
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με “Ελληνικό Πρωινό”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού και του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) το πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό”, μια πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε. που συνδυάζει τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.
Η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τον χαιρετισμό της τόνισε ότι με πρωτοβουλίες όπως το “Ελληνικό Πρωινό”, επιβεβαιώνεται η δέσμευσή της χώρας να προσφέρει ένα τουριστικό προϊόν που βασίζεται στη βιωσιμότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και την αυθεντικότητα. Εξήρε τη συγκεκριμένη δράση του Ξ.Ε.Ε., καθώς αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που έχει η ελληνική γαστρονομία στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και στη διαχρονική εξέλιξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της γυναικείας παρουσίας στον τομέα της γαστρονομίας και του τουρισμού, εξαίροντας τη συμβολή των γυναικών, παραγωγών τοπικών προϊόντων, στη διατήρηση της παράδοσης, την καινοτομία και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε: “Με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, δημιουργήσαμε μια ακόμη ευκαιρία για “διπλωματία της γεύσης” και μάλιστα με “άρωμα γυναίκας”. Δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι η φιλοξενία είναι γένους θηλυκού. Η φιλοξενία δεν είναι απλώς μια δουλειά. Απαιτεί αξίες όπως η φροντίδα, η ενσυναίσθηση, η συμπεριληπτικότητα. Αξίες που συνδέονται άρρηκτα με τη γυναικεία φύση και κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Ταυτόχρονα όμως η φιλοξενία δημιουργεί και αξία για την οικονομία. Πάνω από το ¼ των ξενοδοχείων έχει αγκαλιάσει τη δράση του Ξ.Ε.Ε. “Ελληνικό Πρωινό”, που συνδέει απευθείας τον ξενοδοχειακό κλάδο με τον πρωτογενή τομέα. Τα ελληνικά ξενοδοχεία γίνονται έτσι οι καλύτεροι πρεσβευτές στην υπηρεσία της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής γαστρονομίας.
Γι’ αυτό, στόχος μας είναι με δράσεις εξωστρέφειας, όπως η σημερινή, να προβάλλουμε ακόμα περισσότερο το “Ελληνικό Πρωινό” και να αναδείξουμε την προστιθέμενη αξία της αυθεντικότητας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, γυναίκες Πρέσβεις, διακεκριμένες προσωπικότητες, εκπρόσωποι των κλάδων του τουρισμού, της γαστρονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση “Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες Ιστορίες Γυναικών των Κυκλάδων”, γνωρίζοντας τις αθέατες πτυχές της ζωής των γυναικών στον Κυκλαδικό πολιτισμό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή επιλεγμένων προϊόντων του “Ελληνικού Πρωινού” από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπό την επιμέλεια της διακεκριμένης Σεφ, κας Αργυρώς Κουτσού, και την παρουσία τοπικών παραγωγών, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Σεφ, κα Ελένη Ψυχούλη.