Λαδένια Φολεγάνδρου

1 ½ φλ. νερό 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 500 γρ. αλεύρι Μισό φλ. ελαιόλαδο 3-4 ώριμες ντομάτες σε χοντρές φέτες 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες Αλάτι Πιπέρι Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Έπειτα ανοίγετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε τη μαγιά που έχει διαλυθεί σε λίγο νερό. Πλάθετε τη ζύμη μέχρι να αποκτήσει λαστιχένια και απαλή υφή, τόσο που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 54 εκ., ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, την τοποθετείτε στο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Μετά, αναμειγνύετε … Read more

Tags:

Λαδένια από τη Μήλο

Αλεύρι Μαγιά Ζάχαρη Αλάτι Χλιαρό νερό Ζυμώνετε και αφήνετε το ζυμάρι να ανέβει. Έπειτα, το απλώνετε στο ταψί, στο οποίο έχετε νωρίτερα βάλει μπόλικο λάδι. Κατόπιν, κόβετε την ντομάτα και τα κρεμμύδια σε φέτες, τα αλατίζετε και τα απλώνετε πάνω στη ζύμη, ρίχνοντας λίγο λάδι ακόμη. Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 175C.

Tags:

Καλασούνα Φολεγάνδρου

Για τη γέμιση 1 – 2 κιλά σουρωτό 3 κρεμμύδια ξερά 2 αυγά Αλάτι Πιπέρι Για το φύλλο 1 κιλό αλεύρι 2 ποτήρια ζεστό νερό Μισό πακέτο μαργαρίνη Μισό φακελάκι μαγιά σκόνη 1 ποτήρι του κρασιού λάδι Αλάτι Για να φτιάξετε τη γέμιση, κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες και ζυμώστε το σουρωτό με τα λίγο χτυπημένα αυγά, τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Έπειτα, ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί. Αν θέλετε το φύλλο να είναι αφράτο, προσθέτετε και την μαγιά, ενώ χωρίς αυτή το φύλλο θα γίνει τραγανό. Αφήνετε το ζυμάρι να φουσκώσει και μετά … Read more

Tags:

Καλτσούνια με μυζήθρα

250 γρ. μυζήθρα 1 αυγό Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο 1 κ.γ. αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά Ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ., βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση και διπλώνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα ψήνετε στον φούρνο ή τα τηγανίζετε με λίγο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά με μέλι.

Tags:

Καρπουζένια Φολεγάνδρου

2 κιλά στραγγισμένη ψίχα καρπουζιού 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη 800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Λίγη κανέλλα και γαρίφαλο (τριμμένα) 1 βανίλια Μισό ποτήρι του νερού μέλι Λάδι για το ψήσιμο Σουσάμι Ξεκινώντας, ανακατεύτε την ψίχα από το καρπούζι με τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι. Κατόπιν, λαδώνετε το ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και στη συνέχεια απλώνετε το μείγμα, ρίχνοντας λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με άφθονο σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να ροδίσει, σε θερμοκρασία περίπου 180C. Όταν ροδίσει, τη βγάζετε και όσο είναι ζεστή, την περιχύνετε με τουλάχιστον μισό κιλό … Read more

Tags:

Κατουμάρι

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό ζάχαρη Μπαχαρικά (κανέλα, μουσουκάρφι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο) Μισό φλ. νερό Περίπου 100 γρ. βούτυρο Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Έπειτα, την αλείφετε με ζεσταμένο βούτυρο. Στη συνέχεια κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω, κόβετε και κάνετε ένα μακρύ σχοινί. Κατόπιν, παίρνετε τις δύο άκρες και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ, με αντίθετη φορά. Ακολούθως, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο. Αφού το ψήσετε στον φούρνο, το ραντίζετε με ζάχαρη και … Read more

Tags:

Κατουμάρι από το Καστελλόριζο

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις Ζάχαρη Μπαχαρικά Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Ζεσταίνετε όσο βούτυρο θέλετε και με αυτό αλείφετε την πίτα. Συνεχίζοντας, κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω. Αφού το κόψετε, κάνετε ένα μακρύ σχοινί, παίρνετε την μία άκρη και την άλλη και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ με αντίθετη φορά. Έπειτα, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο. Αφού το ψήσετε στον φούρνο, στους 180C για μισή ώρα, το ραντίζετε με ζάχαρη και κοπανισμένο γαρίφαλο.

Tags:

Εβραϊκό Κω (Αυγά με ντομάτα και κρεμμύδια)

8 αυγά 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια ? φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο 4 κ.σ. μαϊντανός Αλάτι Πιπέρι Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και ξύνετε τη ντομάτα στον τριφτή. Τα βάζετε στο τηγάνι να ψηθούν, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι με λίγη ζάχαρη και όταν αυτά ψηθούν, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε μέσα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.

Tags:

Χαλβάς Σάμου

? φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Σάμου 2 ½ φλ. σιμιγδάλι χονδρό 1 φλ. σταφίδες ψιλές χωρίς κουκούτσι 1 φλ. ασπρισμένα, καβουρντισμένα και κομμένα στη μέση αμύγδαλα Για το σιρόπι 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. νερό 2 φλ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι 1 ξυλάκι κανέλας Ξεκινάτε ετοιμάζοντας σε μια κατσαρόλα το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά και έπειτα σβήνετε τη φωτιά, βάζοντας, σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Ακολούθως, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινο κουτάλι για αρκετή ώρα μέχρι να … Read more

Tags:

Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι

1 κιλό ελιές χαμάδες ή θρούμπες 100 γρ. σταφίδες ξανθιές 150 ml ΜΕΤΑΞΑ 50 ml νερό ζεστό 300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού 120 γρ. φλοιό πορτοκαλιού κομμένο καρέ και ζεματισμένο 50 γρ. σουσάμι 600 γρ. θυμαρίσιο μέλι 1 κλαδάκι δεντρολίβανο Μουσκεύετε τις σταφίδες με το ζεστό νερό και το Μetaxa για μισή ώρα και έπειτα τις στραγγίζετε κρατώντας τα υγρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά το σουσάμι και το σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού και τα υγρά από τις σταφίδες, ενώ μετά προσθέτετε το μέλι και το δενδρολίβανο και τα βράζετε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε τις ελιές, … Read more

Tags:

Μηλόπιτα

2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 φλ. τσαγιού βούτυρο 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αυγά 4 μήλα κομμένα σε κυβάκια Μισό φλ. τσαγιού κονιάκ Μισό φλ. τσαγιού γάλα 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. γαρίφαλο Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη προκειμένου να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε ώστε να προκύψει ένα απαλό μείγμα, ακριβώς όπως και το αντίστοιχο του … Read more

Tags:

Φρουτάλια

1 λουκάνικο (Φρουτάλια Άνδρου) Λαρδί από την Φρουτάλια 1 μεγάλο κολοκύθι 1 πατάτα 4 μεγάλα αυγά (ελευθέρας βοσκής) Αρχικά, τεμαχίζετε το λουκάνικο, το κολοκύθι και την πατάτα. Έπειτα, μπλανσάρετε το κολοκύθι και τις πατάτες σε λάδι. Στη συνέχεια, σοτάρετε στο λαρδί πρώτα το λουκάνικο και κατόπιν τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τα καρυκεύετε και μετά προσθέτετε τα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε καλά. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζετε την ομελέτα.

Tags:

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Για τη γέμιση 1 κιλό καρύδια 500 γρ. τριμμένη ψίχα (από 1 κιλό ψωμί) 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ 1 κιλό ζάχαρη Κανέλα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Ξύσμα από 3 πορτοκάλια Για το σιρόπι 2 ποτήρια νερό 1 κιλό ζάχαρη 1 κιλό μέλι Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι λάδι 1 κ.γ. αλάτι 2 ποτήρια νερό Για το ζύμωμα Νισεστές Γαρίφαλα Λάδι για το τηγάνισμα Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι αυτή να λειώσει. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το … Read more

Tags:

Κιτρινοκούλουρα

530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 125 γρ. τυρί χλωρή Αστυπάλαιας ή ανθότυρο 8 γρ. μαγιά ξηρή 125 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο 1 κ.σ. μέλι 200 ml. γάλα πλήρες 50 ml. σόδα αναψυκτικό Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ ? κ.γ. μαγειρική σόδα 1 κ.γ. σαφράν Μισό κ.γ. μπαχάρι σκόνη Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό ? κ.γ. γαρίφαλο Μισό κ.γ. αλάτι. Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι. Σε ένα μπώλ βάζετε την μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό, μέλι και 50 γρ. αλεύρι. Τα ανακατεύετε καλά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ανακατεύετε και το σαφράν με τη σόδα … Read more

Tags:

Ντοματοκεφτέδες

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης 2 ξερά και ψιλοκομμένα κρεμμύδια 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς) 1 αυγό χτυπημένο 1 φλ. πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Αφού πλύνετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε με το μαχαίρι και τις βάζετε σε μπολ. Μετά προσθέτετε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα ανακατεύετε με κουτάλι για να μαραθούν από την ντομάτα. Έπειτα, προσθέτετε τα μυρωδικά, … Read more

Tags:

Σπανακοτυρόπιτα

Για την πίτα 2 σπιτικά φύλλα με ελαιόλαδο ή 2 έτοιμα φύλλα Έτοιμη ζύμη κουρού Ελαιόλαδο Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας Για τη γέμιση 700 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο) 2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 300 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή) θρυμματισμένη ή φρέσκο ανθότυρο (για πιο ανάλαφρη γεύση) 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) ελαφρώς χτυπημένα 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος χωρίς τα χονδρά κοτσάνια Μισό φλ. (100 ml) ελαιόλαδο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για να … Read more

Tags:

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι μαγιά 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι αλάτι 250 γρ. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ) 2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει) 1 κουταλιά γλυκάνισο Μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά) 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (προαιρετικά) Για τη γέμιση του τυριού Λίγο παραπάνω από μισό κιλό χλωρή 1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο 1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι Αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή) Μισό κουταλάκι πιπέρι Μισό δράμι ζαφορά 2 αυγά χτυπημένα 3 κουταλιές γάλα 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα Άσπρο και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί … Read more

Tags:

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

500 γρ. φύλλο κρούστας 500 γρ. φέτα τριμμένη 400 γρ. παραδοσιακό κασέρι τριμμένο 1 φλιτζάνι γιαούρτι 3 αυγά 1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό) Αλάτι Πιπέρι Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) Ελαιόλαδο Λίγο βούτυρο Αρχικά ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά. Τα αλατοπιπερώνετε και έπειτα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κατόπιν, λιώνετε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) και το προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφού ξεπαγώσετε τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα, με ένα … Read more

Tags:

Τυρόπιτες Πάτμου

Για το φύλλο 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ. βούτυρο Μισό ποτήρι ελαιόλαδο 1 φλ. του καφέ ζάχαρη 300 γρ. χλιαρό γάλα 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 1 κ.σ. ανθόνερο Λίγη κανέλα Για γέμιση 800 γρ. μυζήθρα Πάτμου 800 γρ. φρέσκο τυρί Πάτμου 16 αυγά Ζυμώνετε όλα τα υλικά για να φτιάξετε τη ζύμη της τυρόπιτας. Μόλις τη ζυμώσετε, την αφήνετε λίγο να «ξεκουραστεί» και στη συνεχεία ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 5 χιλιοστών, το οποίο στρώνετε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες. Παράλληλα, τρίβετε ντόπια μυζήθρα 800 γρ. και 800 γρ. ντόπιο τυρί, τα οποία ανακατεύετε με 15 αυγά. … Read more

Tags:

Κουλούρια βουτύρου

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι βούτυρο 1 ½ ποτήρι ζάχαρη 6 κρόκοi αυγών Πάτμου 2 βανίλιες Μισό ποτήρι γάλα 2 κουταλάκια αμμωνία Ξύσμα από λεμόνι Αρχικά χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους και έπειτα ρίχνετε τη βανίλια. Κατόπιν, διαλύετε σε χλιαρό γάλα, πρώτα την αμμωνία και μετά το αλεύρι και τα ζυμώνετε όλα μαζί. Για να ετοιμαστούν τα ψήνετε στους 170C για 30 λεπτά.

Tags: