Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. ζάχαρη
Μισό κουταλάκι σόδα
1 φλ. λάδι
1 φλ. γάλα
4 αυγά
Για τη γέμιση
1280 γρ. μυζήθρα
2 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
Μισό κουταλάκι κανέλα
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού
Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια
Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη και την αφήνετε σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για μισή ώρα, προκειμένου να «ξεκουραστεί». Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Ανοίγετε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβετε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλετε τα καλτσούνια). Απλώνετε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμισηκαι τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά σας (τον δείκτη και τον αντίχειρα) ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.
Καλτσούνια Ιεραπετρίτικα ή λυχναράκια
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για περίπου μισή ώρα.