Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Μπακλαβάς

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
400 γρ. βούτυρο φυτικό
2 κ.σ. κανέλα
Γαρίφαλα ολόκληρα

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
Χυμός λεμονιού

Μπακλαβάς

Αρχικά ανακατεύετε τα κοπανισμένα αμύγδαλα με την κανέλα και την φρυγανιά. Λιώνετε το βούτυρο, με το οποίο αλείφετε το ταψί και αρχίζετε να στρώνετε τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά.

Κατόπιν, στρώνετε 5 φύλλα κρούστας. Πασπαλίζετε κάθε φύλλο με τη γέμιση και το σκεπάζετε με το επόμενο φύλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να αλείψετε όλα τα φύλλα με βούτυρο. Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία, τοποθετείτε 5 φύλλα χωρίς γέμιση. Αλείφετε το τελευταίο φύλλο και κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Πάνω σε κάθε κομμάτι, τοποθετείτε στη μέση ένα γαρίφαλο.

Μπακλαβάς

Ψήνετε τον μπακλαβά σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ετοιμάζετε το σιρόπι, προσέχοντας όμως να μην το δέσετε πολύ. Μόλις κρυώσει ο μπακλαβάς περιχύνετε το σιρόπι, ώστε να συνδυαστούν ο κρύος μπακλαβάς με το ζεστό σιρόπι.