Εκμέκ Κανταΐφι
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια. ζάχαρη
1 κ.σ. σούπας χυμό λεμονιού
Για τη βάση
400 γρ.κανταΐφι
220 γρ. βούτυρο
Για τη κρέμα
7 κρόκους αβγού
6 ποτήρια γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
7 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
1 λοβό βανίλιας ή ξύσμα 1 λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
600γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί με 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα ή φιλέ, καβουρδισμένα
Εκμέκ Κανταΐφι
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Ξαίνετε τις κλωστές του κανταϊφιού και το απλώνετε στο ταψί. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το περιχύνετε με κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του κανταϊφιού. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει. Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει ελαφρά. Στο τέλος προσθέτετε και το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε το σιρόπι ζεστό πάνω στο ψημένο κανταΐφι και αφήνετε να απορροφηθεί.
Εκμέκ Κανταΐφι
Ετοιμάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Ρίχνετε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός ή αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, το σιμιγδάλι, το γάλα και τη βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού και τοποθετείτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα (προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση). Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αφαιρείτε το λοβό βανίλιας. Με κοφτερό μαχαιράκι το χαράζετε κατά μήκος και ξύνετε για να πέσουν τα σποράκια του στην κρέμα. Περιχύνετε την επιφάνεια του σιροπιασμένου κανταϊφιού με την κρέμα και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Πριν το σερβίρετε, καλύπτετε την επιφάνεια με τη σαντιγί και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.