Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

2- 2 ½ λίτρα πρόβειο γάλα
1 ποτήρι νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι
8 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

Πρώτα πλάθετε 4-5 φύλλα. Μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα με το γάλα αλεύρι (σταρένιο ή καλαμποκίσιο) ή σιμιγδάλι και ζάχαρη. Τα βράζετε καλά (ανακατεύοντας τα συνεχώς, για να μην κατακαθίσει το υλικό και τσικνώσει) ώσπου να δημιουργηθεί πηχτή κρέμα.

Χτυπάτε τα αυγά και όταν κρυώσει η κρέμα τα ρίχνετε μέσα, αφού πρώτα κρατήσετε μια μικρή ποσότητα για να τη ρίξετε πάνω στο μείγμα και κάνετε καλό ανακάτεμα. Έπειτα, στρώνετε όλα τα φύλλα στο ταψί και ρίχνετε από πάνω την κρέμα, την οποία απλώνετε καλά και τη ραντίζετε με το κρατημένο αυγό.

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

Αλείφετε κανονικά την επιφάνεια και μετά τη ραντίζετε από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Η γαλατόπιτα μπορεί να σερβιριστεί με ζάχαρη άχνη και κανέλα.