Συστατικά
Προετοιμασία
Εκτέλεση
Φωτογραφίες

Χανιώτικη Πίτα

Για τη ζύμη
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο
1 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. χλιαρό νερό
Αλάτι

Για τη γέμιση
1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλα, σε μερίδες
350 γρ. τυρί «μαλάκα» ή ανθότυρο ολόπαχο
350 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
1 φλ. στακοβούτυρο ή αιγοπρόβειο βούτυρο
½ φλ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο
λίγη κανέλα (προαιρετικά)
σουσάμι για πασπάλισμα
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα της επιφάνειας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Χανιώτικη Πίτα

Πλένετε το κρέας και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν μαλακώσει, το σουρώνετε και το κόβετε σε κυβάκια.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το φύλλο: Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Χανιώτικη Πίτα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175C. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα, το ένα -της βάσης- μεγαλύτερο από το άλλο. Λαδώνετε το ταψί και το στρώνετε με το φύλλο της βάσης. Απλώνεται από πάνω το μισό τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες και το μισό βούτυρο. Πασπαλίζετε με δυόσμο και, αν βάλετε, κανέλα. Μοιράζετε από πάνω το βρασμένο κρέας. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Αλείφετε ολόγυρα το φύλλο με νερό και διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, πιέζοντας ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα και να καλυφθεί εντελώς η γέμιση. Η κρεατότουρτα θα μοιάζει με καρβέλι.
Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.