Λουκουμάδες

Για τη ζύμη 5 γρ. ξηρή μαγιά 800 γρ. ζεστό νερό 600 γρ. σκληρό αλεύρι 70% Αλάτι Canola oil για το τηγάνισμα Κανέλα Καρύδια Για το σιροπι 1200 γρ. νερό 600 γρ. ζάχαρη 200 γρ. μέλι 1 ξυλάκι κανέλα Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι Για να φτιάξετε τη ζύμη, διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό, κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνετε μια τρύπα στην μέση. Προσθέτετε τη, διαλυμένη στο νερό, μαγιά και ανακατεύετε καλά. Έπειτα, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη ή με μια πετσέτα και βάζετε το μπολ σε ζεστό μέρος για 3 ώρες … Read more

Tags:

Λουκουμάδες με μέλι και καρύδι από τη Χαλκιδική

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 2 κ.σ. ζάχαρη Μισό κ.γ. αλάτι 500 ml χλιαρό νερό Αρκετό αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα Μέλι Κανέλα Τριμμένο καρύδι Ξεκινώντας, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και, έπειτα, προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα ώτσε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό. Κατόπιν, σκεπάζετε τον χυλό με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη για να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες, διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου μια ώρα. Αφού ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια κατσαρόλα, πάρτε με τη … Read more

Tags:

Λουκούμια ανεβατά

Ζυμάρι φτιαγμένο με προζύμι Λίγη ζάχαρη Λίγο ελαιόλαδο Κύβοι μεγέθους καρυδιού Σιρόπι μελιού Σουσάμι (προαιρετικά) Παίρνετε ζυμάρι και βάζετε μέσα του λίγη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Όταν το ζυμάρι ανέβει, πλάθετε κύβους μεγέθους καρυδιού. Τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από πάνω ρίχνετε σιρόπι από μέλι και προαιρετικά σουσάμι.

Tags:

Λυχναράκια

Για τη ζύμη 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 4 κ.σ. γάλα 4 φλ. αλεύρι Μισό φλ. λάδι ? φλ. ζάχαρη 2 αυγά χτυπημένα με λίγο αλάτι 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι Για τη γέμιση 4 φλ. ανάλατη μυζήθρα 2 κρόκοι αυγών 1 πρέζα βανίλια 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού 1 κ.σ. κανέλα 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο 6 κ.σ. ζάχαρη 1 κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό. Για την ζύμη Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε λίγο αλεύρι (1 κ.γ.), αφήνοντάς το να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα … Read more

Tags:

Λυχναράκια από το Ρέθυμνο

Για τη ζύμη 1 ποτήρι βούτυρο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι γάλα 2 αυγά 2 μπέικιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για τη γέμιση 1 κιλό μυζήθρα 500 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ. βούτυρο 1 κ.γ. κανέλα 4 βανίλιες 2 αυγά 1 κ.γ. μέλι Για ντεκόρ 2 αυγά χτυπημένα Λίγη κανέλα Αρχικά, ανακατεύετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ενώ η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Για τη γέμιση, ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά. Κατόπιν, ανοίγετε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά πιττάκια, ώστε … Read more

Tags:

Κουρκουτός Δαδιώτικος

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι 2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο 1 φλ. τσαγιού νερό 2 ½ φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμμα Μισό φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό 2 φλ. τσαγιού κολοκυθάκι φρέσκο και τριμμένο στον τρίφτη 1 φλ. τσαγιού λάδι 4 μεγάλα αυγά Αλάτι Πιπέρι Αρχίστε βάζοντας σε ένα μπολ το γάλα, λίγο νερό και τον τραχανά και αφήστε, για τουλάχιστον 15 λεπτά, το μείγμα να μουλιάσει και να ρουφήξει το γάλα. Έπειτα, χτυπήστε τα 3 από τα 4 αυγά ελαφριά και προσθέστε σιγά σιγά το ⅓ του λαδιού και το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το μείγμα του … Read more

Tags:

Κρέμα κουρκούτι

1 κούπα φρέσκο γάλα 1 με 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο Αλάτι Για να φτιάξετε κρέμα κουρκούτι πρέπει να βράσετε μαζί το γάλα με το αλεύρι και να προσθέσετε αλατάκι. Κρατήστε το κατσαρολάκι στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Tags:

Κολομπίνες

500 γρ. αλεύρι δυνατό σε πρωτεΐνες (14-15%) 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 60 γρ. βούτυρο 100 γρ. ζάχαρη 200 ml γάλα 50 ml λικέρ από άνθη εσπεριδοειδών ( ενναλακτικά πορτοκάλι ή λιμοντσέλο ή μανταρίνι ή κουμ κουάτ ή περγαμόντο) Μισή κούπα καλά σουρωμένο και ψιλοκομμένο γλυκό περγαμόντο (εναλλακτικά πορτοκάλι ή λεμόνι ή κιτρολέμονο ή μανταρίνι ή κουμ κουάτ) 1 αυγό και 1 κρόκος μέσα στη ζύμη Για την επικάλυψη 1 ασπράδι 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 20 ασπρισμένα αμύγδαλα Πολτοποιείτε το γλυκό περγαμόντο και το λικέρ σε ένα μούλτι, ώστε να κοπούν σε μικρά κομματάκια που θα σκορπιστούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Κατόπιν, … Read more

Tags:

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

1 ½ κιλό κολοκυθάκια 3 αυγά 2 φλ. καφέ σιμιγδάλι χοντρό 1 φλ. γάλα ? φλ. ζάχαρη 1 κ.γ. κανέλα Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα Αρχικά τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και έπειτα τα αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, ώστε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλεύρι) και μετά προσθέτετε τα κολοκύθια. Λαδώνετε τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, απλώνετε στο ταψί το μείγμα με ομοιόμορφο τρόπο και από πάνω ρίχνετε λίγο ακόμη λάδι και αλεύρι. Ψήνετε το μείγμα στους 200C μέχρι να … Read more

Tags:

Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

1 κιλό κουμ κουάτ (μικρά και όχι πολύ ώριμα φρούτα) 1 κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 3 κούπες νερό Χυμός από μισό λεμόνι Αρχικά τρυπάτε τα φρουτάκια με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία, βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνετε τα κουμ-κουάτ, αφού πρώτα τα πλύνετε πολύ καλά. Τα βράζετε για 10 με 12 λεπτά, τα σουρώνετε και βάζετε καινούριο νερό στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και βράζετε τα φρούτα με το καινούριο νερό για να ξεπικρίσουν καλά. Συνεχίζετε τις αλλαγές και τα βρασίματα για άλλες 3 με 4 φορές. Σε αντίθεση με την … Read more

Tags:

Λαμπρόπιτες

Για το ζυμάρι 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κεσεδάκια γιαούρτι 3 κεσεδάκια βούτυρο 3 αυγά 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση 1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα Μισό κιλό φέτα 3-4 αυγά Πιπέρι Μοσχοκάρυδο 1 αυγό για άλειμμα Στην αρχή βάζετε σε μία λεκάνη το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τα αυγά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Να έχετε υπόψη σας πως από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Έπειτα, ανοίγετε μικρά φύλλα, όσο το μέγεθος της φόρμας (οι φόρμες … Read more

Tags:

Λαδένια Φολεγάνδρου

1 ½ φλ. νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 500 γρ. αλεύρι Μισό φλ. ελαιόλαδο 3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες Αλάτι Πιπέρι Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα ανοίγετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε τη μαγιά που έχει διαλυθεί σε λίγο νερό. Πλάθετε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει λαστιχένια και απαλή υφή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ., ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, την τοποθετείτε στο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μετά, αναμειγνύετε … Read more

Tags:

Λαδένια από τη Μήλο

Αλεύρι Μαγιά Ζάχαρη Αλάτι Χλιαρό νερό Ζυμώνετε και αφήνετε το ζυμάρι να ανέβει. Έπειτα, το απλώνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε νωρίτερα βάλει μπόλικο λάδι. Κατόπιν, κόβετε την ντομάτα και τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζετε και τα απλώνετε πάνω στη ζύμη, ρίχνοντας λίγο λάδι ακόμη. Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 175C.

Tags:

Λαλάγγια Μεσσηνίας

1 κιλό αλεύρι μπλε 1 φλ. ελαιόλαδο 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ. τσαγιού τριμμένη κανέλα και 1 κ. τσαγιού γαρίφαλο Ελάχιστο αλάτι ½ φλ. μπράντυ METAXA Ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα Βάζετε τη μαγιά σε νερό χλιαρό και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια και έπειτα αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, προσθέτετε το γαρίφαλο, την κανέλα και το αλάτι και μετά βάζετε σιγά σιγά εναλλάξ, λίγο αλεύρι και λίγο λάδι μέχρι να εξαντληθούν. Έπειτα, τρίβετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε μικρά στρογγυλά κομματάκια, τα οποία πλάθετε σε λεπτά κορδόνια, φτιάχνοντας το σχέδιο της αρεσκείας σας. … Read more

Tags:

Λαλάγγια – τηγανίδες

1 ποτήρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι ½ ποτήρι ελαιόλαδο 25 γρ. κανέλλα 15 γρ. γαρίφαλα Ξύσμα από ένα πορτοκάλι Αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Περίπου 2 ½ κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Πιάστε το προζύμι με λίγο από το αλεύρι και βάλτε την κανέλα και τα γαρίφαλα στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα, σουρώστε το νερό και ανακατέψτε με το χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, τρίψτε το υπόλοιπο αλεύρι με το λάδι και διαλύστε το προζύμι με τον χυμό και το νερό από τα κανελογαρίφαλα, προσθέτοντας και το ξύσμα που θα τους δώσει μια γεύση φρεσκάδας. Να θυμάστε πως … Read more

Tags:

Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 φλ. ζάχαρη Μισό κουταλάκι σόδα 1 φλ. λάδι 1 φλ. γάλα 4 αυγά Για τη γέμιση 1280 γρ. μυζήθρα 2 φλ. ζάχαρη 2 αυγά 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο Μισό κουταλάκι κανέλα 2 βανίλιες Ξύσμα ενός λεμονιού Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη και την αφήνετε σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για μισή ώρα, προκειμένου να «ξεκουραστεί». Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Ανοίγετε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβετε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από … Read more

Tags:

Καλιτσούνια

Για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 150 γρ. φέτα 150 γρ. μυζήθρα 150 γρ. ανθότυρο 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια 1 ματσάκι μαϊντανός 2 ματσάκια άνηθος 1 πράσο 1 ματσάκι δυόσμος 250 γρ. ελαιόλαδο Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 40 ml τσικουδιά 1 κ.γ. αλάτι 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 500 ml χλιαρό νερό Ψιλοκόβετε και ανακατεύετε τα υλικά για τη γέμιση. Έπειτα, ζυμώνετε τα υλικά για τη ζύμη και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Ανοίγετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα, κλείνετε τις άκρες, τα αλείφετε … Read more

Tags:

Καλασούνα Φολεγάνδρου

Για τη γέμιση 1 – 2 κιλά σουρωτό 3 κρεμμύδια ξερά 2 αυγά Αλάτι Πιπέρι Για το φύλλο 1 κιλό αλεύρι 2 ποτήρια ζεστό νερό Μισό πακέτο μαργαρίνη Μισό φακελάκι μαγιά σκόνη 1 ποτήρι του κρασιού λάδι Αλάτι Για να φτιάξετε τη γέμιση, κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες και ζυμώστε το σουρωτό με τα λίγο χτυπημένα αυγά, τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί. Αν θέλετε το φύλλο να είναι αφράτο, προσθέτετε και την μαγιά, ενώ χωρίς αυτή το φύλλο θα γίνει τραγανό. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει και μετά … Read more

Tags:

Δίπλες Καλαμάτας

Για τη ζύμη 5 αυγά 5 κ.γ. λάδι 1 κ. σ. ζάχαρη άχνη 1 φλ. του καφέ ουίσκι ή ούζο 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 άρωμα βανίλια Για το σιρόπι 2 κούπες μέλι 2 κούπες νερό 1 φλούδα λεμόνι Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ξεκινάτε το ζύμωμα. Μετά παίρνετε μπαλάκια ζύμης και τα πιέζετε με την παλάμη σας, δίνοντάς τους πλακουτσωτό σχήμα και τα περνάτε από την ειδική μηχανή, από τα πιο χοντρά νούμερα μέχρι το πιο λεπτό. Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια (περίπου 20×15 εκ.) και τα σερβίρετε.

Tags:

Καλτσούνια με μυζήθρα

250 γρ. μυζήθρα 1 αυγό Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο 1 κ.γ. αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά Ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ., βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα ψήνετε στον φούρνο ή τα τηγανίζετε με λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με μέλι.

Tags: