Κολοκυθόπιτα Ευβοίας

5 κολοκύθια τριμμένα 200 γρ. ελαιόλαδο 2 αυγά 400 γρ. φέτα 1 κ.γ. δυόσμο 400 γρ. αλεύρι 1 κουτάκι γάλα εβαπορέ 100 γρ. Νέο Βιτάμ 1 πρέζα αλάτι 1 πρέζα πιπέρι Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα κολοκυθάκια, τα περνάτε στον τρίφτη χειρός ή στο πολυμίξερ (δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά τριμμένα). Έπειτα τρίβετε τη φέτα και ξεκινάτε να προσθέτετε σε ένα μπoλ τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα πολύ καλά. Αφού αδειάσετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο αντικολλητικό ταψάκι, ρίχνετε από πάνω το βιτάμ σε κόμπους. Ψήνετε το μείγμα στους 150 C για 45 λεπτά.

Tags:

Καρυδάκι

1 κιλό πράσινο καρυδάκι 1 κιλό ζάχαρη 1 ½ νερό Χυμός μισού λεμονιού Μοσχοκάρφια (γαρίφαλα) 1 ξυλάκι κανέλας Αφού διαλέξετε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια, τα καθαρίζετε εξωτερικά με μαχαίρι από τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβετε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι και τα ζεματάτε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, επαναλαμβάνοντας άλλες δύο με τέσσερις φορές τη διαδικασία για να τα ξεπικρίσετε και έπειτα τα στραγγίζετε. Αφού κρυώσουν, τα τρυπάτε στην πλευρά του κοτσανιού, τα ζουλάτε για να στραγγίσουν καλά και καρφώνετε στο καθένα από ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο). Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι … Read more

Tags:

Τραχανόπιτα

1 ½ φλ. τραχανά βρασμένο χωρίς ζουμιά Μισό κιλό φέτα 4 αυγά 2 φύλλα χωριάτικα 2 ½ φλ. γάλα Αλάτι Πιπέρι Λάδι για το λάδωμα των φύλλων Πρώτα βράζετε τον τραχανά και στη συνέχεια τον βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη, μαζί με το γάλα, τα αυγά και τη φέτα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζετε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως έχετε στρώσει και λαδώσει ένα φύλλο. Έπειτα, βάζετε από πάνω και το δεύτερο φύλλο, αλείφετε με γίδινο βούτυρο και τρυπάτε με μαχαίρι την τραχανόπιτα σε 4-5 σημεία για να μη φουσκώσει το φύλλο. Ψήνετε την πίτα στους 200C … Read more

Tags:

Τυροπιτάρι χωριάτικο από το Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας

1 κιλό χωριάτικο τυρί Φρέσκα αυγά φρέσκα (κατά προτίμηση) σε αναλογία 1 τυροπιτάρι – 1 αυγό Φρέσκος δυόσμος για άρωμα Αλεύρι για το φύλλο (για 10 φύλλα χρειάζονται ? του κιλού αλεύρι – μισό χωριάτικο μισό φαρίνα) Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας λάδι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, ελάχιστο αλάτι και νερό χλιαρό, όση ποσότητα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μας κανονική χωρίς να κολλάει. Ζυμώνετε το ζυμάρι πολύ καλά και το αφήνετε να ξεκουραστεί σκεπασμένο μέσα στη λεκάνη για μισή ώρα. Στη συνέχεια το κόβετε σε δέκα μπαλάκια και ανοίγετε ένα-ένα τα φύλλα. … Read more

Tags:

Τραχανάς Ευρυτανίας

1 φλ. τραχανά 4 φλ. νερό Αλάτι Πιπέρι Βούτυρο Λάδι Τυρί φέτα Γάλα φρέσκο Ρίχνετε το νερό στην κατσαρόλα και αμέσως, ενώ είναι ακόμα κρύο, ρίχνετε και τον τραχανά. Ανακατεύετε καλά σε μέτρια σκάλα και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο. Τα βράζετε όλα για 10 με 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε το τυρί μαζί με το γάλα.

Tags:

Τραχανάς Ευβοίας

400 γρ. ξινό τραχανά Ψαχνών 200 γρ. ελαιόλαδο 150 γρ. γάλα φρέσκο 3,5% 1 ½ κιλό νερό 1 πρέζα αλάτι 1 πρέζα πιπέρι Βράζετε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι κα το πιπέρι και μετά από 2 λεπτά ρίχνετε τον τραχανά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το αφήνετε να βράσει για περίπου 20 λεπτά.

Tags:

Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Γα το φύλλο 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κούπα νερό Για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό 350 γρ. φέτα 2 αυγά Αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση) Πιπέρι μαύρο (ποσότητα κατά προτίμηση) Λίγο ελαιόλαδο Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ, όλα τα υλικά της ζύμης εκτός της κούπας με το νερό, την οποία προσθέτετε σταδιακά στη συνέχεια, ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξετε μια ζύμη σταθερή και μαλακή που να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια σας. Έπειτα, αφήνετε την έτοιμη … Read more

Tags:

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Ξύσμα Πορτοκαλιού και Κανέλα

1 κούπα ελαιόλαδο 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό 1 ξύλο κανέλλας 2 γαρίφαλα Ξύσματα από 2 πορτοκάλια Σε μία κατσαρόλα τοποθείτε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετείτε την κανέλα και το γαρίφαλο ώσπου το μείγμα να γίνει σιρόπι. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα βαζετε το λάδι και το αφήνετε για 2-3 λεπτά ώσπου να κάψει. Κατόπιν, προσθέτετε το σιμιγδάλι και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας και μετά προσθέτετε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χύνετε το σιρόπι στο περιεχόμενο της δεύτερης κατσαρόλας, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύετε 3-4 λεπτά … Read more

Tags:

Ραβανί

7 φλ. τσαγιού νερό 1 ½ φλ. ελαιόλαδο 4 φλ. σιμιγδάλι χοντρό 4 φλ. ζάχαρη 20 αμύγδαλα ασπρισμένα Για το σιρόπι 3 φλιτζάνια νερό 1 φλιτζάνια ζάχαρη 1 ξύλο κανέλλας Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και λάδι. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας κολλήσει. Όταν αρχίζει να δένει το γλυκό, ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και το αφήνετε να πήξει μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Τότε, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Έπειτα, παίρνετε ένα ταψί, το αλείφετε με λάδι και στρώνετε μέσα, με ομοιόμορφο … Read more

Tags:

Ραβανί Ευρυτανίας

6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια) 140 γρ. ζάχαρη 140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για το σιρόπι 250 γρ. ζάχαρη 220 γρ. νερό 30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση) Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύετε με μια κουτάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνετε στο μείγμα σε δύο … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο Ευρυτανίας

4 κ.σ. ρύζι γλασέ 1 κούπα τσαγιού νερό 4 κούπες γάλα πλήρες Μισή κούπα ζάχαρη 2 κ.σ. κορν φλάουρ Βανίλια Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα ρίχνετε στο ρύζι τις 3½ κούπες γάλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας σε συχνά διαστήματα. Στη συνέχεια, ρίχνετε και τη ζάχαρη και αφού διαλύσετε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη βανίλια και ανακατεύετε για λίγο ακόμα. Το … Read more

Tags:

Χορτόπιτα

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο Χυμός από 1 λεμόνι 1 κ.γ. αλάτι 1 λεμόνι 2 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. ξύδι Για τη γέμιση 500 γρ. φέτα ή μυζήθρα 500 γρ. σπανάκι 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι δυόσμο 1 ματσάκι καυκαλήθρες 3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια 2 αυγά 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Αφού ανακατέψετε τα υλικά της ζύμης, ζυμώνετε καλά και την αφήνετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλένετε τα μυρωδικά πολύ καλά και τα ψιλοκόβετε, ενώ όσον αφορά το σπανάκι, το πλένετε, το τρίβετε με αλάτι και ύστερα το κόβετε. Ανακατεύετε όλα … Read more

Tags:

Τηγανίτες

Μισό φλ. νερό 1 φλ. γάλα 1 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.σ. αλάτι 2 αυγά 3 κ.σ. λάδι 2 βανίλιες 3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 6 με 7 κ.σ. αλεύρι, μέχρι να γίνει πηχτό το μείγμα Λίγο λάδι για το τηγάνι Μέλι Καρύδια Αρχικά βάζετε σε μια κούπα το νερό, το γάλα και τα 2 αυγά. Αφού τα ανακατέψετε, προσθέτετε μέσα και τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες και το λάδι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα καλά και έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ, καθώς και όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να γίνει το μείγμα αρκετά πηχτό. Αφού ανακατέψετε πολύ καλά και έχει γίνει το μείγμα … Read more

Tags:

Παστέλι

500 γρ. ανθόμελο 500 γρ. σουσάμι 1 φλούδα από λεμόνι ή/και 1 από πορτοκάλι 1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι ανακατεύοντάς το σε ένα τηγάνι ή σε ένα ταψί στο φούρνο, ελέγχοντάς το. Στη συνέχεια, βάζετε για 10 λεπτά το μέλι με τις φλούδες σε μια κατσαρόλα για να βράσουν και έπειτα το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε λίγο να σιγοβράζει. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μείγμα. Ελέγχετε αν το μείγμα είναι έτοιμο ως εξής: α. Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι … Read more

Tags:

Γαλατόπιτα

1 κιλό γάλα 1 φλ. αλεύρι 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό Μισό φλ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο 1 ½ φλ. ζάχαρη 5-6 αυγά Βανίλια 4-5 φύλλα βουτυρωμένα Αρχικά, διαλύετε το αλεύρι σε 2 φλιτζάνια με κρύο γάλα μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα, βάζετε το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά για να βράσει μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε στον χυλό το αλεύρι, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και το μισό βούτυρο. Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα το μείγμα. Κατόπιν, βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε στον … Read more

Tags:

Κουρκουτός Δαδιώτικος

2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι 2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο 1 φλ. τσαγιού νερό 2 ½ φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμμα Μισό φλ. τσαγιού τραχανά γλυκό 2 φλ. τσαγιού κολοκυθάκι φρέσκο και τριμμένο στον τρίφτη 1 φλ. τσαγιού λάδι 4 μεγάλα αυγά Αλάτι Πιπέρι Αρχίστε βάζοντας σε ένα μπολ το γάλα, λίγο νερό και τον τραχανά και αφήστε, για τουλάχιστον 15 λεπτά, το μείγμα να μουλιάσει και να ρουφήξει το γάλα. Έπειτα, χτυπήστε τα 3 από τα 4 αυγά ελαφριά και προσθέστε σιγά σιγά το ⅓ του λαδιού και το αλεύρι. Μόλις έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το μείγμα του … Read more

Tags:

Τυρόπιτα

Μισό κιλό φέτα 4 αυγά 1 ποτήρι γάλα Παραδοσιακό φύλλο Ελαιόλαδο Αλάτι Αναμιγνύετε σε ένα μπολ αλάτι, λάδι, αλεύρι και χλιαρό νερό. Έπειτα ζυμώνετε το παρασκεύασμα και το αφήνετε για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγετε το φύλλο και το απλώνετε στο ταψί. Για τη γέμιση ανακατεύετε με το κουτάλι σε ένα μπολ 4 αυγά, τη φέτα και το γάλα με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε το μείγμα στο ταψί και το κλείνετε με το υπόλοιπο φύλλο. Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε στους 180C για 50 λεπτά.

Tags:

Δίπλες Φωκίδας

3 αυγά Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό Κανέλα Για το σιρόπι 2 φλ. τσαγιού νερό 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. τσαγιού μέλι 2 βανίλιες Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ … Read more

Tags:

Μπάρα δημητριακών

Βρώμη Αμύγδαλα Λιναρόσπορος Μέλι Ταχίνι Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια το απλώνετε σε ένα ταψί. Ψήνετε στους 170C για 10 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε κομμάτια.

Tags:

Μαρμελάδα βατόμουρο

500 γρ. βατόμουρα 400 γρ. ζάχαρη Αφού πλύνετε πολύ καλά τα βατόμουρα, τα τοποθετείτε μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και ανακατεύετε κατά διαστήματα, ενώ ταυτόχρονα βγάζετε τους αφρούς που έχουν σχηματιστεί στην επιφάνεια. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να δέσει.

Tags: