Καρπουζένια Φολεγάνδρου

2 κιλά στραγγισμένη ψίχα καρπουζιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Λίγη κανέλλα και γαρίφαλο (τριμμένα)
1 βανίλια
Μισό ποτήρι του νερού μέλι
Λάδι για το ψήσιμο
Σουσάμι

Ξεκινώντας, ανακατεύτε την ψίχα από το καρπούζι με τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι. Κατόπιν, λαδώνετε το ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και στη συνέχεια απλώνετε το μείγμα, ρίχνοντας λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με άφθονο σουσάμι.

Ψήνετε στον φούρνο για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να ροδίσει, σε θερμοκρασία περίπου 180C. Όταν ροδίσει, τη βγάζετε και όσο είναι ζεστή, την περιχύνετε με τουλάχιστον μισό κιλό μέλι.

Κασιόπιτα Ηπείρου

750 γρ. αλεύρι
3 αυγά
300 γρ. τυρί φέτα
Βούτυρο
Αλάτι
Γάλα
Γιαούρτι

Αρχικά βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ γάλα, γιαούρτι, ελαφρά χτυπημένα αυγά και βούτυρο και ανακατεύετε καλά προσθέτοντας το αλεύρι, ενώ τελευταία ρίχνετε τη φέτα. Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι ένας παχύρρευστος χυλός, οπότε εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη, ενώ αν παρατηρήσετε πως γίνεται πολύ πηχτό το αραιώνετε με λίγο γάλα. Μετά στρώνετε τη ζύμη σε ένα μέτριο στρόγγυλο (ή ορθογώνιο) λαδωμένο ταψί.

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε την κασιόπιτα στους 200C ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Κατουμάρι

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κιλό ζάχαρη
Μπαχαρικά (κανέλα, μουσουκάρφι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο)
Μισό φλ. νερό
Περίπου 100 γρ. βούτυρο

Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Έπειτα, την αλείφετε με ζεσταμένο βούτυρο. Στη συνέχεια κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω, κόβετε και κάνετε ένα μακρύ σχοινί. Κατόπιν, παίρνετε τις δύο άκρες και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ, με αντίθετη φορά. Ακολούθως, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο.

Αφού το ψήσετε στον φούρνο, το ραντίζετε με ζάχαρη και καπνισμένο γαρίφαλο.

Κατουμάρι από το Καστελλόριζο

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη
Μπαχαρικά

Ζυμώνετε με λίγο αλάτι και ανοίγετε μια λεπτή πίτα. Ζεσταίνετε όσο βούτυρο θέλετε και με αυτό αλείφετε την πίτα. Συνεχίζοντας, κάνετε μια τρύπα στη μέση και αρχίζετε να τυλίγετε προς τα έξω. Αφού το κόψετε, κάνετε ένα μακρύ σχοινί, παίρνετε την μία άκρη και την άλλη και αρχίζετε να τυλίγετε σε σπιράλ με αντίθετη φορά. Έπειτα, βάζετε το ένα πάνω στο άλλο και με το μπλάστρι το πατάτε και το ανοίγετε μέχρι ένα πιάτο.

Αφού το ψήσετε στον φούρνο, στους 180C για μισή ώρα, το ραντίζετε με ζάχαρη και κοπανισμένο γαρίφαλο.

Ψωμί Ζυμωτό

800 γρ. λευκό αλεύρι
200 γρ. αλεύρι ολικής
Δύο φακελάκια ξηρή μαγιά
Λίγο αλάτι
Λίγη ζάχαρη

Ζυμώνετε καλά τα υλικά και τα αφήνετε για περίπου μισή ώρα.

Το ψήνετε στον φούρνο, για μια ώρα στους 220C.

Τυρόπιτα

Μισό κιλό φέτα
4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
Παραδοσιακό φύλλο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ αλάτι, λάδι, αλεύρι και χλιαρό νερό. Έπειτα ζυμώνετε το παρασκεύασμα και το αφήνετε για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγετε το φύλλο και το απλώνετε στο ταψί. Για τη γέμιση ανακατεύετε με το κουτάλι σε ένα μπολ 4 αυγά, τη φέτα και το γάλα με λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτετε το μείγμα στο ταψί και το κλείνετε με το υπόλοιπο φύλλο. Το βάζετε στον φούρνο και το ψήνετε στους 180C για 50 λεπτά.

Χαμάδες Κω με πορτοκάλι και σουσάμι

1 κιλό ελιές χαμάδες ή θρούμπες
100 γρ. σταφίδες ξανθιές
150 ml ΜΕΤΑΞΑ
50 ml νερό ζεστό
300 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. φλοιό πορτοκαλιού κομμένο καρέ και ζεματισμένο
50 γρ. σουσάμι
600 γρ. θυμαρίσιο μέλι
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Μουσκεύετε τις σταφίδες με το ζεστό νερό και το Μetaxa για μισή ώρα και έπειτα τις στραγγίζετε κρατώντας τα υγρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε ελαφρά το σουσάμι και το σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού και τα υγρά από τις σταφίδες, ενώ μετά προσθέτετε το μέλι και το δενδρολίβανο και τα βράζετε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε τις ελιές, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά.

Μόλις βράσουν, τις κατεβάζετε από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις τοποθετείτε σε βάζο.

Χαλβάς Σάμου

? φλ. τσαγιού ελαιόλαδο Σάμου
2 ½ φλ. σιμιγδάλι χονδρό
1 φλ. σταφίδες ψιλές χωρίς κουκούτσι
1 φλ. ασπρισμένα, καβουρντισμένα και κομμένα στη μέση αμύγδαλα

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 φλ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας

Ξεκινάτε ετοιμάζοντας σε μια κατσαρόλα το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά και έπειτα σβήνετε τη φωτιά, βάζοντας, σε μια άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Ακολούθως, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά με ξύλινο κουτάλι για αρκετή ώρα μέχρι να παρατηρήσετε το σιμιγδάλι να ξανθαίνει (από αυτό εξαρτάται η επιτυχία του χαλβά). Όταν είναι έτοιμο, ρίχνετε μέσα το σιρόπι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα, ρίχνετε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να σταθεί ο χαλβάς ελαφρά στο κουτάλι.

Κατεβάζετε τον χαλβά από τη φωτιά και τον βάζετε σε μία φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. Αφού κρυώσει, τον σερβίρετε πασπαλισμένο με κανέλα.

Χαλβάς Ελούντας

1 φλ. χονδρό σιμιγδάλι
25 γρ. κουκουνάρια
1 ½ φλ. φρέσκο γάλα ή 1 ½ φλ. νερό (αν νηστεύετε)
65 γρ. φρέσκο βούτυρο ή 80 ml λάδι (κατά προτίμηση 40 ml ελαιόλαδο και 40 ml ηλιέλαιο)
Ξύσμα φλούδας από ένα (ακέρωτο) λεμόνι
? φλ. ζάχαρη
Κανέλα για το σερβίρισμα

Τοποθήστε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια στο σκεύος και καβουρδίστε τα για 30 λεπτά σε θερμοκρασία 3/9, ανακατεύοντας τακτικά ωσότου πάρουν χρώμα. Το σιμιγδάλι μπορεί να αρπάξει πολύ εύκολα, ιδίως προς το τέλος του χρόνου που έχει ζεσταθεί το σκεύος καλά, γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα.

Αφήστε στην άκρη το σιμιγδάλι και ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα (ή το νερό) με το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο βούτυρο (ή το λάδι) και τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση, αρχίστε να ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα από το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 30 λεπτά, προκειμένου να απορροφηθούν οι υδρατμοί.

Μετά από μισή ώρα ανοίξτε το καπάκι και θρυμματίστε τον χαλβά με ένα πιρούνι. Σερβίρετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά σε δίσκο με ένα κουτάλι κάνοντας γεμάτες κουταλιές και πασπαλίστε σε αυτόν τριμμένη κανέλα.

Μηλόπιτα Θρακιώτικη

5 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες κανέλα
2 πρέζες βανίλια
45 γρ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 μέτρια ξινόμηλα (ψιλοκομμένα)
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)

Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη στη γρήγορη ταχύτητα στο μίξερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύετε με μια κουτάλα (όχι μίξερ) μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι, το ανακατεύετε και στη συνέχεια το προσθέτετε στο μείγμα. Κατόπιν, αλευρώνετε ελαφρώς τις σταφίδες και τα καρύδια έτσι ώστε να μην κάτσουν στο κάτω μέρος του ταψιού και τα βάζετε και αυτά στο ίδιο μείγμα. Τέλος, βάζετε και τα μήλα, αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα ψιλοκόψετε.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε το ταψί και το ψήνετε για 30 λεπτά στους 170C.

Μαρμελάδα ακτινίδιο

500 γρ. ώριμα ακτινίδια
400 γρ. ζάχαρη
3-4 σταγόνες λεμόνι
Ελάχιστη σκόνη βανίλιας

Για να ξεκινήσετε, καθαρίζετε τα ώριμα ακτινίδια και τα κόβετε σε κομμάτια. Έπειτα, τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα πολτοποιείτε με το εργαλείο του πουρέ. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζανάκι καφέ νερό, τη σκόνη βανίλιας και τη ζάχαρη και τα βάζετε να βράσουν. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά και όταν αφρίσει, βγάζετε τον λευκό αφρό με ένα κουτάλι για να μείνει η μαρμελάδα καθαρή.

Αφού προσθέσετε τις σταγόνες λεμονιού, το σιγοβράζετε για άλλα 5 λεπτά και το αδειάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Κρέμα Λεμονιού

6 βαζάκια των 350 γρ.
6 αβγά
375 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 3-4 λεμόνια
600 γρ. χυμό λεμονιού
900 γρ. ζάχαρη
3 κ.γ. κορν φλάουερ

Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα, εκτός από το βούτυρο που το προσθέτετε στο τέλος σιγά σιγά.

Αποστειρώνετε τα βάζα και η κρέμα είναι έτοιμη.

Εβραϊκό Κω (Αυγά με ντομάτα και κρεμμύδια)

8 αυγά
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
? φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι

Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες και ξύνετε τη ντομάτα στον τριφτή. Τα βάζετε στο τηγάνι να ψηθούν, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι με λίγη ζάχαρη και όταν αυτά ψηθούν, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε μέσα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθούν και τα αυγά.

Καγιανάς Βολιώτικος

3 ολόκληρα αυγά
Πιπεριά πράσινη κέρατο
Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
1 ντομάτα
50 γρ. τυρί φέτα
10 γρ. αλάτι
10 γρ. πιπέρι

Πρώτα ψιλοκόβετε τις πιπεριές και τη ντομάτα σε μικρά καρέ. Μετά χτυπάτε σε μία inox λεκάνη τα αυγά και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνετε σε ένα τηγάνι – αφού πρώτα κάψει – λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε τις πιπεριές, προσθέτετε την ντομάτα και περιχύνετε με τα αυγά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ψηθεί το μείγμα και στο τέλος προσθέτετε την τριμμένη φέτα.

Καγιανάς Μεσσηνίας

10 ώριμες ντομάτες
4 αυγά
200 γρ. παστό χοιρινό (παραδοσιακό καπνιστό Καλαμάτας)
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγη ζάχαρη
Φρέσκια ρίγανη

Τρίβετε τις ντομάτες με τρίφτη και έπειτα τις βάζετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και λίγη ζάχαρη και σιγοβράζετε τη σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτετε το παστό, αφού πρώτα το κόψετε σε μεγάλα κομμάτια. Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, προσθέτετε και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε ελαφρά.

Όταν ψηθεί το αυγό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.

Αλευρόπιτα

2 κούπες αλεύρι (για ψωμί)
2 κούπες νερό
3 – 4 αυγά
Λίγο γάλα (1 φλ. του καφέ )
1 κ.γ. ζάχαρη
Τριμμένη φέτα
Λίγο αλάτι
Μαύρο πιπέρι

Αρχικά, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί. Έπειτα, αλείφετε το ταψί με λίγο λάδι και φρέσκο βούτυρο και το βάζετε στην κουζίνα στους 250C για να πάρει καφετί χρώμα. Κατόπιν, ρίχνετε επάνω τη ζύμη και την πασπαλισμένη τριμμένη φέτα. Μόλις το βγάλετε το μείγμα από τον φούρνο, του προσθέτετε επιπλέον φέτα.

Το ψήνετε για 45 λεπτά στον φούρνο, σε θερμοκρασία 200C.

Μηλόπιτα

2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
Μισό φλ. τσαγιού κονιάκ
Μισό φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο

Αρχικά, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη προκειμένου να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέτετε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια, ρίχνετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτετε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε ώστε να προκύψει ένα απαλό μείγμα, ακριβώς όπως και το αντίστοιχο του κέικ.

Κατόπιν, προσθέτετε τα – κομμένα σε κυβάκια – μήλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Έπειτα, παίρνετε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ., το οποίο αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι.

Ρίχνετε μέσα στο ταψί το μείγμα και το ψήνετε στους 180C για 1 ώρα. Τελειώνοντας, βγάζετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και τη σερβίρετε.

Φογάτσα

8-10 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. γάλα
1 ½ φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. λιωμένο βούτυρο
2 ½ κύβοι νωπή μαγιά
4 κρόκοι αυγών (ο ένας για το άλειμμα)
1 βανίλια
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.σ. γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ ή πορτοκάλι (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο)
1 σφηνάκι λικέρ κουμ κουάτ ή πορτοκάλι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Zεσταίνετε το γάλα, το αδειάζετε σε μπολ και προσθέτετε τη μαγιά κομματιασμένη με τα χέρια σας. Ανακατεύετε και ρίχνετε 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Αναμειγνύετε καλά και αφήνετε το μείγμα σκεπασμένο με πετσέτα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει.

Xτυπάτε καλά σε μεγάλο μπολ τους κρόκους των 3 αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και σε μεγάλο μπολ τη βανίλια. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού, το ξύσμα πορτοκάλι, το λικέρ και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε το μείγμα της μαγιάς με το μείγμα των αυγών και προσθέτετε το αλεύρι σιγά σιγά (όσο πάρει) μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και απαλή.

Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Mόλις είναι έτοιμη, τη ζυμώνετε και πάλι και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο καρβέλια. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο 1 αβγού και τη χαράζετε σε σχήμα σταυρού.

Ψήνετε τα καρβέλια για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Aφήνετε να κρυώσουν πριν τα κόψετε και τα συνοδεύετε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή κουμ κουάτ.

Φρουτάλια

1 λουκάνικο (Φρουτάλια Άνδρου)
Λαρδί από την Φρουτάλια
1 μεγάλο κολοκύθι
1 πατάτα
4 μεγάλα αυγά (ελευθέρας βοσκής)

Αρχικά, τεμαχίζετε το λουκάνικο, το κολοκύθι και την πατάτα. Έπειτα, μπλανσάρετε το κολοκύθι και τις πατάτες σε λάδι. Στη συνέχεια, σοτάρετε στο λαρδί πρώτα το λουκάνικο και κατόπιν τα κολοκύθια και τις πατάτες.

Τα καρυκεύετε και μετά προσθέτετε τα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε καλά. Έπειτα, με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρίζετε την ομελέτα.

Φυτούρα Ζακύνθου

4 κούπες σιμιγδάλι
12 κούπες ζεστό νερό
? κουταλιού αλάτι
Ζάχαρη και κανέλα για γαρνίρισμα
1 κούπα ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Βράζετε το νερό και προσθέτετε το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι να πήξει και μετά αδειάζετε το μείγμα σε ένα τηγάνι και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν πήξει, το κόβετε σε τρίγωνα.

Τηγανίζετε τα τρίγωνα σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να γίνουν τραγανά. Όταν ετοιμαστούν οι φυτούρες, τις βάζετε σε μια πιατέλα, τις πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και τις σερβίρετε ζεστές.