Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ)
2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει)
1 κουταλιά γλυκάνισο
Μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (προαιρετικά)

Για τη γέμιση του τυριού

Λίγο παραπάνω από μισό κιλό χλωρή
1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι
Αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή)
Μισό κουταλάκι πιπέρι
Μισό δράμι ζαφορά
2 αυγά χτυπημένα
3 κουταλιές γάλα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
Άσπρο και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί έως ότου δημιουργηθεί μια μία ζύμη που θα είναι μαλακή, αλλά δεν θα κολλάει στα χέρια και την αφήνετε να φουσκώσει (θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα). Στη συνέχεια, λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι μαζί με τις 3 κουταλιές γάλα, προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζαφορά (αφού την έχετε βάλει με ένα τηγανάκι στη φωτιά για να μαραθεί και την έχετε τρίψει με το χέρι σας για να γίνει σκόνη). Κάνετε μια ομοιογενή μάζα και την αφήνετε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγετε μικρά μπαλάκια σε στρογγυλούς δίσκους, απλώνετε το τυρί και κλείνετε στα τέσσερα, ώστε η λαμπρόπιτα να αποκτήσει τετράγωνο σχήμα. Αφήνετε τις λαμπρόπιτες να φουσκώσουν στη λαμαρίνα και στο τέλος τις αλείφετε με το αυγό και το γάλα και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν (αυτή η διαδικασία κρατά από 20 μέχρι 35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός και το πάχος τους).