Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες
Πετιμέζι από Μήλα (Φιρίκια)
10 κιλά μήλα φιρίκια
Καυτό νερό (μέχρι τη μέση της κατσαρόλας)
Πετιμέζι από Μήλα (Φιρίκια)
Πλένετε και χοντροκόβετε 10 κιλά φιρίκια, αφαιρώντας τα κοτσάνια και όσα σπόρια μπορείτε. Τα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε νερό έως τη μέση. Βράζετε για αρκετή ώρα, έως ότου τα φιρίκια λιώσουν. Όταν κρυώσουν, τα βάζετε σε δόσεις σε ένα τουλουπάνι και πιέζοντας συγκεντρώνετε τον χυμό τους σε μια άλλη κατσαρόλα.
Πετιμέζι από Μήλα (Φιρίκια)
Βάζετε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά, μέχρι ο χυμός να γίνει σκουρόχρωμος και παχύρρευστος σαν μέλι. Τον αποθηκεύετε σε μικρά βάζα και τον διατηρείτε όπως τις μαρμελάδες. Χρησιμοποιείται αντί για μέλι σε ροφήματα και τηγανίτες, αλλά και σαν πετιμέζι σε κέικ και νηστίσιμες συνταγές.