Κορινθιακή Σταφίδα ΠΟΠ

Τον Αύγουστο του 1925 ιδρύεται ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (Α.Σ.Ο.) για την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της Κορινθιακής Σταφίδας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σταφίδα. Οι κύριες κατηγορίες της, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με την ποιότητά τους, είναι, κατά σειρά προτεραιότητας η “Vostizza”, η “Gulf” και η “Provincial”. Η ποιότητα “Βοστίτσα” έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1993 και θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της.

Tags:

Μέλι Ελάτου Βανίλια-Μαινάλου ΠΟΠ

Το μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια προέρχεται κυρίως από το έλατο σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή είναι από ανθόμελο (όχι ανώτερο του 20%) από άνθη της περιοχής. Οι ποικιλίες ταυτίζονται με τις οργανοληπτικές του ιδιότητες, που εξαρτώνται κάθε φορά από την διατροφή των μελισσών (θυμόμελο, ανθόμελο κλπ). Έχει υγρασία 15% και φαινομενική ζαχάρωση μεγαλύτερη του 10% που οφείλεται στον τρισακχαρίτη μελιζιτάλη. Το μέλι Ελάτου Μαινάλου Βανίλια χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη καλή γεύση και ξεχωριστή εμφάνιση, με ανοιχτό χρώμα και δημιουργεί την αίσθηση ανταυγειών παρουσιάζοντας μια αδιαφάνεια γαλάκτωση – περλέ.

Tags:

Μήλα ντελίσιους πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ

Τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά είναι γνωστά τόσο για το υπέροχο άρωμά τους όσο και για την ιδιότητα τους να διατηρούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και μετά τον Μάρτιο Απρίλιο. Ο φλοιός των μήλων αυτών είναι πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίστρωμα στο μέρος που το βλέπει ο ήλιος ενώ η σάρκα τους έχει λευκό χρώμα, με συνεκτική υφή και γλυκιά γεύση. Τα Μήλα ντελίσιους – Πιλαφά προέρχονται από σπορόφυτο της ποικιλίας Delicious και η συγκομιδή τους γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου, 15-20 ημέρες μετά τη συγκομιδή των άλλων ποικιλιών. Η καλλιέργεια των μήλων στο νομό Αρκαδίας άρχισε το 1940. Τα Μήλα ντελίσιους- Πιλαφά … Read more

Tags:

Παστό χοιρινό Αρκαδίας

Το παστό χοιρινό Αρκαδίας είναι κρέας χοίρου, κόκκινου χρώματος, βρασμένο και τοποθετημένο σε πήλινο δοχείο. Το χοιρινό κρέας, αφού βράσει, τοποθετείται σε λαγήνα (πήλινο δοχείο) και σκεπάζεται με αρκετό στρώμα λίπους. Στη συνέχεια κλείνεται το στόμιο με πανί και τοποθετείται από πάνω μια πέτρα. Σε αυτή τη μορφή διατηρείται ως το καλοκαίρι. Η διατήρηση του χοιρινού κρέατος είναι γνωστή στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από το Βυζάντιο για τον τρόπο παρασκευής και παστώματος καθώς και για την ποιότητα των παστών χοιρινών. Στην Αρκαδία τα χοιροσφάγια λάμβαναν χώρα τις Απόκριες αντίθετα από όλη την … Read more

Tags:

Πορτοκάλια Λακωνίας

Τα πορτοκάλια Λακωνίας ωριμάζουν γρηγορότερα από τις υπόλοιπες ποικιλίες της χώρας και ο χυμός τους είναι ιδιαίτερα γλυκός. Ποικιλίες των πορτοκαλιών είναι οι: Cuttee Valencia, Campell Valencia, Olinda Valencia, Frost Valencia και Ine gim gong. Η φλούδα των Πορτοκαλιών Λακωνίας είναι μέτρια σε πάχος, αρκετά γυαλιστερή και κολλημένη γερά στη σάρκα. Τα πορτοκάλια Λακωνίας έχουν μεγάλη αντοχή στις μεταφορές και πολύ νόστιμο χυμό. Η Λακωνία, είναι μία από τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών της χώρας.

Tags:

Σφέλα Μεσσηνίας ΠΟΠ

Η Σφέλα Μεσσηνίας είναι ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, σε μακρόστενα παραλληλόγραμμα κομμάτια (λωρίδες, από όπου και το όνομά του), συμπαγές με αρκετές τρύπες, με πλούσια, πικάντικη, αλμυρή και υπόξινη γεύση. Έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ και παράγεται στην περιοχή Μεσσηνίας, από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους.

Tags: