Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Λαδένια Φολεγάνδρου

1 ½ φλ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
Μισό φλ. ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Λαδένια Φολεγάνδρου

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα ανοίγετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε τη μαγιά που έχει διαλυθεί σε λίγο νερό. Πλάθετε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει λαστιχένια και απαλή υφή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ., ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, την τοποθετείτε στο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μετά, αναμειγνύετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και απλώνετε το μείγμα πάνω στο φύλλο της ζύμης.

Λαδένια Φολεγάνδρου

Ψήνετε την πίτα (λαδένια) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Έπειτα, βγάζετε τη λαδένια από το φούρνο και τη σερβίρετε.