Πληροφορίες
Φωτογραφίες

Το Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης

Η μαγεία της Κρήτης γίνεται αισθητή σε κάθε βήμα στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
Η Κρητική γαστρονομία, διεθνώς γνωστή ως Κρητική Διατροφή, έχει τις ρίζες της στις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Μινωιτών, περιλαμβάνοντας ελαιόλαδο, σιτάρι, κρασί, μέλι, βότανα, πρόβατα και κατσίκια.

Η Κρήτη παράγει ελαιόλαδο, που θεωρείται ποιοτικά ανώτερο σε διεθνές επίπεδο, καθώς και εξαιρετικές πράσινες και μαύρες ελιές.

Το Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης είναι μια γιορτή τοπικών γεύσεων που φέρουν ονομασίες προέλευσης. Από τη διάσημη μπουγάτσα του Ηρακλείου με φύλλο και γέμιση από τυρί ή γλυκιά κρέμα, πασπαλισμένη με ζάχαρη και κανέλα, μέχρι την εξίσου φημισμένη μπουγάτσα των Χανίων με γέμιση από ελαφρώς ξινή Χανιώτικη μυζήθρα. Ακόμα, η σφακιανή πίτα, μια λεπτή κρέπα με μυζήθρα, τα Ανεβατά της Σητείας, γεμιστό ψωμί με μαλακό Κρητικό τυρί, η διάσημη Κρητική γραβιέρα (ΠΟΠ), το απάκι και το λουκάνικο με ξίδι, αποτελούν μόνο ένα μέρος της πλούσιας Κρητικής γαστρονομικής παράδοσης.

Το Κρητικό παξιμάδι, το παραδοσιακό, διπλοφουρνισμένο κρίθινο παξιμάδι, είναι ένα από τα μυστικά της Κρητικής μακροζωίας, αντιπροσωπεύοντας τη μοναδικά απλή αλλά εξαιρετικά θρεπτική κληρονομιά της Κρήτης.

Click for more