Τυρόπιτα Πηλίου

6 φύλλα
250 γρ. τυρί φέτα
20 γρ. Κεφαλοτύρι
6 αυγά
Λίγο πιπέρι
2 ποτήρια γάλα

Λαδώνετε το ταψί και απλώνετε κάτω 2 φύλλα. Έπειτα, αναμειγνύετε σε ένα μπολ το τριμμένο τυρί με το κεφαλοτύρι. Κατόπιν, απλώνετε το μείγμα στα φύλλα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα από πάνω και διπλώνετε τις άκρες. Στη συνέχεια, χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και το πιπέρι και τα περιχύνετε πάνω στα φύλλα.

Για να ετοιμαστεί την ψήνετε στους 200C μέχρι να ροδίσει.

Τυρόπιτες Πάτμου

Για το φύλλο

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
1 φλ. του καφέ ζάχαρη
300 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ανθόνερο
Λίγη κανέλα

Για γέμιση

800 γρ. μυζήθρα Πάτμου
800 γρ. φρέσκο τυρί Πάτμου
16 αυγά

Ζυμώνετε όλα τα υλικά για να φτιάξετε τη ζύμη της τυρόπιτας. Μόλις τη ζυμώσετε, την αφήνετε λίγο να «ξεκουραστεί» και στη συνεχεία ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 5 χιλιοστών, το οποίο στρώνετε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες. Παράλληλα, τρίβετε ντόπια μυζήθρα 800 γρ. και 800 γρ. ντόπιο τυρί, τα οποία ανακατεύετε με 15 αυγά. Έπειτα, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας ντόπιο σπιτικό ανθόνερο και λίγη κανέλα. Μετά, αφού στρώσετε το φύλλο, προσθέτετε τη γέμιση στις φόρμες.

Το ψήνετε για 50 λεπτά στους 200C.

Τυρόπιτα με τραχανά

500 γρ. κρύο νερό
Μισό κ.γ. αλάτι
2 σταγόνες ξύδι
1 κ.σ. σπορέλαιο
Αλεύρι (τόσο ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι)

Για τη γέμιση

700 γρ. φέτα
2 κολοκύθια στον τρίφτη χωρίς φλούδα
1 κ.γ. ζάχαρη
3 αυγά

Αρχικά, ετοιμάζετε το ζυμάρι και αφού το αφήσετε για 30 με 40 λεπτά, το μοιράζετε σε 8 κομμάτια, καθένα από τα οποία, ανοίγετε με τον πλάστη όσο 2 παλάμες. Στη συνέχεια, λαδώνετε γύρω γύρω τις άκρες, απλώνετε τα φύλλα και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Κατόπιν, ρίχνετε πάνω στο ανοιγμένο φύλλο λίγο ελαιόλαδο και την γέμιση και το τυλίγετε γυρίζοντας την πετσέτα.

Βάζετε στο ταψί μία μία τις πίτες, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τις ψήνετε για 50 λεπτά στους 180C.

Τυρόπιτα με παρθένο ελαιόλαδο Θάσου

Για το φύλλο

750 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. αλάτι
Μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
400 γρ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2 αυγά
600 γρ. φέτα τριμμένη
Πιπέρι
Αλάτι

Για αρχή βάζετε τα υλικά σε μπολ και ρίχνετε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να μην κολλά στα χέρια σας. Έπειτα την κόβετε σε έξι κομμάτια, τα οποία ανοίγετε σε φύλλα των 20 εκ. Λαδώνετε το ταψί και βάζετε σε αυτό το κάθε φύλλο, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο και ρίχνοντας ενδιάμεσα τη γέμιση με το τυρί.

Για να ετοιμαστούν τα ψήνετε για 1 ώρα στους 180C.

Κουλούρια βουτύρου

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι βούτυρο
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
6 κρόκοi αυγών Πάτμου
2 βανίλιες Μισό ποτήρι γάλα
2 κουταλάκια αμμωνία
Ξύσμα από λεμόνι

Αρχικά χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τους κρόκους και έπειτα ρίχνετε τη βανίλια. Κατόπιν, διαλύετε σε χλιαρό γάλα, πρώτα την αμμωνία και μετά το αλεύρι και τα ζυμώνετε όλα μαζί.

Για να ετοιμαστούν τα ψήνετε στους 170C για 30 λεπτά.

Μπουγάτσα με τυρί και σπιτική μπεσαμέλ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο φρέσκο (100 γρ. για την μπεσαμέλ και 150 γρ. λιωμένο για τα φύλλα)
500 γρ. φέτα Μυτιλήνης
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουτάκι σόδα των 330 ml

Για την μπεσαμέλ

4 ποτήρια γάλα
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
100 γρ. αλεύρι
2 κρόκοι αυγών
Μοσχοκάρυδο (φρεσκοτριμμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Αρχικά ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, ενώ σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει. Αμέσως ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το γάλα με μια κουτάλα και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ρίχνετε την επόμενη κουτάλα γάλα, έτσι ώστε να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ, ενώ προσθέτετε άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μόλις ετοιμάσετε την μπεσαμέλ, ρίχνετε μέσα της τα τυριά και ανακατεύετε, ενώ δοκιμάζετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα στην άκρη.

Σε ένα παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψάκι (διαστάσεων 30×35 εκ.) τοποθετείτε τσαλακωμένα τα μισά φύλλα του πακέτου, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και ρίχνετε την μπεσαμέλ χωρίς να πιέζετε τα φύλλα, με προσοχή για να μην πατικωθούν. Βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω τσαλακωμένα, εκτός από τα 2 τελευταία, που τα απλώνετε. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την περιχύνετε με σόδα. Έπειτα, την αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.

Τη βάζετε στον φούρνο και την ψήνετε στους 170C για 20 με 30 λεπτά.

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

6 λίτρα γάλα φρέσκο
1200 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
Μισό κ.γ. βανίλια
550 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4-5 φύλλα κρούστας ανά ταψί
4 φύλλα σφολιάτας
100 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Για να γίνει η κρέμα, βράζετε όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι, το οποίο προσθέτετε στο μείγμα πριν αυτό κοχλάσει, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να δέσει η κρέμα. Έπειτα, βάζετε τα φύλλα κρούστας στο ταψί, με λίγο βούτυρο ανάμεσα στο καθένα και ρίχνετε την κρέμα. Κλείνετε τα φύλλα και τοποθετείτε από πάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας. Βουτυρώνετε ελαφρά και χαράζετε.

Για να ετοιμαστεί η μπουγάτσα, την ψήνετε στους 170C για 35 λεπτά. Επιπλέον, πριν το σερβίρισμα την πασπαλίζετε με αρκετή άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Μπουγάτσα Ηρακλείου με κρέμα

4 αυγά
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
1 κιλό γάλα
2 βανίλιες
12 φύλλα μπακλαβά ή κρούστας (περίπου 500 γρ.)

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας το συνεχώς και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Όταν αυτό διαλύσει καλά, το κατεβάζετε από τη φωτιά και – συνεχίζοντας το ανακάτεμα – ρίχνετε το προηγούμενο μείγμα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φλοιό λεμονιού για λίγο ώστε να δώσει μυρωδιά και μετά τον αφαιρείτε. Στη συνέχεια, λαδώνετε ένα ταψί και τοποθετείτε μέσα 6 φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο, λαδώνοντας τα ένα ένα. Έπειτα, απλώνετε το μείγμα και το διπλώνετε στις άκρες των φύλλων, σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Από πάνω απλώνετε άλλα 6 φύλλα λαδώνοντας τα και κατόπιν τα γυρίζετε στις άκρες και τα ξαναδιπλώνετε, ώστε να προκύψει ένα ωραίο σχήμα παραλληλόγραμμου. Μετά χαρακώνετε τα φύλλα σε μερίδες.

Το ψήνετε στο φούρνο για 20 με 30 λεπτά στους 170C. Στο σερβίρισμα μπορείτε να πασπαλίσετε κάθε κομμάτι με μείγμα από κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη, καθώς και με κανέλα.

Μπουγάτσα Χανίων με κρέμα

1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
125 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο

Στην αρχή, βάζετε το γάλα να βράσει μαζί τη ζάχαρη και την βανίλια και σε ένα μπολ ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τα αυγά και το αλάτι. Έπειτα, ρίχνετε λίγο ζεστό γάλα στο σιμιγδάλι και μετά ρίχνετε το μπολ στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας την κρέμα μέχρι να δέσει, προσθέτοντας ακόμη βούτυρο. Αφού συνεχίσετε το ανακάτεμα, αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να δέσει. Κατόπιν, τοποθετείτε το ένα φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί, απλώνετε την κρέμα και σκεπάζετε το ταψί με το δεύτερο φύλλο.

Ψήνετε στους 160C για 20 με 25 λεπτά.

Χανιώτικο μπουρέκι

1 ½ κιλό κολοκύθια μέτρια
1 κιλό πατάτες μέτριες
Αλάτι
Πιπέρι
1 ματσάκι δυόσμος
1 κιλό μυζήθρα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ντομάτα (μεγάλη, ώριμη και περασμένη από τον τρίφτη)
4 κουταλιές αλεύρι

Υλικά για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
Λίγη τσικουδιά
Νερό (όσο χρειαστεί για ένα μέτριο ζυμάρι)

Αρχικά, ζυμώνετε το φύλλο, ανακατεύοντας όλα τα στεγνά υλικά μαζί με τα υγρά και αφού δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα, το αφήνετε να «ξεκουραστεί». Κατόπιν, κόβετε τα κολοκύθια (σε φέτες μετρίου πάχους) και τις πατάτες (λίγο λεπτότερες), τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον δυόσμο, τη μυζήθρα και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας πολύ καλά.

Στη συνέχεια, ανοίγετε τη ζύμη κάνοντας δυο, μέτρια σε πάχος, φύλλα και λαδώνετε το ταψί. Απλώνετε το ένα φύλλο, το περιχύνετε με ελαιόλαδο και στρώνετε πρώτα τις πατάτες και μετά τα κολοκύθια, πάνω από τα οποία πασπαλίζετε με δυο κουταλιές αλεύρι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος προσθέτετε τη ντομάτα και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο. Βρέχετε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζετε με άσπρο και μαύρο σουσάμι.

Ψήνετε στους 180C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα). Το σερβίρετε λίγο αφότου το βγάλετε από τον φούρνο.

Ψωμάκια από τη Λάρισα

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. μαργαρίνη
20 γρ. αλάτι
60 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μαγιά
580 γρ. κρύο νερό

Αρχικά διαλύετε τη μαγιά στο νερό και ρίχνετε όλα τα υλικά στο μίξερ, χτυπώντας τα σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά και σε δυνατή για 5 λεπτά. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο όταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Στη συνέχεια, το αφήνετε σκεπασμένο για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγετε με τον πλάστη ένα φύλλο πάχους 2 εκατοστών που το τοποθετείτε σε λαμαρίνες περασμένες με λάδι, αφήνοντάς το για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει.

Ψήνετε τα ψωμιά στους 180C.

Κερκυραϊκή φογάτσα τσουρεκι

800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. αλεύρι σκληρό
180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας
170 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 μεγάλα πορτοκάλια (το ξύσμα και ο χυμός τους)
200 ml κρασί μοσχάτο
50 ml λικέρ κούμ κουάτ
120 ml γάλα φρέσκο
45 γρ. μαγιά νωπή
1 κάψουλα βανιλλίνη ή υγρή βανίλια
Ελάχιστο αλάτι
1 κρόκο αυγού

Αφήνετε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, προθερμαίνετε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 40C και έπειτα τον κλείνετε. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το, ελαφρώς ζεσταμένο,γάλα με 50 γρ. ζάχαρης και με τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα, προσθέτετε το σκληρό αλεύρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το προζύμι για 40 λεπτά μέσα στον φούρνο.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι. Τοποθετείτε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λικέρ, το κρασί και τα ελαφρά χτυπημένα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και αρχίζετε να το βάζετε σταδιακά στο ζεστό μείγμα εναλλάξ μαζί με το προζύμι.

Έπειτα, ζυμώνετε ελαφρά με την παλάμη σας, κλείνοντας τη ζύμη προς τα μέσα μέχρι αυτή να γίνει ελαστική και να κολλάει ίσως ελάχιστα στα χέρια, αλλά να είναι ταυτόχρονα και απαλή και όταν την κρατάτε στην χούφτα σας να απλώνει. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι ελαστική, γυαλιστερή και με υγρασία. Αν νιώθετε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο ή πως δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, ποτέ δεν αλευρώνετε τα χέρια σας, αλλά αν χρειαστεί ρίχνετε 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο μέσα στο μπολ και βρέχετε τα χέρια σας κατά τη διαδιακασία του ζυμώματος. Κατόπιν, αφήνετε τη ζύμη ελαφρά σκεπασμένη για μια ώρα με μια νωπή πετσέτα, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, χωρίζετε τη ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλετε να φτιάξετε. Η ζύμη φουσκώνει αρκετά, οπότε μπορείτε να φτιάξετε ακόμη και 3 ή 4 τσουρέκια. Δεν πρέπει να κάνετε κατάχρηση με πολύ ζύμωμα και δεν πρέπει να πλάσετε σε αλευρωμένο πάγκο, ενώ αν χρειαστεί, χρησιμοποιείτε και πάλι ελάχιστο λιωμένο βούτυρο στα χέρια σας. Με αυτή τη διαδικασία θα φτιάξετε καρβελάκια.

Τοποθετείτε τη φογάτσα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι και με ένα ψαλίδι κόβετε τη ζύμη στην επιφάνεια σε σχήμα σταυρού. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. Αραιώνετε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφετε απαλά την φογάτσα πριν την ψήσετε.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175C για περίπου 45 λεπτά. Έπειτα, αφήνετε τις φογάτσες να κρυώσουν καλά σε σχάρα και τις τυλίγετε με μεμβράνη.

Κέικ με κεράσι

1 μπολ ζάχαρη
Φρέσκο βούτυρο
Μαλακό αλεύρι
Μπέικιν πάουντερ
Χυμός κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού
Αυγά
Κεράσια γλυκού κουταλιού

Αρχικά αναμειγνύετε σε ένα μπολ ζάχαρη, φρέσκο βούτυρο, μαλακό αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, χυμό κεράσι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού και αυγά. Κατόπιν, τα βάζετε σε φόρμα προσθέτοντας κεράσια γλυκού κουταλιού, ελαφρώς αλευρωμένα για να μη πέσουν στον πάτο της φόρμας.

Ψήνετε τη φόρμα στους 150C για 55 λεπτά.

Κέικ με ελαιόλαδο και ανθόμελο

500 γρ. βούτυρο
20 αυγά
750 γρ. γάλα
500 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μέλι
200 γρ. ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι ζαχαροπλαστικής
80 γρ. μπέικιν πάουντερ

Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί.

Για να ετοιμαστεί, το βάζετε σε φόρμα και το ψήνετε στον φούρνο στους 170C για 50 με 60 λεπτά.

Φορμαέλα ψητή

1 κομμάτι φορμαέλα Αράχωβας κομμένη σε στρογγυλά κομμάτια πάχους 1,5 εκ.
Στρογγυλά κομμάτια ντομάτας πάχους 1,5 εκ.
Ψίχα ψωμιού

Παίρνετε ένα κομμάτι φορμαέλα Αράχωβας και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια πάχους 1,5 εκατοστού. Παράλληλα, κόβετε αντίστοιχα στρογγυλά κομμάτια ντομάτας, τα οποία πανάρετε με ψίχα ψωμιού.

Ψήνετε την φορμαέλα σε δυνατή φωτιά πάνω στη σχάρα, για να σχηματιστούν οι ραβδώσεις και ταυτόχρονα ψήνετε για 5 λεπτά και τα κομμάτια της ντομάτας στον φούρνο, σε θερμοκρασία 160C. Όταν όλα ετοιμαστούν, τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, βάζοντας πρώτα τη ντομάτα και μετά την φορμαέλα.

Μπακλαβάς

1 κιλό αμυγδαλόψιχα
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
400 γρ. βούτυρο φυτικό
2 κ.σ. κανέλα
Γαρίφαλα ολόκληρα

Για το σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
Χυμός λεμονιού

Αρχικά ανακατεύετε τα κοπανισμένα αμύγδαλα με την κανέλα και την φρυγανιά. Λιώνετε το βούτυρο, με το οποίο αλείφετε το ταψί και αρχίζετε να στρώνετε τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά.

Κατόπιν, στρώνετε 5 φύλλα κρούστας. Πασπαλίζετε κάθε φύλλο με τη γέμιση και το σκεπάζετε με το επόμενο φύλλο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να αλείψετε όλα τα φύλλα με βούτυρο. Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία, τοποθετείτε 5 φύλλα χωρίς γέμιση. Αλείφετε το τελευταίο φύλλο και κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. Πάνω σε κάθε κομμάτι, τοποθετείτε στη μέση ένα γαρίφαλο.

Ψήνετε τον μπακλαβά σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ετοιμάζετε το σιρόπι, προσέχοντας όμως να μην το δέσετε πολύ. Μόλις κρυώσει ο μπακλαβάς περιχύνετε το σιρόπι, ώστε να συνδυαστούν ο κρύος μπακλαβάς με το ζεστό σιρόπι.

Μπακλαβάς Ηπείρου Γιαννιώτικος

1 ½ κιλό φύλλο μπακλαβά
400 γρ. αμύγδαλο
200 γρ. καρύδια
300 γρ. βούτυρο BRENDA
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
3 κ.σ. φρυγανιά

Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερού νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
800 γρ. γλυκόζη
Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα

Για αρχή ζεματάτε τα αμύγδαλα σε καυτό νερό και αν θέλετε τα ξεφλουδίζετε. Τα ροδίζετε στον φούρνο, τα τρίβετε σαν τραχανά και μετά τα αναμειγνύετε με τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και τα καρύδια. Έπειτα λιώνετε το βούτυρο σε μπελ-μαρι, αλείφετε το ταψί με ένα πινέλο βούτυρο, στρώνετε σε αυτό δυο φύλλα μπακλαβά και μετά τα αλείφετε με βούτυρο μέχρι να κάνετε δέκα φύλλα.

Στη συνέχεια, πασπαλίζετε τα αναμειγμένα αμύγδαλα σε κάθε φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Όταν φθάσετε περίπου στη μέση, ρίχνετε περισσότερο αμύγδαλο και συνεχίζετε. Μόλις φθάσετε περίπου στο τέλος του ταψιού, σταματάτε τα αμύγδαλα στρώνοντας δέκα φύλλα. Αφού τελειώσετε το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνετε καλά και μετά χαράζετε τον μπακλαβά σε μερίδες κατά τρόπο που να μην χωρίζονται εντελώς (π.χ. για ένα ταψί μπακλαβά με διαστάσεις 42 εκ. μακρός με 28 εκ. φάρδος το χάραγμα σε μερίδες γίνεται 8 εκ. x 5 μερίδες στο μάκρος και 9 εκ. x 3 μερίδες στο φάρδος που αντιστοιχούν σε 30 μερίδες, εφόσον μετά τα τετράγωνα τα κόψετε διαγώνια).

Ψήστε τον μπακλαβά για 1,5 ώρα στους 180C. Όταν θα είναι έτοιμος, ετοιμάζετε το σιρόπι με καλό βράσιμο και μετά το περιχύνετε στον ελαφρώς ζεστό μπακλαβά, προσέχοντας να φτάσει το σιρόπι έως την κόψη του φύλλου.

Πίτα Μπλατσάρα

1 κιλό φύλλα από κρεμμύδια χλωρά
300 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) αλεύρι καλαμποκίσιο άσπρο
1 φλ. τσαγιού (περίπου) τραχανάς γλυκός
1 φλ. τσαγιού λάδι αλάτι

Για τον χυλό

Χλιαρό νερό
Αλεύρι
Λγο αλάτι

Αφού πλύνετε καλά τα κρεμμυδόφυλλα, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τριμμένη φέτα, αλεύρι, τραχανά, άνηθο, λάδι και αλάτι). Τα ανακατεύετε και κατόπιν ετοιμάζετε το χυλό που θα χρειαστεί να βάλετε αντί για φύλλο. Έπειτα, ρίχνετε σε μια λεκάνη 4 ποτήρια χλιαρό νερό. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και λίγο αλάτι, χτυπώντας το με πιρούνι, ωσότου γίνει χυλός (να μην είναι πολύ πηχτός).

Αλείφετε το ταψί (που πρέπει να είναι στεγνό) με λάδι και ρίχνετε τον μισό χυλό. Κατόπιν, προσθέτετε και στρώνετε τη γέμιση για την πίτα, ρίχνοντας από πάνω και τον υπόλοιπο χυλό, τον οποίο στρώνετε ομοιόμορφα, ραντίζοντας την πίτα με αρκετό λάδι. Για να ετοιμαστεί τον ψήνετε σε μέτριο φούρνο ωσότου ροδίσει (θα σας πάρει περίπου 45 λεπτά).

Μπαρλίβα Ναούσης

1 κιλό πιπεριές πράσινες κέρατα
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κουτί κονκασέ εμπορίου 500 γρ.
1 κ.σ. ζάχαρη κοφτή
Μισό φλ. ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Στην αρχή κόβετε και ξεσποριάζετε τις πιπεριές, τις οποίες στη συνέχεια τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Μετά βάζετε σε ένα ταψάκι τις πιπεριές και την ντομάτα και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη.

Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο, στους 180C για 20 λεπτά, ενώ αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τρίψετε από πάνω τυρί φέτα.

Μπατσαρια

Λάπαθα
Πράσα
Μπαζιά
Μαϊντανός
Άνιθος
5-6 κρεμμυδάκια
2 σκόρδα
2 ματσάκια σπανάκι
Τσουκνίδια
Αλάτι
Λάδι
300 γρ. τυρί φέτα
3 φλ. αλεύρι καλαμποκίσιο
2 φλ. γάλα
1 αυγό

Αρχικά καθαρίζετε και πλένετε καλά τα χόρτα. Έπειτα τα ψιλοκόβετε και τους ρίχνετε αλάτι, λάδι, αλεύρι και τυρί. Για να ετοιμάσετε τον χυλό, ανακατεύετε γάλα με καλαμποκάλευρο και ένα χτυπημένο αυγό. Αφού λαδώσετε το ταψί, ρίχνετε τον μισό χυλό. Κατόπιν, ρίχνετε όλα τα χόρτα και μετά από πάνω ρίχνετε πάλι χυλό.

Το ψήνετε στον φούρνο, στους 200C για περίπου μια ώρα.