Ζύμη αμυγδάλου
300 γρ. αλεύρι
300 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. λευκό αμύγδαλο (σκόνη)
2 αυγά
250 γρ. βούτυρο
50 γρ. ρούμι μαύρο
Λίγη κανέλα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Μήλα
4 μήλα
75 γρ. ζάχαρη
3 ξυλάκια κανέλας
Κραμπλ
160 γρ. αλεύρι
200 γρ. ζάχαρη μαύρη
160 γρ. βούτυρο
200 γρ. αμύγδαλο (σκόνη)
1 κ. γ. κανέλα
Για τη ζύμη αμυγδάλου, ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη, την οποία απλώνετε σε ένα τσέρκι (22 με 24 εκ.) και τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Έπειτα, καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα στα 6 και τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα, σκεπάζοντάς τα με νερό. Κατόπιν, βάζετε τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας και φτιάχνετε μια κομπόστα, την οποία βράζετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, τα οποία στραγγίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Για το κραμπλ, ανακατεύετε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, τη ζάχαρη και την κανέλα και μετά προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα το κρατάτε σε δροσερό σημείο για 1 ώρα.
Βάζετε πρώτα τη ζύμη και από πάνω τα μήλα (το ένα δίπλα στο άλλο), τρίβετε το κραμπλ με έναν τρίφτη και το ψήνετε για 1 ώρα στους 160C, σε προθερμασμένο φούρνο. Πρέπει να σημεωθεί πως το ψήσιμο ενδέχεται να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο.