Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες
Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι
1 κιλό ελιές χαμάδες ή θρούμπες
100 γρ. σταφίδες ξανθιές
150 ml ΜΕΤΑΞΑ
50 ml νερό ζεστό
300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. φλοιό πορτοκαλιού κομμένο καρέ και ζεματισμένο
50 γρ. σουσάμι
600 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι
Μουσκεύετε τις σταφίδες με το ζεστό νερό και το Μetaxa για μισή ώρα και έπειτα τις στραγγίζετε κρατώντας τα υγρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά το σουσάμι και το σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού και τα υγρά από τις σταφίδες, ενώ μετά προσθέτετε το μέλι και το δενδρολίβανο και τα βράζετε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε τις ελιές, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.
Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι
Μόλις βράσουν, τις κατεβάζετε από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις τοποθετείτε σε βάζο.