάνικα με τα αυγά, η ντόπια σφέλα και τα σύκα τα ξερά .

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κεφαλονιάς στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Κεφαλονιά παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς – Mythos Group. Ο Πρόεδρος και η Ταμίας της Ένωσης Κεφαλονιάς, κ.Γεράσιμος Τιμοθεάτος και η κ.Κωνσταντίνα Χαρίτου παρουσίασαν το Κεφαλονίτικο Πρωινό μαζί με τον κ.Ανδρέα Παντελιο από τη Λέσχη Γαστρονομίας. Ξεχώρισαν οι μάντολες, η πληθώρα τυριών, η ριγανάδα και η καταπληκτική κρεατόπιτα.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Σύρος παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Τη διοργάνωσε ανέλαβε η ομάδα του «Syros GrEATings». Στην σκηνογραφία του «Συριανού Πρωινού» ο Γιάννης Ζυγομαλάς υλοποίησε ένα ρομαντικό σκηνικό που μας μετέφερε αυτόματα την ατμόσφαιρα του αρχοντολογιού της Ερμούπολης. Αμέσως μετά το περίτεχνο στήσιμο των εδεσμάτων, το μελωδικό κτύπημα των κουταλιών πάνω στα φλιτζανάκια από τους δημιουργούς σεφ, που τελετουργικά χτυπώντας από ένα ντεκότο – το χτυπητό με ζάχαρη αβγό, εμπλουτισμένο με κακάο, το δεκατιανό των παιδικών μας χρόνων – έδωσε το έναυσμα της έναρξης της παρουσίασης.

Στην ομάδα δράσης του Syros GrEATings εκτός του Γιάννη Ζυγομαλά που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια, συμμετείχαν οι σεφ Λίνα Φουρνιστάκη, Δημήτρης Πλυτάς, Κώστας Μπουγιούρης, Μάρω Διακάτου, Λεονάρδος Ρούσσος και Νάσος Καραμανώλης. Για τα λαχταριστά τους εδέσματα χρησιμοποιηθήκαν ντόπιες πρώτες ύλες που τις προσέφερεν οι διαλεκτοί παραγωγοί του νησιού. Ξεχώρισαν τα ψαθούρια, κουλούρια με σουσάμι και λουκουμάκι συριανό. Τα λουκούμια το σήμα κατατεθέν της Σύρου έδωσαν και πήραν. Παρουσιάστηκαν και τα ξερολούκουμα, μια μοναδική λιχουδιά που αναβιώνει και πάλι για πρώτη φορά φέτος μετά από 40 χρόνια. Στη Σύρο μπορεί κανείς να βρει το λουκούμι σε κάθε πιθανή εκδοχή από ταπεινό σάντουιτς και σάλτσα μέχρι λικέρ και παγωτό όπως και λαχταριστούς λουκουμάδες με σάλτσα από λιωμένο λουκούμι.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αμοργού στην 12η HO.RE.CA. 2017

Στο πλαίσιο της 12ης HORECA, το Ελληνικό Πρωινό παρουσίασε τις νέες περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Αμοργός παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος του νησιού κ.Νίκος Φωστιέρης. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η κ.Ειρήνη Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Aegialis», η κ.Δέσποινα Γιαννακοπούλου από το ξενοδοχείο «Vigla» και ο κ.Θοδωρής Δεσποτίδης από το ξενοδοχείο «Mike».Το περίπτερο έντυσαν με τα προϊόντα τους αρκετοί παραγωγοί. Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα παραδοσιακά ξεροτήγανα, το ντόπιο μέλι, η ψημένη ρακή, η αμοργιανή σαλάτα με φρέσκια ξινομυζήθρα και ο αμοργιανός παύλος (ντακάκια).

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κεφαλονιάς

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε συνεργασία με την Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς, παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Κεφαλονιάς» την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΟΥΡΙΣΤ, ένα από τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που υιοθέτησαν τον θεσμό του Ελληνικού Πρωινού.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» κ. Γιώργος Πίττας, ο οποίος τόνισε «Είμαστε εδώ μαζεμένοι τόσοι πολλοί, όχι γιατί μοιράζονται χρήματα, αλλά για να παρακολουθήσουμε και να ενημερωθούμε για κάτι σημαντικό. Στην Ελλάδα της κρίσης οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες, αν υποστηρίζονται από τις κοινωνίες, προχωρούν. Σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε το Ελληνικό Προϊόν που είναι ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει η γαστρονομία μας, με σκοπό να βελτιώσουμε τις παροχές. Θέλουμε να αναπτύξουμε μία γαστρονομική βιοποικιλότητα. Και πρέπει να υπολογίζουμε πάντα την προβολή της καλής ποιότητας που πλέον γίνεται από… στόμα σε στόμα ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω του internet”. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε το «Ελληνικό Πρωινό» της εκάστοτε περιοχής, χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν πολλά χρήματα. Αυτή την στιγμή 35 περιοχές στην Ελλάδα έχουν αποδεχθεί το «Ελληνικό Πρωινό.» Ο κ. Πίττας ανέλυσε επίσης πόσο σημαντικό είναι ένα ξενοδοχείο να παρέχει για πρωινό αγνά τοπικά προϊόντα σε τοπικές συνταγές που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, δίνοντας έτσι… πόντους τόσο στην επιχείρηση, όσο και στο νησί μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού των Ιονίων Νήσων και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκκάτος. Το «Ελληνικό Πρωινό της Κεφαλονιάς» τίμησαν με την παρουσία τους από την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης ο κ. Τιμοθεάτος Γεράσιμος, Πρόεδρος της Ένωσης, ο κ. Κουρκουμέλης Νικόλαος, Γραμματέας της Ένωσης και η κ. Κωνσταντίνα Χαρίτου, ταμίας της Ένωσης. Επίσης, σημαντική ήταν η παρουσία αρκετών ξενοδόχων, εστιατόρων, παραγωγών τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων και πλήθος κόσμου. Τη γαστρονομική ευθύνη της παρουσίασης ανέλαβε η κ. Κωνσταντίνα Χαρίτου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΤΟΥΡΙΣΤ, σε συνεργασία με τον κ. Ανδρέα Παντελιό, Πρόεδρο της Λέσχης Γαστρονομίας Κεφαλονιάς.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά παραγωγών που χωρίς την παραχώρηση των προϊόντων τους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ξεχώρισαν τα τυροκομικά Αφων Τζωρτάτου, Αφων Σταμούλη, Αφων Σ. Γαλιατσάτου, τα παραδοσιακά γλυκά Καππάτος Διονύσης «Βοσκοπούλα», Μαυροειδής Άκης «Ζαχαροπλαστεία Μαυροειδής», Λιναρδάτος Ανδρέας «Μάντολα παραδοσιακά προϊόντα», Αφοί Πολλάτου «Παραδοσιακός Φούρνος, Ο Σέσουλας», τα αρτοποιεία Υιών Σωτ.Σπαθή και Τρίτη Γενιά, το βιολογικό ελαιόλαδο και οιελιές Γαλιατσάτου Μαρίνα «Λιόχαρης», το μέλι Κατσούρης Παναγής «My Honey» και Γασπαρινάτου Νικολέτα.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αχαΐας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας, η Ένωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών και η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων σε συνεργασία µε το Επιμελητήριο Αχαΐας, παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Αχαΐας».Η εκδήλωση εντάχθηκε στο 19o Forum Ανάπτυξη / Money Show Πάτρας και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο «Αστήρ», στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το πρωινό που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία, εμπλουτίζεται µε αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, καθώς και με παραδοσιακά εδέσματα από κάθε περιοχή της Ελλάδος. Σε πανελλαδικό επίπεδο το Ελληνικό Πρωινό έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους ξενοδόχους, τους Chefs, τους παραγωγούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και από το σύνολο της κοινής γνώμης. Η καθιέρωσή του στα ξενοδοχεία της Αχαΐας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Αχαΐας σε δημοφιλή γαστρονομικό προορισμό.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Επικεφαλής του προγράμματος και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ.Γιώργος Πίττας, ο οποίος ανέλυσε τη φιλοσοφία του «Ελληνικού Πρωινού» και διαπίστωσε ότι «δυστυχώς πολλές φορές ντρεπόμαστε ή απαξιώνουμε τα φαγητά μας». Ανέφερε ότι το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του προορισμού για έναν ταξιδιώτη, καθώς πια έχουν διαφοροποιηθεί τα χαρακτηριστικά του τουρισμού. Αρχικά οι ξενοδόχοι, δυσκολεύονταν να υιοθετήσουν στις επιχειρήσεις τους το ελληνικό πρωινό , ωστόσο πια το πρόγραμμα έχει πολλή καλή πορεία. «Με την ποιότητα βγαίνει κανείς κερδισμένος. Χτίζεις την ποιότητα, την προβάλεις και εν συνεχεία προσελκύεις κόσμο». Αναφορά έγινε και στα προϊόντα και την κουζίνα της Αχαΐας. Η σταφίδα είναι μεγαλύτερη υπερτροφή από άλλες όπως το γκότζι μπέρι και η Αχαΐα πρέπει να την αναδείξει.

Η κ.Σοφία Χριστοπούλου από την πλευρά της, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και συγγραφέας του βιβλίου «Αχαιών Γεύσεις», αφού θύμισε αγνά και γευστικά τοπικά εδέσματα, ξεχασμένα κάπως σήμερα, επεσήμανε ότι «η κουζίνα της περιοχής μας, αστική και λαϊκή, δεν έπαψε ποτέ να δανείζεται, να μιμείται, να εμπλουτίζεται, να αφομοιώνει και συνεπώς να μεταμορφώνεται. Αυτή την κουζίνα καλούμαστε να ενισχύσουμε και να ακολουθήσουμε. Γιατί αυτή η κουζίνα είναι η άυλη κληρονομιά μας».

O Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών κ.Ηλίας Μεντζελόπουλος προέτρεψε «να εντάξουμε το Αχαϊκό Πρωινό στα ξενοδοχεία. «Οι ξένοι θέλουν ένα τοπικό έδεσμα».Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο και πιθανότατα να έρθει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ένα περίπου μήνα, η αγροδιατροφική σύμπραξη, η οποία αποτελεί έναν φορέα που δημιουργεί συνενώσεις μεταξύ παραγωγών, ξενοδόχων, μεταποιητών, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Αθανάσιος Κούστας, Ειδικός Σύμβουλος Επιμελητηρίου Αχαΐας, η κ. Ντόρα Νικολοπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Γιάννης Φρέρης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ο κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και πλήθος ξενοδόχων.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κορινθίας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Κορινθίας» το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στο Alkyon Resort Hotel & Spa.Η παρουσίαση του Κορινθιακού Πρωινού στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αποτελώντας το 33ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας, κ.Δημήτρης Παππάς (της ενοποιημένης πλέον με αυτές των Αγίων Θεοδώρων και Ξυλοκάστρου), ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση και την συμμετοχή των παρευρισκόμενων, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής. Παρευρέθησαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης και μέλη της ξενοδόχοι, ως και τοπικοί παραγωγοί.

Στην παρουσίαση μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ κ.Γιώργος Πίττας, ο οποίος περιέγραψε τις διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης του Ελληνικού Πρωινού. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε τόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά και περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Κορινθία για να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.Από το Κορινθιακό Πρωινό ξεχώρισαν ο τραχανάς, το σταφιδόψωμο και τα παξιμάδια με κορινθιακή σταφίδα, τα φασόλια και η φάβα Φενεού, οι ντομάτες και τα μανιτάρια Βελίνας, η ντρέδουρα, ο χαλβάς και το κέικ με κορινθιακή σταφίδα και τα παραδοσιακά λουκούμια Λουτρακίου.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα γλυκά και οι πίτες που παρουσίασαν οι σεφ του ξενοδοχείου Αλκυών κ. Σαμουήλ Κατσίνης, κ. Δημήτρης Αλεξίου, κ. Βασίλης Κανατάς.Ενώ ξεχώρισαν ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με Κορινθιακή Σταφύδα, η ντρέδουρα, τοπικό γλυκό Αγίων Θεοδώρων και η τραχανόπιτα με χωριάτικο φύλλο και τραχανά «ΒΛΑΧΑ».

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Μεσσηνίας

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό της Μεσσηνίας» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των εργασιών του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο Elite City Resort.Η παρουσίαση του Μεσσηνιακού Πρωινού στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αποτελώντας το 32ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ.Δημήτριος Καραλής, ο οποίος χαιρέτισε τη διοργάνωση και την μεγάλη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού της περιοχής. Παρευρέθησαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης, πολλά μέλη της ξενοδόχοι, δημοσιογράφοι των ΜΜΕ Αθηνών και Μεσσηνίας αλλά και ομιλητές και κοινό που παρακολούθησε το Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας που γινόταν στον ίδιο χώρο. Στην παρουσίαση μίλησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού και μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ κ.Γιώργος Πίττας, ο οποίος περιέγραψε τις διαδικασίες ένταξης των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό απολογισμό της δράσης του Ελληνικού Πρωινού. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει κάθε τόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά και περιέγραψε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Μεσσηνία (τοπία, προϊόντα, παραγωγοί, εστίαση, τοπική κουζίνα, τουρισμός, πολιτισμός) να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

Ο σεφ του ξενοδοχείου Εlite City Resort κ.Στέλιος Mπαρμπέας -που έστησε και παρουσίασε σε έναν μπουφέ τα προϊόντα και τα εδέσματα που περιλαμβάνει το πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Μεσσηνίας – έκανε μια επιτόπου επίδειξη της τραβηχτής πίτας παρουσιάζοντας τις τρεις εκδοχές της, τη μία με μέλι και καρυδιά, τη δεύτερη με σφέλα και μέλι και την τρίτη με πετιμέζι.

Από το Μεσσηνιακό Πρωινό ξεχώρισαν οι σπιτικές μαρμελάδες (πορτοκάλι, λεμόνι, φραγκόσυκο), τα ροφήματα με πρωταγωνιστή το τσάι Ταϋγέτου, οι ξηροί καρποί όπως σταφίδα Κορινθίας, σουλτανίνα, φιστίκια αραχίδες, κάστανα, καρύδια, τα ελιόψωμα και τα σταφιδόψωμα, τα παστέλια, τα λουκούμια τα παξιμάδια με ντομάτα, σφέλα και λάδι (ντάκοι) και τα περίφημα λαλάγγια της Μεσσηνίας. Από τα αλλαντικά κυριάρχησαν το σύγκλινο και τα λουκάνικα και από τα παραδοσιακά τυριά η σφέλα.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Σύρου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Σύρου παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό της Σύρου την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Syros GrEATings”στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Ερμούπολη.Η παρουσίαση του Συριανού Πρωινού στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αποτελώντας το 31ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση προσφώνησε η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ.Χρηστιάννα Παπίτση και αποφώνησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ.Γιάννης Ρούσσος.Συμμετείχαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και παραγωγοί του νησιού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 30 γνωστοί δημοσιογράφοι γαστρονομίας. Τους συντελεστές του Ελληνικού Πρωινού Σύρου, ευχαρίστησε, ο Επικεφαλής του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», μέλος ΔΣ ΞΕΕ κ.Γιώργος Πίττας, ο οποίος διατύπωσε τον θαυμασμό του για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, για την ομοθυμία και το μοναδικό συλλογικό κλίμα μεταξύ των επαγγελματιών της εστίασης, αλλά και των πολλών εθελοντών.

Στην παρουσίαση εκτέθηκαν πολλά συριανά προϊόντα, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα ροφήματα από μολοποχολούλουδο με μέλι, ο σμυρναίικος καφές με ταχίνι, αλλά και το φασκόμηλο με ταχίνι, ο σφάχτης, το ψαθούρι, τα σταφύλια με κοπανιστή, το κατσικίσιο τυρί με μαστίχα και σάλτσα μελιού, οι φρισούρες, το ντεκότο, το τιριτιτίμ, η στραπατσάδα με ποσέ αβγό, αλλά και η γλυκιά στραπατσάδα με ντοματίνια απανωσυριανά.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Αμοργού

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και ο Δήμος Αμοργού παρουσίασαν το Ελληνικό Πρωινό της Αμοργού τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016. Η παρουσίαση του Αμοργιανού Πρωινού στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο ξενοδοχείο«Aegialis Hotel & Spa» στην Αιγιάλη, ένα από τα πρώτα ελληνικά ξενοδοχεία που υιοθέτησαν το Ελληνικό Πρωινό, αποτελώντας το 30ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

Το «Ελληνικό Πρωινό της Αμοργού» παρουσίασε ο κ.Γιώργος Πίττας, Επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας και μέλος ΔΣ ΞΕΕ.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμοργού κ.Νικόλαος Φωστιέρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Λευτέρης Καραίσκος, κ.Νικόλαος Βασσάλος, κ.Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αιγιαλιτών κ.Γιάννης Συνοδινός, κ.α.Συμμετείχαν ανταποκριτές εφημερίδων, ξενοδόχοι και επαγγελματίες από την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, παραγωγοί τυριού και μελιού, το ζαχαροπλαστείο «Μέλι και Κανέλλα» με μεγάλη ποικιλία προϊόντων για το «Αμοργιανό Πρωινό», το «Αμόργιον» με τα ποτά και τα γλυκά του και ο «Φούρνος του Νίκου» στην Λαγκάδα.

Στην παρουσίαση εκτέθηκαν πολλά αμοργιανά προϊόντα, εκ των οποίων ξεχώρισαν η ψημένη ρακί, η αμοργιανή σαλάτα με φρέσκια ξυνομυζήθρα, ο αμοργιανός παύλος (ντακάκια), τα ντόπια τυριά, όπως η αμοργιανή μυζήθρα και το σκληρό λαδοτύρι, οι ανεβατές τηγανίτες, τα ξεροτήγανα και τα βότανα Αμοργού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις εξαιρετικές Αμοργιανές γεύσεις, που ομολογουμένως ήταν εξαιρετικές.