Γα το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
350 γρ. φέτα
2 αυγά
Αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση)
Πιπέρι μαύρο (ποσότητα κατά προτίμηση)
Λίγο ελαιόλαδο
Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ, όλα τα υλικά της ζύμης εκτός της κούπας με το νερό, την οποία προσθέτετε σταδιακά στη συνέχεια, ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξετε μια ζύμη σταθερή και μαλακή που να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια σας.
Έπειτα, αφήνετε την έτοιμη ζύμη για το φύλλο στο ψυγείο για μισή ώρα και προχωράτε στην προετοιμασία τη γέμισης.
Πρώτα πλένετε καλά και καθαρίζετε το σπανάκι και βάζετε στο μούλτι το ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο προσθέτοντας λίγο λάδι ώστε να πολτοποιηθούν τα υλικά ευκολότερα.
Κατόπιν, προσθέτετε το μείγμα από το μούλτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε με λίγο ελαιόλαδο για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα και το σπανάκι, το αλατοπιπερώνετε και το ανακατεύετε για 5 λεπτά, ώσπου να μαραθεί. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε τα πολλά υγρά από το σπανάκι.
Σε ένα μπολ κόβετε με το μαχαίρι τη φέτα σε κομματάκια και τη θρυμματίζετε με τα χέρια μας, ενώ σε ένα άλλο σκεύος χτυπάτε το αυγό, το αλατοπιπερώνετε και μετά το προσθέτετε στη θρυμματισμένη φέτα.
Τέλος, προσθέτετε και το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το σπανάκι, ανακατεύετε για να γίνει ομοιογενές και συνεχίζετε με την παρασκευή του φύλλου.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ανόμοια μέρη, το κάτω (? της ζύμης) και το πάνω φύλλο (? της ζύμης) της πίτας αντίστοιχα. Ανοίγετε τα δύο φύλλα σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζετε τη διαδικασία παρασκευής της πίτας.
Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί το κάτω φύλλο (το οποίο θα καλύπτει και τα πλαϊνά του σκεύους) και προσθέτετε τη γέμιση με το σπανάκι στρώνοντάς τη με προσοχή στο ταψί, ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σκεύος. Μετά το σκεπάζετε με το πάνω φύλλο και ενώνετε τα δύο φύλλα διπλώνοντας το περισσευούμενο μέρος (τις άκρες τους) προς τη μέσα πλευρά του σκεύους. Αφού λαδώσετε την πίτα σας με λίγο ελαιόλαδο, την τρυπάτε με ένα πιρούνι στην επιφάνειά της αρκετές φορές ώστε να μην φουσκώσει (εναλλακτικά, μπορείτε να τη χαράξετε σε κομμάτια).
Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για χρονικό διάστημα 50 έως 60 λεπτών.