Λυχναράκια από το Ρέθυμνο

Για τη ζύμη 1 ποτήρι βούτυρο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι γάλα 2 αυγά 2 μπέικιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για τη γέμιση 1 κιλό μυζήθρα 500 γρ. ζάχαρη 1 κ.σ. βούτυρο 1 κ.γ. κανέλα 4 βανίλιες 2 αυγά 1 κ.γ. μέλι Για ντεκόρ 2 αυγά χτυπημένα Λίγη κανέλα Αρχικά, ανακατεύετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έπειτα, ρίχνετε το κοσκινισμένο αλεύρι, ενώ η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Για τη γέμιση, ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά. Κατόπιν, ανοίγετε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά πιττάκια, ώστε … Read more

Tags:

Καλιτσούνια

Για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 150 γρ. φέτα 150 γρ. μυζήθρα 150 γρ. ανθότυρο 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια 1 ματσάκι μαϊντανός 2 ματσάκια άνηθος 1 πράσο 1 ματσάκι δυόσμος 250 γρ. ελαιόλαδο Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 40 ml τσικουδιά 1 κ.γ. αλάτι 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 500 ml χλιαρό νερό Ψιλοκόβετε και ανακατεύετε τα υλικά για τη γέμιση. Έπειτα, ζυμώνετε τα υλικά για τη ζύμη και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα. Ανοίγετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα, κλείνετε τις άκρες, τα αλείφετε … Read more

Tags:

Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 φλ. ζάχαρη Μισό κουταλάκι σόδα 1 φλ. λάδι 1 φλ. γάλα 4 αυγά Για τη γέμιση 1280 γρ. μυζήθρα 2 φλ. ζάχαρη 2 αυγά 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο Μισό κουταλάκι κανέλα 2 βανίλιες Ξύσμα ενός λεμονιού Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη και την αφήνετε σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για μισή ώρα, προκειμένου να «ξεκουραστεί». Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Ανοίγετε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβετε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από … Read more

Tags:

Χαλβάς Ελούντας

1 φλ. χονδρό σιμιγδάλι 25 γρ. κουκουνάρια 1 ½ φλ. φρέσκο γάλα ή 1 ½ φλ. νερό (αν νηστεύετε) 65 γρ. φρέσκο βούτυρο ή 80 ml λάδι (κατά προτίμηση 40 ml ελαιόλαδο και 40 ml ηλιέλαιο) Ξύσμα φλούδας από ένα (ακέρωτο) λεμόνι ? φλ. ζάχαρη Κανέλα για το σερβίρισμα Τοποθήστε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια στο σκεύος και καβουρδίστε τα για 30 λεπτά σε θερμοκρασία 3/9, ανακατεύοντας τακτικά ωσότου πάρουν χρώμα. Το σιμιγδάλι μπορεί να αρπάξει πολύ εύκολα, ιδίως προς το τέλος του χρόνου που έχει ζεσταθεί το σκεύος καλά, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα. Αφήστε στην άκρη το … Read more

Tags:

Γάστριν

Φρέσκο φύλλο κρούστας 1 κιλό στακοβούτυρο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων. Για τη γέμιση 150 γρ. αμύγδαλα 150 γρ. καρύδια 50 γρ. φουντούκια 3-4 φλ. τσαγιού σουσάμι 2 φλ. τσαγιού παπαρουνόσπορο 1 κ.σ. χοντροσπασμένο πιπέρι σε κόκκους 3 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι 3 κ.σ. πετμέζι 1 κ.σ. χαρουπόμελο 8 φέτες ψωμιού του τοστ σικάλεως καλοτριμμένο (σκόνη) Για το σιρόπι Περίπου 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική 650 ml νερό 3 ξύλα κανέλας Μισό λεμόνι (ακέρωτο) 1 φλ. του τσαγιού μέλι 1 φλ. του τσαγιού πετιμέζι 1 φλ. του τσαγιού χαρουπόμελο Αρχικά, ζεσταίνετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το … Read more

Tags:

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Αυγά Φρέσκια ντομάτα κονκασέ 500 γρ. στάκα Κρεμμύδι 2-3 κουταλιές αλεύρι Λίγο νερό Αλάτι Πιπέρι Σε μια κατσαρόλα πραγματοποιείτε τη διαδικασία χωρισμού της στάκας από το βούτυρο, ζεσταίνοντάς το. Προσθέστε λίγο νερό στο αλεύρι και έπειτα αφαιρέστε το βούτυρο από την κρέμα. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το στακοβούτυρο και προσθέτετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά την φρέσκια ντομάτα. Το αφήνετε να βράσει λίγο, αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε από πάνω τη στάκα.

Tags:

Μαραθόπιτα

Για τη ζύμη 500 γρ. αλεύρι 1 κούπα νερό ? της κούπας λάδι 1 σφηνάκι τσικουδιά 1 πρέζα αλάτι Για τη γέμιση 100 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και αφού δημιουργήσετε μια λακούβα στο κέντρο, συνεχίζετε με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Κατόπιν, αφού ζυμώσετε καλά, αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Έπειτα, τη χωρίζετε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μανταρινιού και ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 20 εκ. Στη συνέχεια, παίρνετε 2-3 κουταλιές από την γέμιση … Read more

Tags:

Κανελοκούλουρα

2000 γρ. ζάχαρη 4100 γρ. μαργαρίνη μαλακή 17 ολόκληρα αυγά 9000 γρ. αλεύρι 70% ζαχαροπλαστικής 200 γρ. μπέικιν πάουντερ 150 γρ. κακάο 50 γρ. κανέλα 30 γρ. γαρίφαλο Ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια, προχωράτε στο ανακάτεμα του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ, του κακάο, της κανέλας και του γαρίφαλου και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα. Αφού τα ανακατέψετε αρκετά, ξεκινάτε να πλάθετε μικρά κουλουράκια (σχεδόν κυβάκια). Τα κουλουράκια ψήνονται στους 180C για 20 λεπτά.

Tags:

Κρητικά ξεροτήγανα

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι σκληρό 1 κρασοπότηρο ρακή 1 κουταλιά λάδι 1 κουταλιά αλάτι Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 2 φλ.) Για το σιρόπι 1 κιλό ζάχαρη Μισό κιλό νερό 5-6 κ.σ. κανέλα Μισό κρασοπότηρο Μέλι Λεμόνι Καρύδια Κανέλα Σουσάμι Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάτε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, την οποία αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστεί». Ανοίγετε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 1 μέτρου και κόβετε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζετε λάδι … Read more

Tags:

Σφουγγάτο Ρεθύμνου

1 κιλό κολοκυθάκια 300 γρ. ντομάτα 150 γρ. φέτα 10-12 αυγά Λίγο γάλα Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζετε και τα ρίχνετε να μαραθούν στο λάδι που έχετε βάλει για να κάψει λίγο. Αφού μαραθούν καλά, ρίχνετε τα αυγά, τα οποία έχετε νωρίτερα χτυπήσει με λίγο γάλα και αλατοπίπερο. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και στο τέλος τη θρυμματισμένη φέτα.

Tags:

Κρητικά Σπανακοπιτάκια

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο Μισή κούπα του τσαγιού ρακί 1 ποτηράκι της ρακής ξύδι 2 πρέζες αλάτι Νερό (όσο σηκώσει) Για τη γέμιση 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κομμάτια άγριο πράσο σε πολύ λεπτές φέτες Μισή μαραθόριζα ψιλοκομμένη Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος Αλάτι Πιπέρι 1 πρέζα κύμινο Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτετε νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το ζυμάρι. Έπειτα, ανοίγετε λεπτό φύλλο στο πάχος που θέλετε και κόβετε με ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε, τα στρογγυλά φύλλα της ζύμης. Τσιγαρίζετε σε σιγανή φωτιά … Read more

Tags:

Μπουγάτσα Ηρακλείου με κρέμα

4 αυγά 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 250 γρ. ζάχαρη 1 κιλό γάλα 2 βανίλιες 12 φύλλα μπακλαβά ή κρούστας (περίπου 500 γρ.) Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας το συνεχώς και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Όταν αυτό διαλύσει καλά, το κατεβάζετε από τη φωτιά και – συνεχίζοντας το ανακάτεμα – ρίχνετε το προηγούμενο μείγμα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φλοιό λεμονιού για λίγο ώστε να δώσει μυρωδιά και μετά τον αφαιρείτε. Στη συνέχεια, λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα 6 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντας τα … Read more

Tags:

Μπουγάτσα Χανίων με κρέμα

1 λίτρο γάλα 250 γρ. ζάχαρη 1 βανίλια 125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 2 αυγά 1 κ.γ. αλάτι 50 γρ. βούτυρο Στην αρχή, βάζετε το γάλα να βράσει μαζί τη ζάχαρη και την βανίλια και σε ένα μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τα αυγά και το αλάτι. Έπειτα, ρίχνετε λίγο ζεστό γάλα στο σιμιγδάλι και μετά ρίχνετε το μπολ στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας την κρέμα μέχρι να δέσει, προσθέτοντας ακόμη βούτυρο. Αφού συνεχίσετε το ανακάτεμα, αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να δέσει. Κατόπιν, τοποθετείτε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί, απλώνετε την κρέμα και σκεπάζετε το ταψί με … Read more

Tags:

Χανιώτικο μπουρέκι

1 ½ κιλό κολοκύθια μέτρια 1 κιλό πατάτες μέτριες Αλάτι Πιπέρι 1 ματσάκι δυόσμος 1 κιλό μυζήθρα 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ντομάτα (μεγάλη, ώριμη και περασμένη από τον τρίφτη) 4 κουταλιές αλεύρι Υλικά για τη ζύμη 500 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι 1 φλ. ελαιόλαδο Λίγη τσικουδιά Νερό (όσο χρειαστεί για ένα μέτριο ζυμάρι) Αρχικά, ζυμώνετε το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά μαζί με τα υγρά και αφού δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα, το αφήνετε να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, κόβετε τα κολοκύθια (σε φέτες μετρίου πάχους) και τις πατάτες (λίγο λεπτότερες), τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο, τη μυζήθρα και … Read more

Tags:

Απάκι χοιρινό με χαρουπόμελο

Ελαιόλαδο Απάκι Χαρουπόμελο Ρίγανη Παίρνετε το τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το απάκι και μόλις ροδίσει, το σβήνετε με το χαρουπόμελο. Προσθέτετε τη ρίγανη και το απάκι είναι έτοιμο.

Tags:

Μηλόπιτα Χανίων

200 γρ. ελαιόλαδο 1 ½ κούπα βιολογικό αλεύρι 1 ½ κούπα ζάχαρη μαύρη 5-6 μήλα 1 κ.σ. κανέλα 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ Ανακατεύετε όλα τα υλικά (εκτός από τα μήλα, την κανέλα και τη μισή κούπα ζάχαρη) και απλώνετε στο ταψάκι. Κόβετε κάθε μήλο σε 4 κομμάτια και μετά σε ροδέλες, αφού τα έχετε πρώτα ξεφλουδίσει. Απλώνετε τα μήλα και πασπαλίζετε τη μισή κούπα ζάχαρη και την κανέλα. Ψήνετε στους 180C για 35-40 λεπτά.

Tags:

Panorama Hotel

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το βασικό χαρακτηριστικό του ξενοδοχείου Πανόραμα είναι η καταπληκτική θέα στον κόλπο των Χανίων και στο ιστορικό νησάκι Θοδωρού. Αυτή η υπέροχη και πολυτελής παραθαλάσσια μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τα Χανιά και 20 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων. Το όλο συγκρότημα αποτελείται από ένα τριώροφο κτίριο 138 δωματίων, μια πτέρυγα με 26 οικογενειακά δωμάτια και μια πολυτελή πτέρυγα 35 δωματίων που είναι τοποθετημένη μέσα στους πανέμορφους κήπους του ξενοδοχείου.

Tags:

Ostria Beach Hotel

Το Ostria Beach Hotel βρίσκεται στην Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης με θέα το Λιβυκό πέλαγος. Πρόκειται για ένα οικογενειακό ξενοδοχείο που προσφέρει όλες τις κατάλληλες υπηρεσίες, ανέσεις και παροχές για παιδιά και γονείς, στοιχεία που εγγυώνται ποιοτικές και αξέχαστες διακοπές. Τα γαλάζια νερά, οι καθαρές αμμώδεις παραλίες, η φημισμένη κρητική φιλοξενία, σε συνδυασμό με την κουζίνα και την παράδοση που διαθέτει η Κρήτη συγκλονίζουν και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Tags:

Palazzo Greco

Το τετράστερο boutique ξενοδοχείο Palazzo Greco βρίσκεται Αγία Γαλήνη, στη νότια ακτή της Κρήτης, δύο λεπτά με τα πόδια από την παραλία και 1 ώρα οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου, βλέπει στη Μεσόγειο και τον Ψηλορείτη και διαθέτει 29 όμορφα δωμάτια με άρτιο εξοπλισμό, εξωτερική πισίνα με εκπληκτική πανοραμική θέα, αίθουσα πρωινού, καφέ-μπαρ, σαλόνι με δορυφορική τηλεόραση, δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και δωρεάν Wi-Fi.

Tags:

Nefeli Hotel

Η Νεφέλη είναι ένα μοντέρνο οικογενειακό ξενοδοχείο στον Πλατανιά Ρεθύμνης, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, 5 χλμ. από την υπεροχή πόλη του Ρεθύμνου. Διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια με μοντέρνα διακόσμηση και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες του είναι πολυάριθμες και ποιοτικές. Ακόμη, ξεχωρίζουν οι καταπράσινοι κήποι του, το εστιατόριο που αναδεικνύει τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου και η ξεχωριστή κρητική φιλοξενία, στοιχεία που εγγυώνται αξέχαστες διακοπές!

Tags: