Ντοματάκι γλυκό

25 μέτρια ντοματάκια
1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. αμύγδαλα
Μισό κουταλάκι ξινό
2 βανίλιες
Νερό για να καλυφθούν τα ντοματάκια
Λίγο ασβέστη

Αφού ξεφλουδίσετε τα ντοματάκια, τους ανοίγετε 2 τρύπες στο κάτω μέρος και με μια οδοντογλυφίδα βγάζετε τους σπόρους. Έπειτα, τα πλένετε μια φορά και τα βάζετε για 10 λεπτά στο γάλα του ασβέστη. Στη συνέχεια, τα πλένετε 5-6 φορές για να καθαρίσουν καλά και να στραγγίξουν και βάζετε τα αμύγδαλα σε κάθε ντοματάκι. Αδειάζετε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα κατά σειρές και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Τα αφήνετε να μείνουν 12 ώρες και μετά βάζετε όσο νερό χρειαστεί για να καλύψετε τα ντοματάκια.

Τα βάζετε στη φωτιά μέχρι να δέσουν καλά και τέλος προσθέτετε το ξινό και τις βανίλιες. Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύετε στα βάζα.

Σπανακόπιτα

1 κιλό αλεύρι
75 γρ. ηλιέλαιο
25 γρ. ξύδι
Αλάτι (κατά βούληση)
Νερό (όσο πάρει)
1 ½ κιλό σπανάκι
Μισό δέμα φρέσκο κρεμμυδάκι
Πιπέρι
? ματσάκι άνηθος
60 γρ. ελαιόλαδο

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε σκεύος. Στη συνέχεια, ανοίγετε στη μέση έναν λάκκο και συμπληρώνετε μέσα το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και συμπληρώνετε όσο νερό χρειαστεί. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και να δουλεύεται καλά, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά κα έπειτα το κόβετε σε μπαλάκια, στα οποία δίνετε πλάτος, πιέζοντας τα με τα δάκτυλα. Κατόπιν, βάζετε λίγο λάδι στη μέση και από πάνω προσθέτετε άλλο ένα κομμάτι ζυμάρι και τα αφήνετε για άλλα 20 λεπτά. Έπειτα τα ανοίγετε σε μεγάλα φύλλα με τον πλάστη. Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, βράζετε το σπανάκι για λίγα λεπτά προσέχοντας να μην λιώσει. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και το σοτάρετε ελαφρώς με λίγο λάδι χωρίς να πάρει χρώμα και συμπληρώνετε σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα ταψί, στρώνετε ένα φύλλο, βάζετε λίγο λαδάκι και από πάνω το μείγμα με το σπανάκι, προσθέτοντας άλλο ένα φύλλο από πάνω.

Το χαράζετε σε κομμάτια και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165C για περίπου 40 λεπτά, καθώς το ψήσιμο εξαρτάται από το πάχος του φύλλου που πλάσατε.

Σπανακόπιτα από την Ήπειρο

400-500 γρ. σπανάκι
3 αυγά
200 γρ. τυρί φέτα
70-80 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
1 ½ φύλλο ζαγορίσιο

Στην αρχή βάζετε το ελαιόλαδο με το σπανάκι σε μια κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και έπειτα το σοτάρετε. Κατόπιν, ρίχνετε λίγη κρέμα γάλακτος, φέτα, αλάτι και πιπέρι και αρχίζετε το ανακάτεμα. Το βγάζετε από τη φωτιά μέχρι να κρυώσει η γέμιση και μετά προσθέτετε τα αυγά. Στρώνετε στο ταψί το κάτω φύλλο, βάζετε τη γέμιση και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο φύλλο.

Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά.

Σπανακόπιτες Καρπάθου

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού λάδι
1 κουταλιά αλάτι
Νερό (όσο πρέπει για μέτρια ζύμη)

Για τη γέμιση

1 ματσάκι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Μισό ματσάκι άνηθο
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο (τριμμένο)
Μισό φλ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές ρύζι
Αλμυρό λευκό τυρί

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φιλάρισμα και προσθέτετε τη γέμιση. Εάν δεν θέλετε να τρίψετε το σπανάκι, το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και προχωράτε τη συνταγή.

Για να ολοκληρωθούν, τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν.

Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Γα το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κούπα νερό

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
350 γρ. φέτα
2 αυγά
Αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση)
Πιπέρι μαύρο (ποσότητα κατά προτίμηση)
Λίγο ελαιόλαδο

Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ, όλα τα υλικά της ζύμης εκτός της κούπας με το νερό, την οποία προσθέτετε σταδιακά στη συνέχεια, ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξετε μια ζύμη σταθερή και μαλακή που να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια σας.

Έπειτα, αφήνετε την έτοιμη ζύμη για το φύλλο στο ψυγείο για μισή ώρα και προχωράτε στην προετοιμασία τη γέμισης.

Πρώτα πλένετε καλά και καθαρίζετε το σπανάκι και βάζετε στο μούλτι το ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον άνηθο προσθέτοντας λίγο λάδι ώστε να πολτοποιηθούν τα υλικά ευκολότερα.

Κατόπιν, προσθέτετε το μείγμα από το μούλτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε με λίγο ελαιόλαδο για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα και το σπανάκι, το αλατοπιπερώνετε και το ανακατεύετε για 5 λεπτά, ώσπου να μαραθεί. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε τα πολλά υγρά από το σπανάκι.

Σε ένα μπολ κόβετε με το μαχαίρι τη φέτα σε κομματάκια και τη θρυμματίζετε με τα χέρια μας, ενώ σε ένα άλλο σκεύος χτυπάτε το αυγό, το αλατοπιπερώνετε και μετά το προσθέτετε στη θρυμματισμένη φέτα.

Τέλος, προσθέτετε και το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα με το σπανάκι, ανακατεύετε για να γίνει ομοιογενές και συνεχίζετε με την παρασκευή του φύλλου.

Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο ανόμοια μέρη, το κάτω (? της ζύμης) και το πάνω φύλλο (? της ζύμης) της πίτας αντίστοιχα. Ανοίγετε τα δύο φύλλα σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζετε τη διαδικασία παρασκευής της πίτας.

Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί το κάτω φύλλο (το οποίο θα καλύπτει και τα πλαϊνά του σκεύους) και προσθέτετε τη γέμιση με το σπανάκι στρώνοντάς τη με προσοχή στο ταψί, ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλο το σκεύος. Μετά το σκεπάζετε με το πάνω φύλλο και ενώνετε τα δύο φύλλα διπλώνοντας το περισσευούμενο μέρος (τις άκρες τους) προς τη μέσα πλευρά του σκεύους. Αφού λαδώσετε την πίτα σας με λίγο ελαιόλαδο, την τρυπάτε με ένα πιρούνι στην επιφάνειά της αρκετές φορές ώστε να μην φουσκώσει (εναλλακτικά, μπορείτε να τη χαράξετε σε κομμάτια).

Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για χρονικό διάστημα 50 έως 60 λεπτών.

Ρυζόγαλο με πευκόμελο Χαλκιδικής

2 λίτρα γάλα
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. μικρό πευκόμελο Χαλκιδικής
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα

Βράζετε το ρύζι σε λίγο νερό και έπειτα το στραγγίζετε. Έπειτα, βράζετε το γάλα, στο οποίο προσθέτετε το ρύζι, αφήνοντάς το να βράσει μέχρι να είναι έτοιμο και μετά προσθέτετε το μέλι και τη βανίλια.

Μόλις ετοιμάστει το ρυζόγλαο, βάλτε το στα μπολ και γαρνίρετε το με λίγη κανέλα.

Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου

? φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. τσαγιού νερό
Μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη
5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
? κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Κανέλα για το πασπάλισμα

Αρχικά βάζετε στην κατσαρόλα το ρύζι, το νερό και το αλάτι και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Έπειτα, προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το ρύζι βράσει, διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και αφού το ανακατέψετε, ρίξτε το στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, σιγοβράστε το για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο.

Όπως είναι ζεστό, μοιράστε το σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά το βάζετε μέσα στο ψυγείο.

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ
1 ποτήρι νερό
4 ποτήρια κατσικίσιο γάλα
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Φλούδα λεμονιού
Κανέλα

Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα, ρίχνετε το γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Κρατάτε το μισό ποτήρι γάλα για αργότερα, προκειμένου να διαλύσετε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Κατόπιν, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στην κατσαρόλα.

Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Σερβίρετε σε 5-6 μπολ ατομικά μπολ ή σε μία πιατέλα και το κεντάτε με τη σκόνη κανέλας.

Ρυζόγαλο με κανέλα από τη Χαλκιδική

Μισή κούπα ρύζι γλασέ
4 κούπες γάλα
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.γ. κορν φλάουρ (πολύ γεμάτα)
1 βανίλια
Λίγο αλάτι
2 ξυλάκια κανέλα (προαιρετικά)
Μισό κουταλάκι σκόνη μαστίχας (προαιρετικά)

Βράζετε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με μια κούπα νερό και λίγο αλάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλο το υγρό. Έπειτα, κρατάτε μισή κούπα από το γάλα και διαλύετε το κορν φλάουρ με την βανίλια. Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη και – αν θέλετε – βάζετε τα ξυλάκια της κανέλας και τη μαστίχα μαζί, διαφορετικά ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη σκέτα ή μαζί με τη φλούδα ενός λεμονιού.

Μόλις βράσει το ρύζι, ρίχνετε μέσα το γάλα που ζεστάνατε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Κατόπιν, ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουρ, αφήνετε να βράσει για περίπου 3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και όταν πήξει, το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Ροδίνια

Για την πάστα αμυγδάλου

500 γρ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα
250 γρ. ζάχαρη
2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
Ελάχιστο νερό ή ανθόνερο (αν χρειαστεί)
Νισεστέ ή κορν φλάουρ για πασπάλισμα

Για την κρέμα βουτύρου

250-300 γρ. ασπράδια (από 10 αυγά)
100 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. μαργαρίνη
1 κουταλιά καφέ βανίλια υγρή

Για τη διακόσμηση

1 πακέτο αμύγδαλο φιλέ
Ζάχαρη άχνη

Για την πάστα αμυγδάλου

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το άρωμα πικραμύγδαλου, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα, ενώ αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό ή ανθόνερο για να διευκολύνετε το ανακάτεμα. Ανοίγετε την πάστα σε φύλλο 40 x 20 εκ., πάχους 1 εκ. πασπαλίζοντας με νισεστέ ή κορν φλάουρ.

Για την κρέμα βουτύρου

Χτυπάτε στο μίξερ – σε χαμηλή ταχύτητα για να μην πάρουν αέρα – τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα και την κρατάτε στην άκρη. Έπειτα, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο, τη μαργαρίνη, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Τότε, προσθέτετε τη μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα. Τοποθετείτε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής (ή κορνέ), κόβετε με ένα κοφτερό και μυτερό, βρεγμένο μαχαίρι (ή με το ροδάκι της πίτσας) το ανοιγμένο φύλλο σε λωρίδες πλάτους 5 εκ., απλώνετε στην καθεμιά κρέμα βουτύρου και κλείνετε σχηματίζοντας ρολό.

Κόβετε σε ρολάκια μήκους 4-5 εκ. και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και ζάχαρη άχνη. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε την πάστα αμυγδάλου με έτοιμο μάρτζιπαν που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής.

Σαραγλί

Για τα φύλλα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κούπα νερό
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλυτζάνι λάδι

Για τη γέμιση:
3 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για το σιρόπι :
3 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας

Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, τη χωρίζετε σε 8 μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού. Ανοίγετε τα μπαλάκια με τον πλάστη σε μέγεθος ενός πιάτου για φρούτο. Αναμειγνύετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με την φυτίνη και τη μαργαρίνη. Βάζετε περίπου 1 κ.γ. από το μείγμα σε κάθε φυλλαράκι και το αλείφετε καλά με ένα πινέλο. Αλευρώνετε ελαφρά και ενώνετε ανά 2. Τα αφήνετε ξανά περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ανοίγετε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο, το κόβετε στην μέση, το λαδώνετε καλά και ρίχνετε λίγη από την γέμιση. Τυλίγετε σε ρολό και κόβετε τις άκρες. Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί όλα τα ρολά και κόβετε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι αναμειγνύετε όλα τα υλικά και τα βράζετε για 5 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει.

Λαδώνετε από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 30 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο και όσο είναι καυτό, ρίχνετε από πάνω το κρύο σιρόπι.

Λουκάνικο Τρικάλων με πράσο και σάλτσα σπετσοφάι

1 κιλό μακριές πράσινες πιπεριές
2 τεμάχια πιπεριές κόκκινες (καυτερές)
Μισό κιλό λουκάνικα Τρικάλων με πράσο
3-4 ώριμες ντομάτες για σάλτσα
1 μέτριο κρεμμύδι
Μισή κ.σ. αλάτι
? ποτήρι νερού ελαιόλαδο

Αρχικά, πλένετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και ακολούθως κόβετε το λουκάνικο σε φέτες. Έπειτα, βάζετε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζετε τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, τις αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και τηγανίζετε το λουκάνικο μέχρι να ροδίσει και να βγει το λίπος του. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη, ενώ συγχρόνως καθαρίζετε και τρίβετε και το κρεμμύδι. Έπειτα, προσθέτετε και τις κόκκινες πιπεριές.

Αφήνετε το μείγμα να βράσει σε κανονική φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό.

Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα Νάξου και σύκα Νάξου

200 γρ. φρέσκο βούτυρο Νάξου
6 αυγά
200 γρ. γιαούρτι Νάξου
350 γρ. αλεύρι farin up
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Σύκα ξερά και ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ντοματίνια

Αρχικά χτυπάτε καλά το βούτυρο και ρίχνετε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ μετά ρίχνετε πάλι αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε με κουτάλι την τριμμένη γραβιέρα και τα σύκα.

Το ψήνετε στους 160C για 40 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί το γαρνίρετε με τριμμένη γραβιέρα, σύκα και ντοματίνια.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς Ρόδου

1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
2 ½ ποτήρια ζάχαρη καστανή
Μισό ποτήρι μέλι
4 ποτήρια νερό
Καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες (προαιρετικά)

Σε μία κατσαρόλα καβουρδίζετε το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα ή σταφίδες). Βράζετε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Κατόπιν, ανακατεύετε καλά μέχρι να σφίξει.

Το αφήνετε σκεπασμένο για 10 λεπτά στην κατσαρόλα, κατόπιν το βάζετε στη φόρμα και σερβίρετε.

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Ξύσμα Πορτοκαλιού και Κανέλα

1 κούπα ελαιόλαδο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλλας
2 γαρίφαλα
Ξύσματα από 2 πορτοκάλια

Σε μία κατσαρόλα τοποθείτε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετείτε την κανέλα και το γαρίφαλο ώσπου το μείγμα να γίνει σιρόπι. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα βαζετε το λάδι και το αφήνετε για 2-3 λεπτά ώσπου να κάψει. Κατόπιν, προσθέτετε το σιμιγδάλι και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας και μετά προσθέτετε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χύνετε το σιρόπι στο περιεχόμενο της δεύτερης κατσαρόλας, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύετε 3-4 λεπτά ώσπου να πήξει το μείγμα και το αδειάζετε στη φόρμα.

Αφήνετε τη φόρμα να κρυώσει και την αποθηκεύετε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Ρυζόγαλο κρητικό

1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 κ.σ. ρύζι γλασέ
½ ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
Βανίλια
Κανέλα

Βράζετε το ρύζι με λίγο νερό για να μαλακώσει. Ρίχνετε ? του λίτρου γάλα και ανακατεύετε, ενώ με το υπόλοιπο γάλα διαλύετε την κρέμα βανίλια και τη ζάχαρη. Δύο λεπτά πριν βγει το ρυζόγαλο, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και τα αποσύρετε από την φωτιά.

Τα μοιράζετε σε μπολάκια, τα πασπαλίζετε με κανέλα και τα συντηρείτε στο ψυγείο.

Τσομπάνικο ρυζόγαλο

100 γρ. ρύζι (καρολίνα)
100 γρ. ζάχαρη
1 κιλό γάλα

Βράζετε το ρύζι για λίγο μέχρι να μισομαλακώσει και έπειτα το στραγγίζετε. Στη συνέχεια, βάζετε το γάλα στη φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη και το ρύζι.

Ανακατεύετε, πρώτα περιοδικά και αργότερα συστηματικά, έως ότου διαπιστώσετε ότι το ρύζι έχει βράσει εντελώς και πως το γάλα αρχίζει να πήζει. Μοιράστε το μείγμα σε μπολ. Εάν θέλετε το ρυζόγαλο πολύ πηχτό μπορείτε να μην βράσετε καθόλου το ρύζι αλλά να βράσετε όλα τα υλικά μαζί. Το ρυζόγαλο σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.

Ραβανί Ευρυτανίας

6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
140 γρ. ζάχαρη
140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

250 γρ. ζάχαρη
220 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση)

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύετε με μια κουτάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνετε στο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Κατόπιν, αδειάζετε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ. ή σε ένα τετράγωνο ταψί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για 20 με 30 λεπτά.

Ραβανί

7 φλ. τσαγιού νερό
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
4 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
4 φλ. ζάχαρη
20 αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και λάδι. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας κολλήσει. Όταν αρχίζει να δένει το γλυκό, ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και το αφήνετε να πήξει μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Τότε, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Έπειτα, παίρνετε ένα ταψί, το αλείφετε με λάδι και στρώνετε μέσα, με ομοιόμορφο τρόπο, όλη τη γέμιση. Χαράζετε το ρεβανί σε τετράγωνα κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζετε από πάνω ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.

Το ψήνετε στους 200C για μία ώρα. Σε ό,τι αφορά το σιρόπι, βράζετε για 15 λεπτά όλα τα υλικά. Έπειτα, σιροπιάζετε το γλυκό ή το πασπαλίζετε με αχνή ζάχαρη και σκόνη κανέλλας.

Ρυζόγαλο Ηπείρου

4 κ.σ. ρύζι
4 κούπες γάλα (πλήρες)
1 κούπα νερό
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 βανίλια
Λίγη κανέλα (για το σερβίρισμα)

Πρώτα βράζετε το ρύζι με το νερό για 10 λεπτά, ρίχνετε τις 3 ½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Μετά προσθέτετε στο ρύζι τη ζάχαρη, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στο υπόλοιπο μείγμα. Έπειτα βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια, το τραβάτε από τη φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνετε και την βανίλια.

Το αφήνετε να κρυώσει ή το βάζετε για 20 λεπτά στο ψυγείο και έπειτα το σερβίρετε σε ατομικές μερίδες πασπαλίζοντάς το από πάνω με την κανέλα.