Πλαστός Θεσσαλίας
Για τη γέμιση
250 γρ. θρυμματισμένη φέτα
1 κιλό χόρτα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό
½ φλ. γάλα
½ φλ. ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο ή βούτυρο για άλειμμα ταψιού
Για τον χυλό
½ κιλό αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. γάλα
χλιαρό νερό
αλάτι
Πλαστός Θεσσαλίας
Αρχικά ανακατεύετε σε μια λεκάνη μαζί αλεύρι, λάδι, αλάτι, γάλα και όσο νερό χρειάζεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Έπειτα παίρνετε ένα σουρωτήρι και χοντροκόβετε όλα τα χόρτα, τα οποία στη συνέχεια τρίβετε με χοντρό αλάτι. Αφού μειωθεί αρκετά ο αρχικός όγκος των χόρτων (πάνω από το μισό), τα ανακατεύετε με το πράσο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τη φέτα, το πιπέρι και το λάδι.
Κατόπιν αλείφετε ένα ταψί με λάδι ή εναλλακτικά με λάδι και βούτυρο σε ίσες ποσότητες, απλώνετε μια λεπτή στρώση χυλού στον πάτο του ταψιού και από πάνω βάζετε με ομοιόμορφο τρόπο τα χόρτα, τα οποία σκεπάζετε με άλλη μια λεπτή στρώση χυλού.
Πλαστός Θεσσαλίας
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 60 λεπτά, στους 200C. Υπολογίστε πως 10 λεπτά πριν βγάλετε τον πλαστό από τον φούρνο, πρέπει να τον περιχύσετε με μισό φλιτζάνι γάλα.