Καρυδόπιτα Ελούντας

1 ποτήρι αλεύρι 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 5 αυγά 1 κ.σ. βούτυρο 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη 160 γρ. καρύδια 1 ποτήρι γάλα Υλικά για σιρόπι 2 φλ. νερό 1 φλ. ζάχαρη 1 φύλλο κανέλα 2-3 γαρίφαλα 1 κουταλιά λεμόνι 1 βανίλια Πρώτα χτυπάτε το βούτυρο και μετά προσθέτετε τη ζάχαρη και τα αυγά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα και τα καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ενδιάμεσα, ανακατεύετε το αλεύρι και το μπέικιν παούντερ και τα ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά. Βουτυρώνετε το ταψί και το πασπαλίζετε ελαφρά με αλεύρι. Ψήνετε το μείγμα για 1 ώρα, πρώτα … Read more

Tags:

Χορτόπιτα με τραχανά και ζυμάρι γραβιέρας

560 γρ. αλεύρι 60 γρ. ελαιόλαδο 2 αυγά 110 ml χλιαρό νερό 5 γρ. αλάτι 50 γρ. τριμμένη γραβιέρα Γέμιση Μυρώνια Καυκαλήθρες Σεσκουλα Μάραθα Σπανάκι Λάπαθα Ξινομυζήθρα Τραχανάς γλυκός Κρεμμύδι (φρέσκο) Αλάτι Πιπέρι Για να φτιάξετε το ζυμάρι, ανακατεύετε όλα τα υλικά και ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο. Έπειτα σοτάρετε τα χόρτα και προσθέτετε μέσα τον τραχανά και την ξινομυζήθρα. Κατόπιν, βάζετε το φύλλο και τη γέμιση σε ταψάκι και σκεπάζετε πάλι με φύλλο. Για να ετοιμαστεί, την ψήνετε για 1 ώρα στους 160C.

Tags:

Καρυδόπιτα Χανίων

375 γρ. αυγά 250 γρ. ζαχαρη 1 δόση βανιλια 125 γρ. τριμμένη φρυγανιά 375 γρ. τριμμένο καρυδι 1 γρ. κανέλα 1 γρ. μπέικιν πάουντερ Ξύσμα μισού λεμονιού Ξεκινώντας, τοποθετείτε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια σε μπαιν μαρί και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, τα βγάζετε από το μπαιν μαρί και τοποθετείτε τα αυγά στον κάδο του μίξερ, όπου τα χτυπάτε μέχρι να φουσκώσουν. Κατόπιν, συγκεντρώνετε σιγά σιγά όλα τα υλικά σε μια μπασίνα, ανακατεύοντας απαλά. Τα βάζετε στον φουρνο, στους 170C για 35 με 40 λεπτα.

Tags:

Τηγανίτες με πετιμέζι και φρέσκα φρούτα

2 κουταλιές του καφέ μαγιά σε σκόνη 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη 2 αυγά 1 πρέζα αλάτι 250 γρ. γάλα 50 γρ. λιωμένο βούτυρο 180 γρ. αλεύρι Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και «ξεκουράζετε» το μείγμα για δύο ώρες. Τηγανίζετε το μείγμα σε ένα μικρό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία και από τις δύο μεριές.

Tags:

Μυζηθροπιτάκια Γλυκά

Ζυμάρι Ελαιόλαδο Χλιαρό νερό Μαγιά Αλάτι Χυμός λεμόνι και πορτοκάλι Αλεύρι μαλακό 70 % Για τη γέμιση Μυζήθρα νωπή Ζάχαρη Κανέλα Αρχικά πλάθετε το ζυμάρι. Μετά παίρνετε λίγο από αυτό, το ανοίγετε και βάζετε μέσα λίγη μυζήθρα. Έπειτα το κλείνετε σαν να σχηματίζετε ένα μπαλάκι και το αφήνετε να ανέβει. Όταν ανέβει, το τηγανίζετε σε καυτό λαδί.

Tags:

Ρυζόγαλο από το Ρέθυμνο

2 κ.σ. ρύζι γλασέ 5 κούπες φρέσκο γάλα Μισή κούπα ζάχαρη 1 ξυλαράκι βανίλιας Κανέλα Πλένετε το ρύζι και το αφήνετε για να φύγουν τα νερά. Έπειτα, βάζετε το γάλα στη φωτιά και προσθέτετεε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ρύζι. Μόλις φουσκώσει και αρχίσει να δένει, είναι έτοιμο.

Tags:

Ρυζόγαλο κρητικό

1 λίτρο φρέσκο γάλα 2 κ.σ. ρύζι γλασέ ½ ποτήρι ζάχαρη 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Βανίλια Κανέλα Βράζετε το ρύζι με λίγο νερό για να μαλακώσει. Ρίχνετε ? του λίτρου γάλα και ανακατεύετε, ενώ με το υπόλοιπο γάλα διαλύετε την κρέμα βανίλια και τη ζάχαρη. Δύο λεπτά πριν βγει το ρυζόγαλο, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και τα αποσύρετε από την φωτιά. Τα μοιράζετε σε μπολάκια, τα πασπαλίζετε με κανέλα και τα συντηρείτε στο ψυγείο.

Tags:

Σφακιανές πίτες Χανίων

500 γρ. μυζήθρα μαλακιά χανιώτικη (γαλομυζήθρα) 500 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι αλάτι 3 κουταλιές λάδι 1 ποτηράκι ρακή 1 ποτήρι νερό Αρχικά, βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνετε έναν λάκκο και ρίχνετε μέσα το λάδι, την τσικουδιά και το νερό. Έπειτα, ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα μαλακό προς μέτριο ζυμάρι. Στο μεταξύ, παίρνετε τη μυζήθρα και τη λιώνετε με το πιρούνι. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγετε μικρά φύλλα, μέσα στα οποία βάζετε από 1 κουταλιά μυζήθρα. Μαζεύετε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και καλύπτετε τη γέμιση φτιάχνοντας μια μικρή μπαλίτσα, την … Read more

Tags:

Σφακιανές πίτες με τυρί

500 γρ. μαλακή μυζήθρα 500 γρ. αλεύρι 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 σφηνάκι ρακί 1 ποτήρι νερό 1 κ.γ. αλάτι Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνετε έναν λάκκο και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, τη ρακί και το νερό. Κατόπιν, ζυμώνετε και λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι. Κάνετε το ζυμάρι 10 μπαλίτσες και ακολούθως ανοίγετε 10 πιτούλες, στις οποίες βάζετε από μια κουταλιά μυζήθρα. Μαζεύευε τις άκρες προς τα μέσα για να καλύψετε το τυρί και το κάνετε πάλι μπαλίτσα. Έπειτα, ανοίγετε ξανά πιτούλες σε διάμετρο περίπου ενός πιάτου με έναν πλαστή. Σε ένα τηγανάκι, βάζετε λίγο … Read more

Tags:

Μαρμελάδα φραγκόσυκο

1 κιλό φραγκόσυκα 200 γρ. ζάχαρη καστανή Χυμός από ένα λεμόνι Καθαρίζετε τα φραγκόσυκα με μαχαίρι και πιρούνι, αφού προηγουμένως τα έχετε ρίξει σε λεκάνη με νερό για να φύγουν τα αγκάθια. Κατόπιν, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, περνάτε τα φρούτα από το μύλο των λαχανικών για να συγκρατήσετε τα σπόρια και να βγει η σάρκα, την οποία βράζετε με την ζάχαρη. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε τη μαρμελάδα ρίχνοντας προς το τέλος τον χυμό ενός λεμονιού. Βάζετε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βαζάκια τα οποία γυρνάτε ανάποδα.

Tags:

Πορτοκαλόπιτα κρητική με φύλλο κρούστας

12 αυγά 560 γρ. ζάχαρη Βανίλια Ξύσμα από 4 πορτοκάλια 850 γρ. ηλιέλαιο Χυμός από 2 πορτοκάλια 4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ 600 γρ. γιαούρτι 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλο 2 πακέτα φύλλα κρούστας Αρχικά χτυπήστε όλα τα υλικά απαλά στο μίξερ. Έπειτα ψιλοκόψτε και να ξεράνετε καλά το φύλλο κρούστας. Αφού το βάλετε στον φούρνο, το ψήνετε στους 170C για 35 λεπτά. Η πορτοκαλόπιτα ταιριάζει με παγωτό καϊμάκι, αλλά και με παγωμένη τσικουδιά.

Tags:

Σφακιανές πίτες Ηρακλείου

Για το φύλλο 1 ποτήρι κρασιού χλιαρό νερό Λίγο αλάτι Λίγες σταγόνες λάδι Λίγες σταγόνες λεμόνι Ανάλογο αλεύρι Για τη γέμιση Μισό έως 1 κιλό μυζήθρα (γλυκιά ή ξινή) Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά) Λάδι για το τηγάνισμα Ετοιμάζετε με τα υλικά φύλλου τη ζύμη ώστε να γίνει μαλακή και ανοίγετε το φύλλο. Έπειτα, κόβετε μικρά κομμάτια με ένα καπάκι. Στη συνέχεια, λιώνετε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι μαζί με τη ζάχαρη και παίρνετε μια κουταλιά, την οποία την τοποθετείτε στα στρογγυλά κομμάτια, τα οποία διπλώνετε και κλείνετε καλά στις άκρες. Τα ψήνετε σε καυτό λάδι και τα σερβίρετε ζεστά.

Tags:

Ομελέτα με απάκι και ντομάτα

300 γρ. απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια 500 γρ. ντομάτες ώριμες ή ντοματίνια 5 αυγά Μισή κ.γ. ζάχαρη 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Κόβετε με ένα μαχαίρι το απάκι σε μικρά κομματάκια. Τοποθετείτε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε για λίγο τα κομματάκια από το απάκι. Ενδιάμεσα παίρνετε ένα μπολ και χρησιμοποιείτε έναν τρίφτη για να τρίψετε μέσα σε αυτό τις ντομάτες. Σημειωτέον, πω αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη εάν βάλετε ντοματίνια. Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με το απάκι τον πολτό από τις ντομάτες, λίγο πιπέρι, αλάτι και λίγη ζάχαρη (για να μη ξινίσουν λόγω του όξινου της … Read more

Tags:

Μαρμελάδα πορτοκάλι

2 κιλά πορτοκάλια 2 κιλά ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Χυμός από 1 λεμόνι Αρχικά, βράζετε τα πορτοκάλια για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα σπόρια και τα κοτσάνια, ενώ με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβετε και τα αδειάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Τα βράζετε εκ νέου, μέχρι να κάνουν φουσκάλες και προσθέτετε χυμό λεμονιού. Συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη και έπειτα τα αποσύρετε από τη φωτιά.

Tags:

Γλυκό του Μίνωα

1 κιλό σιτάρι Αρμπαρόριζα ή μοσχόχορτο Μισό φλ. σταφίδες 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα 1 φλ. αποξηραμένα σύκα 2 ρόδια Μέλι θυμαρίσιο Λίγο χαρουπόμελο Πετιμέζι Σουσάμ Κανέλα Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι στο νερό και την επόμενη μέρα το βράζετε για 3 ώρες με αρμπαρόριζα. Έπειτα, βάζετε σε ένα πήλινο δοχείο όλα τα υλικά μαζί (το σιτάρι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κομματιασμένα αποξηραμένα σύκα, τα ρόδια, το μέλι, το χαρουπόμελο, το σουσάμι και την κανέλα). Για να φτιάξετε τις συκομαΐδες, παίρνετε τα φρέσκα σύκα και τα μοιράζετε στα δυο (αλλά όχι τελείως) και τα αποξηραίνετε στον ήλιο πάνω … Read more

Tags:

Μουσταλευριά

Για κάθε 6 κούπες καθαρισμένο μούστο 1 κούπα αλεύρι Μισή κούπα τριμμένο καρύδι Μισή κούπα σουσάμι (καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά στο multi) 2-3 ξύλα κανέλας μήκους περίπου 5 εκ. 2-3 φύλλα αμπερόριζας (προαιρετικά) Για το γαρνίρισμα Χοντροκοπανισμένα καρύδια Σουσάμι Σκόνη κανέλας Βάζετε τον μούστο, αφού πρώτα ξεχωρίσετε μια ποσότητα αρκετή για να διαλύσετε το αλεύρι. Έπειτα, βάζετε την κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε τα ξύλα της κανέλας και τα φύλα της αμπερόριζας και διαλύετε το αλεύρι στον μούστο που κρατήσατε. Λίγο πριν πάρει βράση, αδειάζετε τον χυλό του αλευριού περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια … Read more

Tags:

Μουσταλευριά από το Ρέθυμνο

4 κούπες μούστο 1 κούπα αλεύρι Καρύδια χοντροκομμένα Κανέλα (σκόνη) Σουσάμι λευκό Βάζετε τον μούστο στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει και να δένει, προσθέτετε τα καρύδια, το σουσάμι και την κανέλα. Μόλις κρυώσει, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Tags:

Γαλατόπιτα Κρήτης

1,1 λίτρα φρέσκο γάλα 100 γρ. βούτυρο Μισό κ.γ. βανίλια 260 γρ. ζάχαρη Κανέλα 2 αυγά 110 γρ. αλεύρι Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των φύλλων Για αρχή κάνετε έναν άχρωμο ρου με το βούτυρο και το αλεύρι. Έπειτα, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε, ενώ όταν δέσει το μείγμα προσθέτετε και το αυγό. Στη συνέχεια στρώνετε ένα χωριάτικο φύλλο σε ένα ταψί, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με άχνη ζάχαρη. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και περιχύνετε με το ένα αυγό. Για να ετοιμαστεί η γαλατόπιτα την ψήνετε στον φούρνο, στους 170C για χρονικό διάστημα 35 λεπτών.

Tags:

Ρεθυμνιώτικοι λουκουμάδες (Συνταγή Κατερίνας – Carme Villas)

1 κιλό αλεύρι 500 γρ. χλιαρό νερό 1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού 1 κρασοπότηρο ρακί Αλάτι Μαγιά (ξερή) Σιρόπι Νερό Ζάχαρη Λίγο μέλι Φλοίδα λεμονιού Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός και αφήστε τον να φουσκώσει. Ενδιάμεσα, βάλτε το λάδι να κάψει. Μετά ρίξτε τον χυλό με ένα κουτάλι στο τηγάνι και φροντίστε να μην κολλήσει. Τοποθετήστε τους λουκουμάδες με ένα χαρτί στο τηγάνι. Για το σιρόπι βράστε το μέλι με το νερό και προσθέστε τη φλοίδα λεμονιού. Βουτήξτε τους λουκουμάδες στο σιρόπι και μετά πασπαλίστε τους με κανέλα και σουσάμι.

Tags:

Λουκούμια ανεβατά

Ζυμάρι φτιαγμένο με προζύμι Λίγη ζάχαρη Λίγο ελαιόλαδο Κύβοι μεγέθους καρυδιού Σιρόπι μελιού Σουσάμι (προαιρετικά) Παίρνετε ζυμάρι και βάζετε μέσα του λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Όταν το ζυμάρι ανέβει, πλάθετε κύβους μεγέθους καρυδιού. Τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνετε σιρόπι από μέλι και προαιρετικά σουσάμι.

Tags: