Κανελοκούλουρα

2000 γρ. ζάχαρη
4100 γρ. μαργαρίνη μαλακή
17 ολόκληρα αυγά
9000 γρ. αλεύρι 70% ζαχαροπλαστικής
200 γρ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. κακάο
50 γρ. κανέλα
30 γρ. γαρίφαλο

Ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια, προχωράτε στο ανακάτεμα του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ, του κακάο, της κανέλας και του γαρίφαλου και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα. Αφού τα ανακατέψετε αρκετά, ξεκινάτε να πλάθετε μικρά κουλουράκια (σχεδόν κυβάκια).

Τα κουλουράκια ψήνονται στους 180C για 20 λεπτά.

Κρητικά ξεροτήγανα

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κρασοπότηρο ρακή
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 2 φλ.)

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
Μισό κιλό νερό
5-6 κ.σ. κανέλα
Μισό κρασοπότηρο
Μέλι
Λεμόνι
Καρύδια
Κανέλα
Σουσάμι

Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάτε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, την οποία αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστεί».

Ανοίγετε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 1 μέτρου και κόβετε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζετε λάδι σε ένα τσουκάλι και όταν κάψει, τυλίγετε τη λωρίδα μια μια χωριστά στα δάκτυλά σας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Για το σιρόπι, βράζετε για 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι.

Κολλάτε την άκρη της λωρίδας και τη ρίχνετε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζετε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζετε και το τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζετε με άλλο. Ψήνετε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά τα βουτάτε, ένα ένα, στο καυτό σιρόπι για να πάρει μια μικρή βράση. Μετά τα παίρνετε, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με κανέλα και κοπανισμένα καρύδια ή/και σουσάμι.

Σφουγγάτο Ρεθύμνου

1 κιλό κολοκυθάκια
300 γρ. ντομάτα
150 γρ. φέτα
10-12 αυγά
Λίγο γάλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζετε και τα ρίχνετε να μαραθούν στο λάδι που έχετε βάλει για να κάψει λίγο. Αφού μαραθούν καλά, ρίχνετε τα αυγά, τα οποία έχετε νωρίτερα χτυπήσει με λίγο γάλα και αλατοπίπερο.

Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και στο τέλος τη θρυμματισμένη φέτα.

Κρητικά Σπανακοπιτάκια

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
Μισή κούπα του τσαγιού ρακί
1 ποτηράκι της ρακής ξύδι
2 πρέζες αλάτι
Νερό (όσο σηκώσει)

Για τη γέμιση

1 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κομμάτια άγριο πράσο σε πολύ λεπτές φέτες
Μισή μαραθόριζα ψιλοκομμένη
Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα κύμινο

Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτετε νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το ζυμάρι. Έπειτα, ανοίγετε λεπτό φύλλο στο πάχος που θέλετε και κόβετε με ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε, τα στρογγυλά φύλλα της ζύμης. Τσιγαρίζετε σε σιγανή φωτιά όλα τα υλικά μέχρι να ψηθούν, εκτός από το σπανάκι που το προσθέτετε στο τέλος. Το αφήνετε να μαραθεί και προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Βάζετε την γέμιση να στραγγίξουν τα υγρά και στη συνέχεια βάζετε τη γέμιση στη μέση, στο φύλλο της ζύμης, διπλώνετε και δίνετε σχήμα μισοφέγγαρου πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να κολλήσει.

Τα σπανακοπιτάκια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά.

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Αυγά
Φρέσκια ντομάτα κονκασέ
500 γρ. στάκα
Κρεμμύδι
2-3 κουταλιές αλεύρι
Λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα πραγματοποιείτε τη διαδικασία χωρισμού της στάκας από το βούτυρο, ζεσταίνοντάς το. Προσθέστε λίγο νερό στο αλεύρι και έπειτα αφαιρέστε το βούτυρο από την κρέμα. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το στακοβούτυρο και προσθέτετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά την φρέσκια ντομάτα.

Το αφήνετε να βράσει λίγο, αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε από πάνω τη στάκα.

Μαραθόπιτα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
1 κούπα νερό
? της κούπας λάδι
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

100 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι και πιπέρι

Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και αφού δημιουργήσετε μια λακούβα στο κέντρο, συνεχίζετε με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Κατόπιν, αφού ζυμώσετε καλά, αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Έπειτα, τη χωρίζετε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μανταρινιού και ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 20 εκ. Στη συνέχεια, παίρνετε 2-3 κουταλιές από την γέμιση και τις απλώνετε στο φύλλο, σκεπάζετε από πάνω με άλλο ένα φύλλο και τα πιέζετε στις άκρες για να ενωθούν.

Ψήνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι και τις γυρνάτε συχνά και από τις δύο μεριές για να μην καούν.

Χανιώτικο μπουρέκι

1 ½ κιλό κολοκύθια μέτρια
1 κιλό πατάτες μέτριες
Αλάτι
Πιπέρι
1 ματσάκι δυόσμος
1 κιλό μυζήθρα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ντομάτα (μεγάλη, ώριμη και περασμένη από τον τρίφτη)
4 κουταλιές αλεύρι

Υλικά για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
Λίγη τσικουδιά
Νερό (όσο χρειαστεί για ένα μέτριο ζυμάρι)

Αρχικά, ζυμώνετε το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά μαζί με τα υγρά και αφού δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα, το αφήνετε να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, κόβετε τα κολοκύθια (σε φέτες μετρίου πάχους) και τις πατάτες (λίγο λεπτότερες), τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο, τη μυζήθρα και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη κάνοντας δυο, μέτρια σε πάχος, φύλλα και λαδώνετε το ταψί. Απλώνετε το ένα φύλλο, το περιχύνετε με ελαιόλαδο και στρώνετε πρώτα τις πατάτες και μετά τα κολοκύθια, πάνω από τα οποία πασπαλίζετε με δυο κουταλιές αλεύρι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος προσθέτετε τη ντομάτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχετε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζετε με άσπρο και μαύρο σουσάμι.

Ψήνετε στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα). Το σερβίρετε λίγο αφότου το βγάλετε από τον φούρνο.

Μπουγάτσα Ηρακλείου με κρέμα

4 αυγά
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
1 κιλό γάλα
2 βανίλιες
12 φύλλα μπακλαβά ή κρούστας (περίπου 500 γρ.)

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας το συνεχώς και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Όταν αυτό διαλύσει καλά, το κατεβάζετε από τη φωτιά και – συνεχίζοντας το ανακάτεμα – ρίχνετε το προηγούμενο μείγμα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φλοιό λεμονιού για λίγο ώστε να δώσει μυρωδιά και μετά τον αφαιρείτε. Στη συνέχεια, λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα 6 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντας τα ένα ένα. Έπειτα, απλώνετε το μείγμα και το διπλώνετε στις άκρες των φύλλων, σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Από πάνω απλώνετε άλλα 6 φύλλα λαδώνοντας τα και κατόπιν τα γυρίζετε στις άκρες και τα ξαναδιπλώνετε, ώστε να προκύψει ένα ωραίο σχήμα παραλληλόγραμμου. Μετά χαρακώνετε τα φύλλα σε μερίδες.

Το ψήνετε στο φούρνο για 20 με 30 λεπτά στους 170C. Στο σερβίρισμα μπορείτε να πασπαλίσετε κάθε κομμάτι με μείγμα από κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη, καθώς και με κανέλα.

Μπουγάτσα Χανίων με κρέμα

1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο

Στην αρχή, βάζετε το γάλα να βράσει μαζί τη ζάχαρη και την βανίλια και σε ένα μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τα αυγά και το αλάτι. Έπειτα, ρίχνετε λίγο ζεστό γάλα στο σιμιγδάλι και μετά ρίχνετε το μπολ στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας την κρέμα μέχρι να δέσει, προσθέτοντας ακόμη βούτυρο. Αφού συνεχίσετε το ανακάτεμα, αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να δέσει. Κατόπιν, τοποθετείτε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί, απλώνετε την κρέμα και σκεπάζετε το ταψί με το δεύτερο φύλλο.

Ψήνετε στους 160C για 20 με 25 λεπτά.

Απάκι χοιρινό με χαρουπόμελο

Ελαιόλαδο
Απάκι
Χαρουπόμελο
Ρίγανη

Παίρνετε το τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το απάκι και μόλις ροδίσει, το σβήνετε με το χαρουπόμελο.

Προσθέτετε τη ρίγανη και το απάκι είναι έτοιμο.

Μηλόπιτα Χανίων

200 γρ. ελαιόλαδο
1 ½ κούπα
βιολογικό αλεύρι
1 ½ κούπα ζάχαρη μαύρη
5-6 μήλα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός από τα μήλα, την κανέλα και τη μισή κούπα ζάχαρη) και απλώνετε στο ταψάκι. Κόβετε κάθε μήλο σε 4 κομμάτια και μετά σε ροδέλες, αφού τα έχετε πρώτα ξεφλουδίσει. Απλώνετε τα μήλα και πασπαλίζετε τη μισή κούπα ζάχαρη και την κανέλα.

Ψήνετε στους 180C για 35-40 λεπτά.

Panorama Hotel

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το βασικό χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου Πανόραμα είναι η καταπληκτική θέα στον κόλπο των Χανίων και στο ιστορικό νησάκι Θοδωρού. Αυτή η υπέροχη και πολυτελής παραθαλάσσια μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τα Χανιά και 20 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων.

Το όλο συγκρότημα αποτελείται από ένα τριώροφο κτίριο 138 δωματίων, μια πτέρυγα με 26 οικογενειακά δωμάτια και μια πολυτελή πτέρυγα 35 δωματίων που είναι τοποθετημένη μέσα στους πανέμορφους κήπους του ξενοδοχείου.

Ostria Beach Hotel

Το Ostria Beach Hotel βρίσκεται στην Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Πρόκειται για ένα οικογενειακό ξενοδοχείο που προσφέρει όλες τις κατάλληλες υπηρεσίες, ανέσεις και παροχές για παιδιά και γονείς, στοιχεία που εγγυώνται ποιοτικές και αξέχαστες διακοπές.

Τα γαλάζια νερά, οι καθαρές αμμώδεις παραλίες, η φημισμένη κρητική φιλοξενία, σε συνδυασμό με την κουζίνα και την παράδοση που διαθέτει η Κρήτη συγκλονίζουν και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Palazzo Greco

Το τετράστερο boutique ξενοδοχείο Palazzo Greco βρίσκεται Αγία Γαλήνη, στη νότια ακτή της Κρήτης, δύο λεπτά με τα πόδια από την παραλία και 1 ώρα οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου, βλέπει στη Μεσόγειο και τον Ψηλορείτη και διαθέτει 29 όμορφα δωμάτια με άρτιο εξοπλισμό, εξωτερική πισίνα με εκπληκτική πανοραμική θέα, αίθουσα πρωινού, καφέ-μπαρ, σαλόνι με δορυφορική τηλεόραση, δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και δωρεάν Wi-Fi.

Nefeli Hotel

Η Νεφέλη είναι ένα μοντέρνο οικογενειακό ξενοδοχείο στον Πλατανιά Ρεθύμνης, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, 5 χλμ. από την υπεροχή πόλη του Ρεθύμνου. Διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες του είναι πολυάριθμες και ποιοτικές. Ακόμη, ξεχωρίζουν οι καταπράσινοι κήποι του, το εστιατόριο που αναδεικνύει τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου και η ξεχωριστή κρητική φιλοξενία, στοιχεία που εγγυώνται αξέχαστες διακοπές!

Mythos Suites

To Mythos Suites είναι ένα οικογενειακό boutique ξενοδοχείο στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Η μοναδική του τοποθεσία προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, μόλις μερικά λεπτά απόσταση από το παλιό ενετικό λιμάνι, το εμπορικό κέντρο και την αμμώδη παραλία.

Στεγασμένο σε ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα που ανακαινίστηκε το 1993, διαθέτει πολυτελείς σουίτες και φωτεινά, άνετα δωμάτια, διακοσμημένα με μεράκι και τοποθετημένα γύρω από μια αυλή με μικρή πισίνα και κήπο. Επιπλέον, ξεχωρίζουν τα πρωτότυπα έργα Ελλήνων ζωγράφων και φωτογράφων στους τοίχους της reception και των δωματίων.

Nana Beach

Το Nana Beach, ένα μέρος ιδανικό για οικογένειες και ζευγάρια, απλώνεται σε μια έκταση 70 στρεμμάτων, 25 χλμ. από το Ηράκλειο, στην παραλία Δράπανος της Χερσονήσου.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο με ευρύχωρα και καλά εξοπλισμένα δωμάτια σε μπανγκαλόου, υπέροχη οργανωμένη παραλία, κέντρο θαλασσίων σπορ και το διάσημο κέντρο καταδύσεων Scubakreta, επτά εστιατόρια, τέσσερα snack bars, πέντε εξωτερικές πισίνες, παιδικό σταθμό, παιδική πισίνα με Water Park, παιδική χαρά, αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 200 ατόμων, δύο ανοιχτά θέατρα χωρητικότητας 350 ατόμων έκαστο, γυμναστήριο, Wellness Center and Spa, κομμωτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ!

Minoa Palace Resort & Spa

Τo Minoa Palace Resort & Spa είναι ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 5 αστέρων, κτισμένο σε μια καταπράσινη ιδιωτική έκταση 35 στρεμμάτων στον Πλατανιά Χανίων. Η θέα του είναι ένας αρμονικός συνδυασμός των Λευκών Ορέων, του απέραντου Κρητικού Πελάγους με την ατελείωτη παραλία και του μοναδικού καταπράσινου τοπίου.

Το ξενοδοχείο διαθέτει πρόσβαση στην παραλία μέσω εναέριας γέφυρας, εξαιρετικό spa, 4 εστιατόρια, 5 μπαρ, κουζίνα βασισμένη στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και κήπους από τους οποίους προέρχονται υλικά υψηλής διατροφικής αξίας που χρησιμοποιούνται στα γεύματα του ξενοδοχείου.

Minos Beach art hotel

Το πολυτελές και κομψό Minos Beach art hotel στον Άγιο Νικόλαο του Λασιθίου είναι η αγαπημένη επιλογή για όλους όσους εκτιμούν την γνησιότητα και την αυθεντικότητα! Το ξενοδοχείο συνδυάζει στοιχεία όπως η πολυτελής διαμονή, το μινιμαλιστικό περιβάλλον, η ιδιαίτερη τοπική αρχιτεκτονική, η προσωπική διακριτική εξυπηρέτηση και – φυσικά – η εκλεκτή κουζίνα!

Mirabello Beach Hotel & Village

Το ξενοδοχείο Mirabello Beach Hotel και ο οικισμός Mirabello Village αποτελούν το αψεγάδιαστο θέρετρο πάνω στο Αιγαίο Πέλαγος με τις κομψές λειτουργικές εγκαταστάσεις και τις υψηλού επιπέδου επαγγελματικές υπηρεσίες. Σε απόσταση 1,6 χλμ. από το κέντρο του Αγίου Νικολάου, διαθέτει συνολικά 311 εκπληκτικά δωμάτια και μπανγκαλόους με κομψή αισθητική και σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον της Κρήτης. Πέρα από τις πολυάριθμες παροχές των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων, το συγκρότημα κατέχει επίσης περίοπτη θέση πάνω σε δύο παραλίες με αμμουδιά.