Χορτόπιτα της γιαγιάς Ξανθίππης

300 γρ. σπανάκι 300 γρ. βλίτα 300 γρ. ζοχούς 300 γρ. ραδίκια 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι δυόσμο 500 γρ. ανάλατη φέτα ή μυζήθρα 3 αυγά 1 κούπα ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Ζάχαρη Λίγο λευκό κρασί Σουσάμι Βούτυρο Ρίχνετε τα χόρτα σε βραστό νερό και παράλληλα τα μαραίνετε με 2 κουταλιές αλάτι και τα ζεματάτε για 5 λεπτά. Έπειτα τα βγάζετε και τα χοντροκόβετε. Κατοπιν, βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι για να σοταριστούν. Έπειτα, προσθέτετε τα χόρτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τα σβήνετε … Read more

Tags:

Πισία Ποντιακά

2 κούπες γάλα 1 κυβάκι φρέσκια μαγιά 1 σφηνάκι καφέ ξίδι 1 κούπα ελαιόλαδο 6 αυγά Λίγο αλάτι Αλεύρι (όσο χρειαστεί) Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα Αρχικά ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και παράλληλα χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύετε με τα αυγά και προσθέτετε λίγο αλάτι, το ξίδι, το λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Έπειτα ζυμώνετε για 15 με 20 λεπτά στο χέρι ή για 10 λεπτά στο ζυμωτήριο και μετά σκεπάζετε το ζυμάρι ώστε να «ξεκουραστεί» … Read more

Tags:

Μαρμελάδα κυδώνι

1 κιλό κυδώνια 1 κιλό ζάχαρη 2 κ.σ. γλυκόζη 1 κ.σ. χυμό λεμόνι Πρώτα καθαρίζετε τα κυδώνια και τα τρίβετε στον τρίφτη. Έπειτα, ρίχνετε τη ζάχαρη και ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Αφού βράσει και δέσει η μαρμελάδα, λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε τη στο ψυγείο και σερβίρετέ την κρύα.

Tags:

Ωτία Ποντιακά

5 αυγά 1 κούπα ζάχαρη 2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο Αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από κιλό) Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε πρώτα το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι, ώσπου να γίνει μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Στο ζύμωμα θα σας βοηθήσει το ελαιόλαδο, το οποίο θα ρίξετε στα χέρια σας. Έπειτα, ανοίγετε φύλλο πάχους περίπου ενός δακτύλου και κόβετε μπακλαβαδωτά κομμάτια (δηλαδή σε σχήμα ρόμβου). Με το … Read more

Tags:

Ροδακινόπιτα

5 ροδάκινα 4 αυγά 2 κούπες ζάχαρη 1 κούπα λάδι (αραβοσιτέλαιο) 3 κούπες αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν 1 βανίλια Μισή κούπα αμύγδαλα Ζάχαρη άχνη Ξεκινώντας, κόβετε τα ροδάκινα σε μεγάλα κομμάτια. Έπειτα, βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη ή με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν, προσθέτετε στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κομμένα ροδάκινα. Ακολούθως, βουτυρώνετε και αλευρώνουμε ένα ταψί (30×24 εκ.) και ρίχνετε πρώτα το μείγμα και έπειτα ολόκληρα τα αμύγδαλα στην επιφάνεια του μείγματος. Ψήνετε για 30 με … Read more

Tags:

Κουλουράκια με γεύση πορτοκάλι

60 γρ. ελαιόλαδο 70 γρ. ζάχαρη άχνη 60 γρ. χυμό πορτοκάλι Μισό κιλό ξύσμα πορτοκαλιού 1 μπέικεν πάουντερ Μισή σόδα μαγειρικής 200 γρ. αλεύρι Σε ένα μπολ ρίχνετε το λάδι, τον χυμό, το ξύσμα και την άχνη και ανακατεύετε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικεν πάουντερ και τη σόδα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Έπειτα, βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να σφίξει. Αργότερα, πλάθετε τη ζύμη σε ό,τι σχήμα θέλετε. Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για χρονικό διάστημα 20 λεπτών.

Tags:

Μαρμελάδα πορτοκάλι από τη Χαλκιδική

2 κιλά πορτοκάλια 1 κουταλάκι σόδα 1 κιλό ζάχαρη 50 ml χυμό λεμόνι Βράζετε τα πορτοκάλια, τα ξύνετε και έπειτα προσθέτετε 1 κουταλάκι σόδα. Αφού τα αφήσετε για 5 με 10 λεπτά, μετά τα σουρώνετε. Για το σιρόπι Σε 1 κιλό ζάχαρη, βάζετε 4 ποτήρια νερό και έπειτα βράζετε το μείγμα 2 φορές, προσθέτοντας βανίλια και χυμό λεμόνι. Τα βράζετε για 15 λεπτά σε φρέσκο νερό και έπειτα τα βγάζετε και τα κόβετε.

Tags:

Λουκουμάδες

3 λίτρα νερό 2 ½ κιλά αλεύρι 3 φακελάκια μαγιά Αλάτι 1 ξυλάκι κανέλα Ελαιόλαδο (Κωνσταντινάτη Εσοδεία) 1 κιλό μέλι (Αικατερίνη ή Μελίρρυτος) Καρύδια Κανέλα τριμμένη Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός και έπειτα τον αφήνετε να φουσκώσει. Στο μεταξύ βάζετε το λάδι να κάψει. Με ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι παίρνετε σιγά τον χυλό προσέχοντας να μην κολλήσει και τον βάζετε στο τηγάνι. Τηγανίζετε τον χυλό σε καυτό ελαιόλαδο και έπειτα το βάζετε σε χαρτί για να απορροφηθεί το πολύ λάδι. Για το σιρόπι βράζετε 1 κιλό μέλι Αικατερίνης με 1 λίτρο νερό, προσθέτοντας το … Read more

Tags:

Λουκουμάδες με μέλι και καρύδι από τη Χαλκιδική

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 2 κ.σ. ζάχαρη Μισό κ.γ. αλάτι 500 ml χλιαρό νερό Αρκετό αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα Μέλι Κανέλα Τριμμένο καρύδι Ξεκινώντας, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και, έπειτα, προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα ώτσε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό. Κατόπιν, σκεπάζετε τον χυλό με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη για να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες, διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου μια ώρα. Αφού ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια κατσαρόλα, πάρτε με τη … Read more

Tags:

Κολομπαρόπιτα Χαλκιδικής

1 ½ κιλό κολοκυθάκια 3 αυγά 2 φλ. καφέ σιμιγδάλι χοντρό 1 φλ. γάλα ? φλ. ζάχαρη 1 κ.γ. κανέλα Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα Λίγο αλεύρι για πασπάλισμα Αρχικά τρίβετε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και έπειτα τα αφήνετε σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα, ώστε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλεύρι) και μετά προσθέτετε τα κολοκύθια. Λαδώνετε τον πάτο ενός ταψιού και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, απλώνετε στο ταψί το μείγμα με ομοιόμορφο τρόπο και από πάνω ρίχνετε λίγο ακόμη λάδι και αλεύρι. Ψήνετε το μείγμα στους 200C μέχρι να … Read more

Tags:

Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

2 κιλά γάλα 10 αυγά 2 κ.γ. μπέικιν 1 κ.γ. βανίλια 1 ½ φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο 2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να μετατραπούν σε μια ομογενοποιημένη μάζα, την οποία τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175C και ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά.

Tags:

Τυρόπιτα με παρθένο ελαιόλαδο Θάσου

Για το φύλλο 750 γρ. αλεύρι 1 κ.σ. ξύδι 1 κ.σ. αλάτι Μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 400 γρ. χλιαρό νερό Για τη γέμιση 100 γρ. ελαιόλαδο 100 γρ. αλεύρι 1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο 2 αυγά 600 γρ. φέτα τριμμένη Πιπέρι Αλάτι Για αρχή βάζετε τα υλικά σε μπολ και ρίχνετε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μην κολλά στα χέρια σας. Έπειτα την κόβετε σε έξι κομμάτια, τα οποία ανοίγετε σε φύλλα των 20 εκ. Λαδώνετε το ταψί και βάζετε σε αυτό το κάθε φύλλο, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο και … Read more

Tags:

Τυρόπιτα Χαλκιδικής

3 κούπες αλεύρι 1 κούπα νερό Για τη γέμιση και την κρέμα 3 αυγά 400 γρ. φέτα 1 κουταλάκι αλάτι 300 ml γάλα Κρέμα γάλακτος Ηλιέλαιο Αλεύρι Πιπέρι Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και μετά το νερό και ακολούθως πλάθετε μέχρι να γίνει ζύμη. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» λίγο και μετά με τη ζύμη, ανοίγετε τρία φύλλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά, ενώ σε ένα άλλο μπολ βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα λίγο ηλιέλαιο και μίση κούπα αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Έπειτα, … Read more

Tags:

Τυρόπιτα με τραχανά

500 γρ. κρύο νερό Μισό κ.γ. αλάτι 2 σταγόνες ξύδι 1 κ.σ. σπορέλαιο Αλεύρι (τόσο ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι) Για τη γέμιση 700 γρ. φέτα 2 κολοκύθια στον τρίφτη χωρίς φλούδα 1 κ.γ. ζάχαρη 3 αυγά Αρχικά, ετοιμάζετε το ζυμάρι και αφού το αφήσετε για 30 με 40 λεπτά, το μοιράζετε σε 8 κομμάτια, καθένα από τα οποία, ανοίγετε με τον πλάστη όσο 2 παλάμες. Στη συνέχεια, λαδώνετε γύρω γύρω τις άκρες, απλώνετε τα φύλλα και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Κατόπιν, ρίχνετε πάνω στο ανοιγμένο φύλλο λίγο ελαιόλαδο και την γέμιση και το τυλίγετε γυρίζοντας την πετσέτα. Βάζετε … Read more

Tags:

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

6 λίτρα γάλα φρέσκο 1200 γρ. ζάχαρη 8 αυγά Μισό κ.γ. βανίλια 550 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 4-5 φύλλα κρούστας ανά ταψί 4 φύλλα σφολιάτας 100 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο Ζάχαρη άχνη Κανέλα Για να γίνει η κρέμα, βράζετε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι, το οποίο προσθέτετε στο μείγμα πριν αυτό κοχλάσει, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να δέσει η κρέμα. Έπειτα, βάζετε τα φύλλα κρούστας στο ταψί, με λίγο βούτυρο ανάμεσα στο καθένα και ρίχνετε την κρέμα. Κλείνετε τα φύλλα και τοποθετείτε από πάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας. Βουτυρώνετε ελαφρά και χαράζετε. Για να ετοιμαστεί η μπουγάτσα, … Read more

Tags:

Κέικ με κεράσι

1 μπολ ζάχαρη Φρέσκο βούτυρο Μαλακό αλεύρι Μπέικιν πάουντερ Χυμός κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού Αυγά Κεράσια γλυκού κουταλιού Αρχικά αναμειγνύετε σε ένα μπολ ζάχαρη, φρέσκο βούτυρο, μαλακό αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, χυμό κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και αυγά. Κατόπιν, τα βάζετε σε φόρμα προσθέτοντας κεράσια γλυκού κουταλιού, ελαφρώς αλευρωμένα για να μη πέσουν στον πάτο της φόρμας. Ψήνετε τη φόρμα στους 150C για 55 λεπτά.

Tags:

Κέικ με ελαιόλαδο και ανθόμελο

500 γρ. βούτυρο 20 αυγά 750 γρ. γάλα 500 γρ. ελαιόλαδο 250 γρ. μέλι 200 γρ. ζάχαρη 2 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής 80 γρ. μπέικιν πάουντερ Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Για να ετοιμαστεί, το βάζετε σε φόρμα και το ψήνετε στον φούρνο στους 170C για 50 με 60 λεπτά.

Tags:

Μπαρλίβα Ναούσης

1 κιλό πιπεριές πράσινες κέρατα 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κουτί κονκασέ εμπορίου 500 γρ. 1 κ.σ. ζάχαρη κοφτή Μισό φλ. ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα) Ρίγανη Αλάτι Πιπέρι Στην αρχή κόβετε και ξεσποριάζετε τις πιπεριές, τις οποίες στη συνέχεια τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Μετά βάζετε σε ένα ταψάκι τις πιπεριές και την ντομάτα και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη. Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 180C για 20 λεπτά, ενώ αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τρίψετε από πάνω τυρί φέτα.

Tags:

Μηλόπιτα

Ζύμη αμυγδάλου 300 γρ. αλεύρι 300 γρ. ζάχαρη άχνη 300 γρ. λευκό αμύγδαλο (σκόνη) 2 αυγά 250 γρ. βούτυρο 50 γρ. ρούμι μαύρο Λίγη κανέλα 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ Μήλα 4 μήλα 75 γρ. ζάχαρη 3 ξυλάκια κανέλας Κραμπλ 160 γρ. αλεύρι 200 γρ. ζάχαρη μαύρη 160 γρ. βούτυρο 200 γρ. αμύγδαλο (σκόνη) 1 κ. γ. κανέλα Για τη ζύμη αμυγδάλου, ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη, την οποία απλώνετε σε ένα τσέρκι (22 με 24 εκ.) και τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο. Έπειτα, καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα στα 6 και … Read more

Tags:

Μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα

Μήλα Φρέσκο βούτυρο Μαύρη ζάχαρη Ταχίνι Σταφίδες Κανέλα Ζύμη τάρτας Αρχικά σωτάρετε τα μήλα σε φρέσκο βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτετε μαύρη ζάχαρη, ταχίνι, σταφίδες και κανέλα και τα αφήνετε να καραμελώσουν. Απλώνετε σε ζύμη τάρτας και ψήνετε σε μέτρια δυνατό φούρνο.

Tags: