Γαλατόπιτα από την Ουρανούπολη

2 κιλά γάλα 10 αυγά 2 κ.γ. μπέικιν 1 κ.γ. βανίλια 1 ½ φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο 2 φλ. του τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να μετατραπούν σε μια ομογενοποιημένη μάζα, την οποία τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175C και ψήνετε στην ίδια θερμοκρασία για 35 λεπτά.

Tags:

Γάστριν

Φρέσκο φύλλο κρούστας 1 κιλό στακοβούτυρο και ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων. Για τη γέμιση 150 γρ. αμύγδαλα 150 γρ. καρύδια 50 γρ. φουντούκια 3-4 φλ. τσαγιού σουσάμι 2 φλ. τσαγιού παπαρουνόσπορο 1 κ.σ. χοντροσπασμένο πιπέρι σε κόκκους 3 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι 3 κ.σ. πετμέζι 1 κ.σ. χαρουπόμελο 8 φέτες ψωμιού του τοστ σικάλεως καλοτριμμένο (σκόνη) Για το σιρόπι Περίπου 2 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική 650 ml νερό 3 ξύλα κανέλας Μισό λεμόνι (ακέρωτο) 1 φλ. του τσαγιού μέλι 1 φλ. του τσαγιού πετιμέζι 1 φλ. του τσαγιού χαρουπόμελο Αρχικά, ζεσταίνετε για λίγο σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο και το … Read more

Tags:

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

1 κιλό ρώγες άσπρου σταφυλιού χωρίς κουκούτσι 500 γρ. ζάχαρη 300 γρ. νερό 200 γρ. χυμός μήλου Πλένετε καλά τα σταφύλια και έπειτα τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Έπειτα, βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει και παράλληλα ζεσταίνετε τον χυμό μήλου, τον οποίο ρίχνετε στο σιρόπι, όταν είναι έτοιμος. Κατόπιν, προσθέτετε τα σταφύλια και αφαιρείτε τον αφρό που δημιουργείται κατά το βράσιμο. Ανακατεύετε με μια κουτάλα και μόλις τα σταφύλια πάρουν βράση βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα όσο … Read more

Tags:

Χαϊμαλιά Σκιάθου (τιγανήτες)

Για τη γέμιση 1 κιλό καρύδια 500 γρ. τριμμένη ψίχα (από 1 κιλό ψωμί) 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ 1 κιλό ζάχαρη Κανέλα Μοσχοκάρυδο Μπαχάρι Ξύσμα από 3 πορτοκάλια Για το σιρόπι 2 ποτήρια νερό 1 κιλό ζάχαρη 1 κιλό μέλι Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις 1 ποτήρι λάδι 1 κ.γ. αλάτι 2 ποτήρια νερό Για το ζύμωμα Νισεστές Γαρίφαλα Λάδι για το τηγάνισμα Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι αυτή να λειώσει. Μετά από 5 λεπτά βρασμού, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το … Read more

Tags:

Κανελοκούλουρα

2000 γρ. ζάχαρη 4100 γρ. μαργαρίνη μαλακή 17 ολόκληρα αυγά 9000 γρ. αλεύρι 70% ζαχαροπλαστικής 200 γρ. μπέικιν πάουντερ 150 γρ. κακάο 50 γρ. κανέλα 30 γρ. γαρίφαλο Ανακατεύετε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια, προχωράτε στο ανακάτεμα του αλευριού, του μπέικιν πάουντερ, του κακάο, της κανέλας και του γαρίφαλου και τα προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα. Αφού τα ανακατέψετε αρκετά, ξεκινάτε να πλάθετε μικρά κουλουράκια (σχεδόν κυβάκια). Τα κουλουράκια ψήνονται στους 180C για 20 λεπτά.

Tags:

Κιτρινοκούλουρα

530 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 125 γρ. τυρί χλωρή Αστυπάλαιας ή ανθότυρο 8 γρ. μαγιά ξηρή 125 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο 1 κ.σ. μέλι 200 ml. γάλα πλήρες 50 ml. σόδα αναψυκτικό Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ ? κ.γ. μαγειρική σόδα 1 κ.γ. σαφράν Μισό κ.γ. μπαχάρι σκόνη Μισό κ.γ. πιπέρι λευκό ? κ.γ. γαρίφαλο Μισό κ.γ. αλάτι. Αρχικά ετοιμάζετε το προζύμι. Σε ένα μπώλ βάζετε την μαγιά με 80 ml χλιαρό νερό, μέλι και 50 γρ. αλεύρι. Τα ανακατεύετε καλά, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ανακατεύετε και το σαφράν με τη σόδα … Read more

Tags:

Κερκυραϊκή πίτα με κιμά και νούμπουλο

400 γρ. φύλλο χωριάτικο 6 αυγά 200 γρ. κερκυραϊκό τυρί πεκορίνο 300 γρ. κιμάς μόσχου 100 γρ. νούμπουλο 100 γρ. κρεμμύδι 5 γρ. μοσχοκάρυδο Αλάτι Πιπέρι Στην αρχή, σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα στον κιμά. Σε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνετε 6 ή 7 φύλλα κρούστας, προσθέτετε το μείγμα και στη συνέχεια το καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας. Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα.

Tags:

Κρητικά ξεροτήγανα

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι σκληρό 1 κρασοπότηρο ρακή 1 κουταλιά λάδι 1 κουταλιά αλάτι Νερό όσο χρειαστεί (περίπου 2 φλ.) Για το σιρόπι 1 κιλό ζάχαρη Μισό κιλό νερό 5-6 κ.σ. κανέλα Μισό κρασοπότηρο Μέλι Λεμόνι Καρύδια Κανέλα Σουσάμι Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό. Τραβάτε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνετε μια σφιχτή ζύμη, την οποία αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστεί». Ανοίγετε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους περίπου 1 μέτρου και κόβετε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζετε λάδι … Read more

Tags:

Σφουγγάτο Ρεθύμνου

1 κιλό κολοκυθάκια 300 γρ. ντομάτα 150 γρ. φέτα 10-12 αυγά Λίγο γάλα Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι Κόβετε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αλατίζετε και τα ρίχνετε να μαραθούν στο λάδι που έχετε βάλει για να κάψει λίγο. Αφού μαραθούν καλά, ρίχνετε τα αυγά, τα οποία έχετε νωρίτερα χτυπήσει με λίγο γάλα και αλατοπίπερο. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και στο τέλος τη θρυμματισμένη φέτα.

Tags:

Κρητικά Σπανακοπιτάκια

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι 1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο Μισή κούπα του τσαγιού ρακί 1 ποτηράκι της ρακής ξύδι 2 πρέζες αλάτι Νερό (όσο σηκώσει) Για τη γέμιση 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κομμάτια άγριο πράσο σε πολύ λεπτές φέτες Μισή μαραθόριζα ψιλοκομμένη Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος Αλάτι Πιπέρι 1 πρέζα κύμινο Βάζετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτετε νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει το ζυμάρι. Έπειτα, ανοίγετε λεπτό φύλλο στο πάχος που θέλετε και κόβετε με ένα ποτήρι, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε, τα στρογγυλά φύλλα της ζύμης. Τσιγαρίζετε σε σιγανή φωτιά … Read more

Tags:

Δίπλες Φωκίδας

3 αυγά Ξύσμα 1 πορτοκαλιού καθώς και ο χυμός του Μισό φλ. τσαγιού λικέρ μαστίχα 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Νισεστέ για εύκολο άνοιγμα των φύλλων Καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα για το πασπάλισμα αφού έχει τελειώσει το γλυκό Κανέλα Για το σιρόπι 2 φλ. τσαγιού νερό 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 φλ. τσαγιού μέλι 2 βανίλιες Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ξεκινήσετε το ανακάτεμα, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη (να μην είναι πολύ … Read more

Tags:

Ντοματοκεφτέδες

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης 2 ξερά και ψιλοκομμένα κρεμμύδια 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα Μισό ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς) 1 αυγό χτυπημένο 1 φλ. πικάντικο κεφαλοτύρι τριμμένο 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Αφού πλύνετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε με το μαχαίρι και τις βάζετε σε μπολ. Μετά προσθέτετε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα ανακατεύετε με κουτάλι για να μαραθούν από την ντομάτα. Έπειτα, προσθέτετε τα μυρωδικά, … Read more

Tags:

Αυγά με ντομάτα και στάκα

Αυγά Φρέσκια ντομάτα κονκασέ 500 γρ. στάκα Κρεμμύδι 2-3 κουταλιές αλεύρι Λίγο νερό Αλάτι Πιπέρι Σε μια κατσαρόλα πραγματοποιείτε τη διαδικασία χωρισμού της στάκας από το βούτυρο, ζεσταίνοντάς το. Προσθέστε λίγο νερό στο αλεύρι και έπειτα αφαιρέστε το βούτυρο από την κρέμα. Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο από το στακοβούτυρο και προσθέτετε πρώτα το κρεμμύδι και μετά την φρέσκια ντομάτα. Το αφήνετε να βράσει λίγο, αλατοπιπερώνετε και σπάτε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις είναι έτοιμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε από πάνω τη στάκα.

Tags:

Μαραθόπιτα

Για τη ζύμη 500 γρ. αλεύρι 1 κούπα νερό ? της κούπας λάδι 1 σφηνάκι τσικουδιά 1 πρέζα αλάτι Για τη γέμιση 100 γρ. μάραθο ψιλοκομμένο 2-3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι Σε ένα μπολ προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι και αφού δημιουργήσετε μια λακούβα στο κέντρο, συνεχίζετε με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το νερό. Κατόπιν, αφού ζυμώσετε καλά, αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Έπειτα, τη χωρίζετε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μανταρινιού και ανοίγετε κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 20 εκ. Στη συνέχεια, παίρνετε 2-3 κουταλιές από την γέμιση … Read more

Tags:

Λαμπρόπιτα Αστυπαλίτικη

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι σκληρό 1 φακελάκι μαγιά 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι αλάτι 250 γρ. βούτυρο (ΒΙΤΑΜ) 2 κούπες γάλα χλιαρό (ή όσο πάρει) 1 κουταλιά γλυκάνισο Μισό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά) 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη (προαιρετικά) Για τη γέμιση του τυριού Λίγο παραπάνω από μισό κιλό χλωρή 1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο 1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι Αλάτι (αν είναι πολύ ανάλατη η χλωρή) Μισό κουταλάκι πιπέρι Μισό δράμι ζαφορά 2 αυγά χτυπημένα 3 κουταλιές γάλα 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα Άσπρο και μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί … Read more

Tags:

Τυρόπιτα από την Ήπειρο

1 κιλό τυρί φέτα 5 αυγά 200 ml γάλα Αλάτι Πιπέρι Μοσχοκάρυδο 1 ½ κιλό φύλλο κρούστας Αρχικά, τρίβετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, το τυρί σε μικρά κομματάκια. Έπειτα ρίχνετε το γάλα και τα μισά αυγά και στη συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά. Όταν ετοιμαστεί η γέμιση, στρώνετε το ταψί με τα φύλλα κρούστας και απλώνετε πρώτα τη γέμιση και έπειτα τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση. Τέλος, χτυπάτε τα υπόλοιπα αυγά με λίγο γάλα, τα ρίχνετε πάνω από την τελευταία στρώση φύλλων και κόβετε την πίτα σε κομμάτια. Προθερμαίνετε τον … Read more

Tags:

Μπάρα δημητριακών

Βρώμη Αμύγδαλα Λιναρόσπορος Μέλι Ταχίνι Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια το απλώνετε σε ένα ταψί. Ψήνετε στους 170C για 10 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε κομμάτια.

Tags:

Σπανακοτυρόπιτα

Για την πίτα 2 σπιτικά φύλλα με ελαιόλαδο ή 2 έτοιμα φύλλα Έτοιμη ζύμη κουρού Ελαιόλαδο Για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων 1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό) ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της πίτας Για τη γέμιση 700 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο) 2 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) 300 γρ. φέτα (κατά προτίμηση μαλακή) θρυμματισμένη ή φρέσκο ανθότυρο (για πιο ανάλαφρη γεύση) 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά) ελαφρώς χτυπημένα 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος χωρίς τα χονδρά κοτσάνια Μισό φλ. (100 ml) ελαιόλαδο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για να … Read more

Tags:

Τυρόπιτα από τη Ρόδο

500 γρ. φύλλο κρούστας 500 γρ. φέτα τριμμένη 400 γρ. παραδοσιακό κασέρι τριμμένο 1 φλιτζάνι γιαούρτι 3 αυγά 1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό) Αλάτι Πιπέρι Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) Ελαιόλαδο Λίγο βούτυρο Αρχικά ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια προσθέτετε τα τυριά. Τα αλατοπιπερώνετε και έπειτα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κατόπιν, λιώνετε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) και το προσθέτετε σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αφού ξεπαγώσετε τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, τα στρώνετε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα, με ένα … Read more

Tags:

Τυρόπιτα Χαλκιδικής

3 κούπες αλεύρι 1 κούπα νερό Για τη γέμιση και την κρέμα 3 αυγά 400 γρ. φέτα 1 κουταλάκι αλάτι 300 ml γάλα Κρέμα γάλακτος Ηλιέλαιο Αλεύρι Πιπέρι Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και μετά το νερό και ακολούθως πλάθετε μέχρι να γίνει ζύμη. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» λίγο και μετά με τη ζύμη, ανοίγετε τρία φύλλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύετε καλά, ενώ σε ένα άλλο μπολ βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα λίγο ηλιέλαιο και μίση κούπα αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Έπειτα, … Read more

Tags: