Το Ελληνικό Πρωινό
Η χώρα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος που μας προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της. Όλα αυτά τα αγαθά συγκεντρώνονται στο «Ελληνικό Πρωινό» και συνθέτουν τα εδέσματα που προσφέρονται από τα ξενοδοχεία-μέλη της κάθε περιοχής. Ανάλογα με το τι παράγει ο κάθε τόπος, σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες, το έδαφος και την ιστορική του πορεία και επιρροές, διαμορφώνεται η ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα του. Στόχος του «Ελληνικού Πρωινού» είναι να την αναδείξει και να την κάνει γνωστή σε Έλληνες και ξένους περιηγητές.
Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι, λοιπόν, το εμπνευσμένο εγχείρημα του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος να συνδέσει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία του επισκέπτη των ξενοδοχείων. Σκοπός του είναι να προωθήσει τη γαστρονομική κληρονομιά του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα και σπεσιαλιτέ από την κάθε περιοχή.
Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία. Ένα δομημένο πρόγραμμα, το
οποίο απαιτεί αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων παραμέτρων από τα ξενοδοχεία-μέλη, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προσφερόμενων προϊόντων και συνταγών. Για τον επισκέπτη, θα λέγαμε πως είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού που έχει επιλέξει. Επιλέγοντας το πιάτο της προτίμησής του, από μία ποικιλία αγαθών και παραδοσιακών συνταγών, κερδίζει την εμπειρία της τοπικής κουζίνας και των εθίμων του κάθε τόπου.
Όλα τα προϊόντα που διατίθενται στο «Ελληνικό Πρωινό», είτε μεμονωμένα είτε ως συστατικά των συνταγών του, βρίσκονται στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής. Ψωμί, παξιμάδια, ελαιόλαδο και ελιές, γιαούρτι, μέλι και φρέσκα φρούτα αποτελούν ορισμένα από αυτά.
Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, και σας προσκαλούμε να μάθετε και να απολαύσετε το «Ελληνικό Πρωινό». Ανακαλύψετε μέσα από αυτό τη διαφορετικότητα κάθε γωνιάς της χώρας μας.
Οι ελληνικές υπερτροφές
Η ιστορία του φραπέ
Οι πίτες
Μέλι
Το ελληνικό πρωινό
Το γιαούρτι
Φανουρόπιτα
Τα παραδοσιακά παξιμάδια, κληρονομιά απ’ τους Μινωίτες
Το ταχίνι, μια νόστιμη υπερτροφή
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Βανίλια «υποβρύχιο»
O Τραχανάς, δυναμωτικό πρωινό που μυρίζει χωριό
Το παλιό ελληνικό νοικοκυριό
Η Μεσογειακή διατροφή
Ποιοί Είμαστε
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) λειτουργεί από το 1935 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Είναι νομοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουρισμού και, όπως ορίζεται από το νόμο, μέλη του είναι όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα και οι οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις της χώρας (10.000 περίπου μονάδες). Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο αιρετών αντιπροσώπων των ξενοδοχείων και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων όλης της χώρας και είναι μέλος της Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας Εστίασης και Αναψυχής των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Hotrec).
Στους βασικούς στόχους του Ξ.Ε.Ε. περιλαμβάνονται:
- Η ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της χώρας και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος
- Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της ελληνικής ξενοδοχίας
- Η προώθηση της συνεργασίας του ξενοδοχειακού κλάδου με τους άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας