Λουκουμάδες

Για τη ζύμη

5 γρ. ξηρή μαγιά
800 γρ. ζεστό νερό
600 γρ. σκληρό αλεύρι 70%
Αλάτι
Canola oil για το τηγάνισμα
Κανέλα
Καρύδια

Για το σιροπι

1200 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι

Για να φτιάξετε τη ζύμη, διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνετε μια τρύπα στην μέση. Προσθέτετε τη, διαλυμένη στο νερό, μαγιά και ανακατεύετε καλά. Έπειτα, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη ή με μια πετσέτα και βάζετε το μπολ σε ζεστό μέρος για 3 ώρες μέχρι να φουσκώσει ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Για να φτιάξετε το σιρόπι, βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά. Το κρατάτε ζεστό, αλλά δεν το αφήνετε να βράσει.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι στους 190C. Ανακατεύετε τη ζύμη για να φύγει ο αέρας και προσεχτικά, ρίχνετε με δυο κουταλάκια μπαλίτσες ζύμης στο λάδι και τις γυρνάτε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Τότε, τις βγάζετε από το λάδι και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Τέλος, βουτάτε τους λουκουμάδες στο σιρόπι, τους βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα, τους τοποθετείτε σε ένα μπολ και τους πασπαλίζετε με κανέλα και καρύδια.

Λουκουμάδες με μέλι και καρύδι από τη Χαλκιδική

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
2 κ.σ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι
500 ml χλιαρό νερό
Αρκετό αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι
Κανέλα
Τριμμένο καρύδι

Ξεκινώντας, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και, έπειτα, προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα ώτσε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό.

Κατόπιν, σκεπάζετε τον χυλό με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη για να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες, διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου μια ώρα.

Αφού ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια κατσαρόλα, πάρτε με τη χούφτα σας μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα σας σαν πώμα, ξεκινήστε να αφήνετε μικρές ποσότητες ζύμης που με ένα κουταλάκι στο άλλο χέρι, κόβετε και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Ρίχνετε τόσα κομμάτια ζύμης στο λάδι όσα χωράνε χωρίς να στριμώχνονται γιατί θα φουσκώσουν και θα πρέπει να γυρίσουν με ευκολία και από την άλλη πλευρά προκειμένου να τηγανιστούν.

Όταν ροδοκοκκινίζει η πρώτη δόση λουκουμάδων και από τις δυο μεριές τους, τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά και σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς και περιχυμένους με μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.

Λουκούμια ανεβατά

Ζυμάρι φτιαγμένο με προζύμι
Λίγη ζάχαρη
Λίγο ελαιόλαδο
Κύβοι μεγέθους καρυδιού
Σιρόπι μελιού
Σουσάμι (προαιρετικά)

Παίρνετε ζυμάρι και βάζετε μέσα του λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Όταν το ζυμάρι ανέβει, πλάθετε κύβους μεγέθους καρυδιού.

Τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνετε σιρόπι από μέλι και προαιρετικά σουσάμι.

Λυχναράκια

Για τη ζύμη

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
4 κ.σ. γάλα
4 φλ. αλεύρι
Μισό φλ. λάδι
? φλ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα με λίγο αλάτι
3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

Για τη γέμιση

4 φλ. ανάλατη μυζήθρα
2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα βανίλια
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
6 κ.σ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό.

Για την ζύμη

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε λίγο αλεύρι (1 κ.γ.), αφήνοντάς το να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Μετά προσθέτετε τα αυγά, το αλάτι, το γιαούρτι και το μείγμα μαγιάς – αλευριού. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε με αργό ρυθμό το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε με τα χέρια και μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για να ζυμωθεί καλύτερα. Όταν η ζύμη ετοιμαστεί, τη σκεπάζετε και την αφήνετε να «ησυχάσει».

Για τη γέμιση

Λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι και προσθέτετε τον κρόκο αυγού, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη μισή κανέλα και το βούτυρο και τα χτυπάτε όλα μαζί. Έπειτα, προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβετε στρογγυλούς δίσκους με ένα φλιτζάνι. Βάζετε τη γέμιση στο κέντρο και ανασηκώνοντας τις άκρες της ζύμης, τις πιέζετε κάνοντας 8 γωνίες. Αλείφετε την επιφάνεια με αυγό και ραντίζετε με την υπόλοιπη κανέλα. Έπειτα, βάζετε τα λυχναράκια, ένα ένα, σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και έπειτα ψήνετε τα περίπου 25 λυχναράκια για σχεδόν μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσουν.

Λυχναράκια από το Ρέθυμνο

Για τη ζύμη

1 ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
2 μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

1 κιλό μυζήθρα
500 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. κανέλα
4 βανίλιες
2 αυγά
1 κ.γ. μέλι

Για ντεκόρ

2 αυγά χτυπημένα
Λίγη κανέλα

Αρχικά, ανακατεύετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ενώ η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Για τη γέμιση, ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά. Κατόπιν, ανοίγετε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά πιττάκια, ώστε να χωράει 1 κουταλιά γέμισης και ακολούθως πιέζετε προς τα μέσα από όλες τις πλευρές. Τέλος, αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.

Ψήνετε στους 170C με 180C για περίπου 30 λεπτά.

Κουρκουτός Δαδιώτικος

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 φλ. τσαγιού νερό
2 ½ φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμμα
Μισό φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό
2 φλ. τσαγιού κολοκυθάκι φρέσκο και τριμμένο στον τρίφτη
1 φλ. τσαγιού λάδι
4 μεγάλα αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Αρχίστε βάζοντας σε ένα μπολ το γάλα, λίγο νερό και τον τραχανά και αφήστε, για τουλάχιστον 15 λεπτά, το μείγμα να μουλιάσει και να ρουφήξει το γάλα. Έπειτα, χτυπήστε τα 3 από τα 4 αυγά ελαφριά και προσθέστε σιγά σιγά το ⅓ του λαδιού και το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το μείγμα του γάλακτος με τον τραχανά και τέλος την φέτα και το κολοκύθι και ανακατέψτε απαλά. Το μείγμα σας, θα είναι ένας ρευστός χυλός, τον οποίο θα ρίξετε σε ένα ταψί με διάμετρο περίπου 35 εκ. και με σχετικά ψηλό τοίχωμα.

Έπειτα, χτυπήστε το ταψί και γυρίστε το γύρω γύρω μερικές φορές, ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα. Για το τελείωμα και για να δημιουργήσετε μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα στον κουρκουτό, χτυπήστε το τέταρτο αυγό μαζί με το ⅓ του νερού και με ένα κουτάλι σούπας, απλώστε το απαλά στην επιφάνεια του χυλού και σπρώξτε το με την ανάποδη του κουταλιού για να πάει παντού.

Φουρνίστε το ταψί σας σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο (δεν πρέπει να καεί η επιφάνεια πριν ψηθεί το εσωτερικό) και ψήστε στους 200C (ανάλογα με τον φούρνο) σε μέτριο ύψος σχάρας.

Κρέμα κουρκούτι

1 κούπα φρέσκο γάλα
1 με 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
Αλάτι

Για να φτιάξετε κρέμα κουρκούτι πρέπει να βράσετε μαζί το γάλα με το αλεύρι και να προσθέσετε αλατάκι.

Κρατήστε το κατσαρολάκι στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Κολομπίνες

500 γρ. αλεύρι δυνατό σε πρωτεΐνες (14-15%)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
60 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
200 ml γάλα
50 ml λικέρ από άνθη εσπεριδοειδών ( ενναλακτικά πορτοκάλι ή λιμοντσέλο ή μανταρίνι ή κουμ κουάτ ή περγαμόντο)
Μισή κούπα καλά σουρωμένο και ψιλοκομμένο γλυκό περγαμόντο (εναλλακτικά πορτοκάλι ή λεμόνι ή κιτρολέμονο ή μανταρίνι ή κουμ κουάτ)
1 αυγό και 1 κρόκος μέσα στη ζύμη

Για την επικάλυψη

1 ασπράδι
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
20 ασπρισμένα αμύγδαλα

Πολτοποιείτε το γλυκό περγαμόντο και το λικέρ σε ένα μούλτι, ώστε να κοπούν σε μικρά κομματάκια που θα σκορπιστούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Κατόπιν, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, τόσο ώστε να λιώσει το βούτυρο και τα αδειάζετε σε μπολ για να κρυώσουν ταχύτερα. Καθώς το υγρό πρέπει να είναι χλιαρό, το ελέγχετε με το να μπορείτε να κρατάτε το δάχτυλό σας μέσα του για 10 δευτερόλεπτα.

Κατόπιν, βάζετε στο μπολ ενός μίξερ βάσης το αλεύρι, τη μαγιά, τα αυγά (χτυπημένα με το πιρούνι στο τηγάνι), τον πολτό του φρουϊ γλασέ και ρίχνετε σταδιακά τα υγρά ζεστά υλικά (γάλα, βούτυρο και ζάχαρη). Τα χτυπάτε για 5 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα για να ζυμωθούν καλά. Αφήνετε τη ζύμη στο μπολ και βάλτε τη να φουσκώσει, σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα σε ζεστό φούρνο, στη χαμηλότερη θερμοκρασία (40 ή 50C) και αφήστε το εκεί για 2 ώρες, ενώ δουλεύει ο φούρνος. Θα πρέπει να έχει ξεχειλίσει το μπολ του μίξερ ή να έχει γίνει δυόμιση φορές πιο πολύ.

Ξαναζυμώνετε ακόμα μία φορά για 2 ή 3 λεπτά στο μίξερ και βγάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο πάγκο, με λαδωμένα χέρια. Χωρίζετε τη ζύμη σε 20 κομμάτια των 50 γρ. περίπου. Τα μισά θα γίνουν το σώμα και τα άλλα μισά τα φτερά των περιστεριών (συνολικ΄10 κολομπίνες). Ζυμώστε πολύ καλά τα κορδονάκια, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειάζεται, ώστε να ισομεριστούν οι φυσαλίδες της μαγιάς και να είναι στητό το κορδόνι στα χέρια σας, δηλαδή να μην «τρέχει». Φτιάξτε τα σώματα και τα φτερά και ενώστε τα. Μετά κόψτε την ουρά για να κάνει φτερά.

Ακουμπήστε το καθένα σε δικό του χαρτί, ώστε, αν χρειαστεί, να έχει αυτονομία μετακίνησης. Ετοιμάστε τα 5 πρώτα, τοποθετήστε τα σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα και αφήστε τα να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα πέντε περιστεράκια και τοποθετήστε τα σε δεύτερη λαμαρίνα, αν έχετε, ή ακουμπήστε τα στον πάγκο, μακριά από τα ρεύματα και το κρύο για να φουσκώσουν (σκεπασμένα με πετσέτα). Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C και χτυπήστε στο μούλτι το ασπράδι, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη ώστε να δημιουργηθεί μια άσπρη πάστα. Όταν είναι έτοιμα για να μπουν στο φούρνο, απλώστε τα προσεκτικά πάνω στα τσουρέκια της πρώτης λαμαρίνας με πινέλο.

Ψήστε για 12-15 λεπτά σε φούρνο αντιστάσεων 200C, σε ανοιχτόχρωμη λαμαρίνα, στη 2η θέση από κάτω. Το γλάσο μαρέγκας γίνεται τραγανό και είναι πολύ διαφορετικό από ότι συνήθως στα τσουρέκια. Αφήστε να κρυώσουν σε σχάρα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Αφήστε να ζεσταθεί καλά ο φούρνος και ψήστε τη δεύτερη λαμαρίνα.

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

1 ½ κιλό κολοκυθάκια
3 αυγά
2 φλ. καφέ σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. γάλα
? φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα
Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα

Αρχικά τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και έπειτα τα αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, ώστε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλεύρι) και μετά προσθέτετε τα κολοκύθια. Λαδώνετε τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, απλώνετε στο ταψί το μείγμα με ομοιόμορφο τρόπο και από πάνω ρίχνετε λίγο ακόμη λάδι και αλεύρι.

Ψήνετε το μείγμα στους 200C μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

1 κιλό κουμ κουάτ (μικρά και όχι πολύ ώριμα φρούτα)
1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 κούπες νερό
Χυμός από μισό λεμόνι

Αρχικά τρυπάτε τα φρουτάκια με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία, βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνετε τα κουμ-κουάτ, αφού πρώτα τα πλύνετε πολύ καλά.

Τα βράζετε για 10 με 12 λεπτά, τα σουρώνετε και βάζετε καινούριο νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και βράζετε τα φρούτα με το καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά.

Συνεχίζετε τις αλλαγές και τα βρασίματα για άλλες 3 με 4 φορές. Σε αντίθεση με την πρώτη φορά, τις επόμενες 2-3 φορές τα αφήνετε να πάρουν βράση 1 λεπτό και τα ξανασουρώνετε. Έπειτα, τα αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι και φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 10 με 15 λεπτά και μετά ρίχνετε τα κουμ-κουάτ. Έπειτα, βράζετε για άλλα 15 λεπτά, ενώ ξαφρίζετε με προσοχή, γιατί φουσκώνει και χύνεται καθώς βράζει, οπότε αν χρειαστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά.

Αφού βγάλετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε μέσα της τα κουμ-κουατ για ένα 24ωρο. Την επόμενη μέρα, αν δεν έχει δέσει το σιρόπι, πράγμα που συμβαίνει συχνά, ξαναβράζετε για 5 με 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αποθηκεύετε το κουμ-κουάτ σε αποστειρωμένα βάζα.

Λαμπρόπιτες

Για το ζυμάρι

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κεσεδάκια γιαούρτι
3 κεσεδάκια βούτυρο
3 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα
Μισό κιλό φέτα
3-4 αυγά
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 αυγό για άλειμμα

Στην αρχή βάζετε σε μία λεκάνη το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τα αυγά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Να έχετε υπόψη σας πως από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Έπειτα, ανοίγετε μικρά φύλλα, όσο το μέγεθος της φόρμας (οι φόρμες είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη στο εμπόριο), πάχους ενός εκατοστού. Βουτυρώνετε τη φόρμα και στρώνετε το φύλλο, το οποίο ισιώνετε με το χέρι για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Στη συνέχεια, ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης λιώνοντας το τυρί με πιρούνι και γεμίζοντας τις φόρμες. Κατόπιν, αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με πιπέρι ή κανέλα.

Για να ετοιμαστούν οι λαμπρόπιτες, τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Λαδένια Φολεγάνδρου

1 ½ φλ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
Μισό φλ. ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα ανοίγετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε τη μαγιά που έχει διαλυθεί σε λίγο νερό. Πλάθετε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει λαστιχένια και απαλή υφή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ., ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, την τοποθετείτε στο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μετά, αναμειγνύετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και απλώνετε το μείγμα πάνω στο φύλλο της ζύμης.

Ψήνετε την πίτα (λαδένια) σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Έπειτα, βγάζετε τη λαδένια από το φούρνο και τη σερβίρετε.

Λαδένια από τη Μήλο

Αλεύρι
Μαγιά
Ζάχαρη
Αλάτι
Χλιαρό νερό

Ζυμώνετε και αφήνετε το ζυμάρι να ανέβει. Έπειτα, το απλώνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε νωρίτερα βάλει μπόλικο λάδι. Κατόπιν, κόβετε την ντομάτα και τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζετε και τα απλώνετε πάνω στη ζύμη, ρίχνοντας λίγο λάδι ακόμη.

Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 175C.

Λαλάγγια Μεσσηνίας

1 κιλό αλεύρι μπλε
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ. τσαγιού τριμμένη κανέλα και
1 κ. τσαγιού γαρίφαλο
Ελάχιστο αλάτι
½ φλ. μπράντυ METAXA
Ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα

Βάζετε τη μαγιά σε νερό χλιαρό και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια και έπειτα αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί».

Κατόπιν, προσθέτετε το γαρίφαλο, την κανέλα και το αλάτι και μετά βάζετε σιγά σιγά εναλλάξ, λίγο αλεύρι και λίγο λάδι μέχρι να εξαντληθούν. Έπειτα, τρίβετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε μικρά στρογγυλά κομματάκια, τα οποία πλάθετε σε λεπτά κορδόνια, φτιάχνοντας το σχέδιο της αρεσκείας σας.

Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι λίγα λίγα και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Λαλάγγια – τηγανίδες

1 ποτήρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
25 γρ. κανέλλα
15 γρ. γαρίφαλα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Περίπου 2 ½ κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πιάστε το προζύμι με λίγο από το αλεύρι και βάλτε την κανέλα και τα γαρίφαλα στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώστε το νερό και ανακατέψτε με το χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, τρίψτε το υπόλοιπο αλεύρι με το λάδι και διαλύστε το προζύμι με τον χυμό και το νερό από τα κανελογαρίφαλα, προσθέτοντας και το ξύσμα που θα τους δώσει μια γεύση φρεσκάδας. Να θυμάστε πως η ζύμη πρέπει να γίνει τόσο σφικτή ώστε να πλάθεται.

Φτιάξτε στενόμακρα κορδόνια ζύμης και τυλίξτε τα γύρω από το χέρι σας προτού τα ρίξετε στο καυτό λάδι. Μόλις χρυσίσουν, βάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και σερβίρετέ τα με φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή με μέλι και κανέλα.

Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. ζάχαρη
Μισό κουταλάκι σόδα
1 φλ. λάδι
1 φλ. γάλα
4 αυγά

Για τη γέμιση

1280 γρ. μυζήθρα
2 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
Μισό κουταλάκι κανέλα
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού

Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη και την αφήνετε σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για μισή ώρα, προκειμένου να «ξεκουραστεί». Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Ανοίγετε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβετε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλετε τα καλτσούνια). Απλώνετε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμισηκαι τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά σας (τον δείκτη και τον αντίχειρα) ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για περίπου μισή ώρα.

Καλιτσούνια

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
150 γρ. φέτα
150 γρ. μυζήθρα
150 γρ. ανθότυρο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
2 ματσάκια άνηθος
1 πράσο
1 ματσάκι δυόσμος
250 γρ. ελαιόλαδο

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
40 ml τσικουδιά
1 κ.γ. αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
500 ml χλιαρό νερό

Ψιλοκόβετε και ανακατεύετε τα υλικά για τη γέμιση. Έπειτα, ζυμώνετε τα υλικά για τη ζύμη και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Ανοίγετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα, κλείνετε τις άκρες, τα αλείφετε με το αυγό και προσθέτετε λίγο σουσάμι.

Το ψήνετε στους 170C για 20 λεπτά.

Καλασούνα Φολεγάνδρου

Για τη γέμιση

1 – 2 κιλά σουρωτό
3 κρεμμύδια ξερά
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Για το φύλλο

1 κιλό αλεύρι
2 ποτήρια ζεστό νερό
Μισό πακέτο μαργαρίνη
Μισό φακελάκι μαγιά σκόνη
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι

Για να φτιάξετε τη γέμιση, κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες και ζυμώστε το σουρωτό με τα λίγο χτυπημένα αυγά, τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί. Αν θέλετε το φύλλο να είναι αφράτο, προσθέτετε και την μαγιά, ενώ χωρίς αυτή το φύλλο θα γίνει τραγανό.

Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει και μετά το κόβετε στα δύο και ανοίγετε δύο φύλλα. Κατόπιν, λαδώνετε το ταψί, στρώνετε το ένα φύλλο, ξαπλώνετε τη γέμιση και την σκεπάζετε με το άλλο. Στη συνέχεια, λαδώνετε και κόβουμε το πάνω φύλλο και ακολούθως βάζετε το ταψί στον φούρνο.

Το ψήνετε για περίπου 45 λεπτά στους 200-250C.

Δίπλες Καλαμάτας

Για τη ζύμη

5 αυγά
5 κ.γ. λάδι
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη
1 φλ. του καφέ ουίσκι ή ούζο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 άρωμα βανίλια

Για το σιρόπι

2 κούπες μέλι
2 κούπες νερό
1 φλούδα λεμόνι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ξεκινάτε το ζύμωμα. Μετά παίρνετε μπαλάκια ζύμης και τα πιέζετε με την παλάμη σας, δίνοντάς τους πλακουτσωτό σχήμα και τα περνάτε από την ειδική μηχανή, από τα πιο χοντρά νούμερα μέχρι το πιο λεπτό.

Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια (περίπου 20×15 εκ.) και τα σερβίρετε.

Καλτσούνια με μυζήθρα

250 γρ. μυζήθρα
1 αυγό
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά

Ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ., βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τα ψήνετε στον φούρνο ή τα τηγανίζετε με λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με μέλι.