Γαλατόπιτα Μεσσηνίας
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
Γαλατόπιτα Μεσσηνίας
Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνετε τα υλικά ανακατεύοντας τα συνέχεια για να μην κολλήσει το γάλα.
Μόλις ζεσταθεί ελαφρά και αρχίζει να αχνίζει, προσθέτετε το κοσκινισμένο σιμιγδάλι σιγά σιγά, για να μη σβολιάσει και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα.
Κατόπιν, το αποσύρετε από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά σαν σε ομελέτα και τα ρίχνετε μέσα σταδιακά ώστε να ενσωματωθούν με το μείγμα. Έπειτα, προσθέτετε τις δύο κουταλιές φρέσκου βουτύρου, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία.
Μόλις συμβεί αυτό, παίρνετε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί του φούρνου, στο οποίο βάζετε 4 ή 5 φύλλα κρούστας, αφού έχετε λαδώσει το ταψί και τα φύλλα ένα ένα. Φροντίζεται να τα βάλετε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άκρες τους να περισσέψουν έξω από το ταψί περιμετρικά. Κατόπιν, παίρνετε τις άκρες και τις γυρίζετε προς τα μέσα για να καλύψουν τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζετε την κρέμα μέσα, την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη κανέλα.
Γαλατόπιτα Μεσσηνίας
Ψήνετε τη γαλατόπιτα στους 180C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα στην επιφάνεια και να ψηθεί καλά το φύλλο.