Σφουγγάτο Λέσβου

1 κιλό κολοκύθια 500 γρ. φέτα 4 αυγά 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια 1 ξερό κρεμμύυδι Τριμμενη φρυγανιά Αλάτι Πιπέρι Τριμμένο μοσκοκάρυδο Ελαιόλαδο Λίγο γάλα Τρίβετε τα κολοκύθια και μετά τα στίβετε για να φύγουν τα νερά τους, ενώ σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους, ρίχνετε τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα πήξει, το κατεβάζετε απο τη φωτιά. Αλείφετε με λάδι τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε λίγη από τη φρυγανιά. Στη συνέχεια ρίιχνετε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη φρυγανιά … Read more

Tags:

Ντοματάκι γλυκό

25 μέτρια ντοματάκια 1 κιλό ζάχαρη 500 γρ. αμύγδαλα Μισό κουταλάκι ξινό 2 βανίλιες Νερό για να καλυφθούν τα ντοματάκια Λίγο ασβέστη Αφού ξεφλουδίσετε τα ντοματάκια, τους ανοίγετε 2 τρύπες στο κάτω μέρος και με μια οδοντογλυφίδα βγάζετε τους σπόρους. Έπειτα, τα πλένετε μια φορά και τα βάζετε για 10 λεπτά στο γάλα του ασβέστη. Στη συνέχεια, τα πλένετε 5-6 φορές για να καθαρίσουν καλά και να στραγγίξουν και βάζετε τα αμύγδαλα σε κάθε ντοματάκι. Αδειάζετε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα κατά σειρές και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Τα αφήνετε να μείνουν 12 ώρες και μετά βάζετε όσο νερό χρειαστεί … Read more

Tags:

Σπανακόπιτες Καρπάθου

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. τσαγιού λάδι 1 κουταλιά αλάτι Νερό (όσο πρέπει για μέτρια ζύμη) Για τη γέμιση 1 ματσάκι κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Μισό ματσάκι άνηθο 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο (τριμμένο) Μισό φλ. λάδι Αλάτι Πιπέρι 2 κουταλιές ρύζι Αλμυρό λευκό τυρί Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φιλάρισμα και προσθέτετε τη γέμιση. Εάν δεν θέλετε να τρίψετε το σπανάκι, το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και προχωράτε τη συνταγή. Για να ολοκληρωθούν, τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν.

Tags:

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ 1 ποτήρι νερό 4 ποτήρια κατσικίσιο γάλα Μισή κούπα ζάχαρη 2 κ.σ. κορν φλάουρ Φλούδα λεμονιού Κανέλα Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα, ρίχνετε το γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Κρατάτε το μισό ποτήρι γάλα για αργότερα, προκειμένου να διαλύσετε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Κατόπιν, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου

? φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ 1 πρέζα αλάτι 2 φλ. τσαγιού νερό Μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη 5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα ? κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα 2 κ.σ. κορν φλάουρ Κανέλα για το πασπάλισμα Αρχικά βάζετε στην κατσαρόλα το ρύζι, το νερό και το αλάτι και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Έπειτα, προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το ρύζι βράσει, διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και αφού το ανακατέψετε, ρίξτε το στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, σιγοβράστε το για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο. … Read more

Tags:

Ροδίνια

Για την πάστα αμυγδάλου 500 γρ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα 250 γρ. ζάχαρη 2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου Ελάχιστο νερό ή ανθόνερο (αν χρειαστεί) Νισεστέ ή κορν φλάουρ για πασπάλισμα Για την κρέμα βουτύρου 250-300 γρ. ασπράδια (από 10 αυγά) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 150 γρ. φρέσκο βούτυρο 50 γρ. μαργαρίνη 1 κουταλιά καφέ βανίλια υγρή Για τη διακόσμηση 1 πακέτο αμύγδαλο φιλέ Ζάχαρη άχνη Για την πάστα αμυγδάλου Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το άρωμα πικραμύγδαλου, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα, ενώ αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό ή ανθόνερο για να διευκολύνετε το ανακάτεμα. Ανοίγετε … Read more

Tags:

Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα Νάξου και σύκα Νάξου

200 γρ. φρέσκο βούτυρο Νάξου 6 αυγά 200 γρ. γιαούρτι Νάξου 350 γρ. αλεύρι farin up 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ 200 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη Σύκα ξερά και ψιλοκομμένα Αλάτι Πιπέρι Ντοματίνια Αρχικά χτυπάτε καλά το βούτυρο και ρίχνετε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ μετά ρίχνετε πάλι αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε με κουτάλι την τριμμένη γραβιέρα και τα σύκα. Το ψήνετε στους 160C για 40 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί το γαρνίρετε με τριμμένη γραβιέρα, σύκα και ντοματίνια.

Tags:

Σιμιγδαλένιος χαλβάς Ρόδου

1 ποτήρι ελαιόλαδο 2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι 2 ½ ποτήρια ζάχαρη καστανή Μισό ποτήρι μέλι 4 ποτήρια νερό Καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες (προαιρετικά) Σε μία κατσαρόλα καβουρδίζετε το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα ή σταφίδες). Βράζετε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Κατόπιν, ανακατεύετε καλά μέχρι να σφίξει. Το αφήνετε σκεπασμένο για 10 λεπτά στην κατσαρόλα, κατόπιν το βάζετε στη φόρμα και σερβίρετε.

Tags:

Ρυζόγαλο Σκιαθίτικο

4 κ.σ. ρύζι γλασέ 1 κούπα τσαγιού νερό 4 κούπες γάλα πλήρες Μισή κούπα ζάχαρη 2 κ.σ. κορν φλάουρ Μαστίχα κοπανισμένη 1 χούφτα ξανθές σταφίδες Κανέλα Αρχικά, πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Κατόπιν, ρίχνετε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι. Κατόπιν, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο Σκοπέλου

1 κιλό κατσικίσιο γάλα 1 φλ. του καφέ ρύζι 2 φλ. του καφέ ζάχαρη Ξύσμα λεμονιού ή βανίλια Αρχικά, βάζετε το ρύζι στην κατσαρόλα με λίγο νερό για να φουσκώσει και στη συνέχεια το στραγγίζετε. Έπειτα, ρίχνετε το ρύζι στο γάλα που ήδη έχει αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε το μάτι και ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει. Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά. Προσθέτετε λεμόνι ή βανίλια και στη συνέχεια το σερβίρετε σε μπολ ή πιατέλα.

Tags:

Στραπατσάδα Συριανή

2 αυγά 2 ντομάτες Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Ρίγανη Ρίξτε σε ένα τηγάνι 3 κουταλιές σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες. Στη συνέχεια, σπάστε 3 αυγά και αρχίστε να ανακατεύετε όλα τα υλικά με την ξύλινη κουτάλα, καθώς το τηγάνι βρίσκεται στη φωτιά. Η όλη διαδικασία του ψησίματος διαρκεί 3 με 4 λεπτά. Για το τέλος, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ολόφρεσκη ρίγανη.

Tags:

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

600 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 φλ. λάδι 1 κιλό τυροβολιά 2 αυγά 2 ξερά κρεμμύδια 1 φλ. άνηθο Αλάτι Πιπέρι Πρώτα ετοιμάζετε την γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ την τυροβολιά και προσθέτοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προχωράτε με το φύλλο. Ετοιμάζετε τη ζύμη με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, ζυμώνετε καλά και ανοίγετε το φύλλο. Απλώνετε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του ταψιού και αφού το λαδώσετε, ρίχνετε τη γέμιση και το κλείνετε από πάνω με ένα άλλο … Read more

Tags:

Πορτοκαλόπιτα Σκοπέλου

Για το μείγμα 1 πακέτο φύλλο κρούστας 4 αυγά 250 γρ. παραδοσιακό γιαούρτι 1 ποτήρι σπορέλαιο 1 κούπα ζάχαρη 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι Ξύσμα από 1 πορτοκάλι Για το σιρόπι 3 ποτήρια νερό 2 ποτήρια ζάχαρη 1 ποτήρι μέλι Σκοπέλου Ξύλο κανέλας Φλούδα πορτοκαλιού σε ροδέλα Παίρνετε ένα μπολ και αναμειγνύετε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά όλα τα παραπάνω υλικά προκειμένου να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, κόβετε το φύλλο κρούστας και αφού το τσαλακώσετε σαν χαρτί, το ρίχνετε μέσα στο μείγμα, συνεχίζοντας το καλό … Read more

Tags:

Μελεκούνι από τη Ρόδο

350 γρ. μέλι 600 γρ. σουσάμι 100 γρ. ζάχαρη Μισό κ.γ. κανέλα σε σκόνη Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο (σκόνη) Μισό πορτοκάλι (ξύσμα) 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 20-30 αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνιτούρα Αρχικά, καβουρδίζετε το σουσάμι και το χτυπάμε πολύ καλά σε γουδί. Έπειτα, ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το μέλι και το αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντάς το, μέχρι να χάσει λίγη από την υγρασία του. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύετε καλά και μόλις ομογενοποιηθούν τα απλώνετε σε βρεγμένη μαρμάρινη επιφάνεια. Όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, του προσθέτετε τα πιεσμένα αμύγδαλα, … Read more

Tags:

Γαλατόπιτα Χιώτικη

2 λίτρα φρέσκο γάλα 2 ½ φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι 2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη Φλούδα λεμονιού Μαστίχα Χίου 4 Αυγά 2 κ.σ. βούτυρο Για το γαρνίρισμα 3 κ.σ. ζάχαρη Μισό κ.γ. κανέλα Αρχικά, βάζετε το γάλα να βράσει με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, ενώ μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε σκόνη και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα, όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, … Read more

Tags:

Μαγειριά

2 ποτήρια νεσεστέ 4 ποτήρια νερό 1 κιλό ζάχαρη (περίπου) 2-3 νερατζόφυλλα 1 φλ. καρύδια κοπανισμένα Αρχικά ρίχνετε σε μια μικρή λεκάνη το νεσεστέ και το νερό, ανακατεύοντάς τα καλά και αφού βάλετε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα νερατζόφυλλα. Έπειτα, τα βάζετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα και μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνετε την φωτιά. Όταν πήξει, βάζετε τη μαγειριά σε πιατέλα και της ρίχνετε κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.

Tags:

Μαρμάριτες

500 γρ. αλεύρι Λίγη ζάχαρη Λίγο αλάτι 200 γρ. αλεύρι 4 αυγά Με τα υλικά φτιάχνετε έναν χυλό και τον χωρίζετε σε μικρά κομμάτια. Ψήνετε τις μαρμάριτες πάνω σε ειδικές μαρμάρινες επιφάνειες ή στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τις πασπαλίζετε με μέλι, ζάχαρη και κανέλα.

Tags:

Μαρμαρίτες

Μισό κιλό ρεβύθια 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές 2 φύλλα δάφνης Μάραθος Γλυκάνισος Αλεύρι Για τη γέμιση Κόκκινη κολοκύθα Μυζήθρα Σκύρου 2 μεγάλα κρεμμύδια Πιπέρι Γαρίφαλο Δυόσμος 1 φλ. λάδι Κανέλα Ζάχαρη Αλέθετε μισό κιλό ρεβίθια, τα βάζετε σε νερό και στη συνέχεια τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, δάφνη, μάραθο και γλυκάνισο. Τα βράζετε και όταν η κατσαρόλα αρχίσει να αφρίζει, την αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό, τον βάζετε σε λεκάνη μαζί με αλεύρι και ζυμώνετε. Μόλις αφρίσει ξανά το ρεβίθι, προσθέτετε και άλλο αφρό, ξαναζυμώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια ενέργεια για … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο με άρωμα λεμόνι

1 λίτρο φρέσκο γάλα Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 φλ. ρύζι γλασέ 1 ½ φλ. ζάχαρη 2 φλ. νερό Ξύσμα λεμονιού 1 ξύλο κανέλας και σκόνη κανέλας για πασπάλισμα Βράζετε το ρύζι με το νερό και ένα ξύλο κανέλας και μόλις πάρει βράση, τότε ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, ανακατεύοντας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να χυλώσει λίγο. Μετά από 15 λεπτά, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το πασπαλίζετε με σκόνη κανέλας και το σερβίρετε.

Tags:

Λαμπρόπιτες

Για το ζυμάρι 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κεσεδάκια γιαούρτι 3 κεσεδάκια βούτυρο 3 αυγά 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ. αλάτι Για τη γέμιση 1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα Μισό κιλό φέτα 3-4 αυγά Πιπέρι Μοσχοκάρυδο 1 αυγό για άλειμμα Στην αρχή βάζετε σε μία λεκάνη το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τα αυγά και αρχίζετε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Να έχετε υπόψη σας πως από όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Έπειτα, ανοίγετε μικρά φύλλα, όσο το μέγεθος της φόρμας (οι φόρμες … Read more

Tags: