Ντοματάκι γλυκό

25 μέτρια ντοματάκια 1 κιλό ζάχαρη 500 γρ. αμύγδαλα Μισό κουταλάκι ξινό 2 βανίλιες Νερό για να καλυφθούν τα ντοματάκια Λίγο ασβέστη Αφού ξεφλουδίσετε τα ντοματάκια, τους ανοίγετε 2 τρύπες στο κάτω μέρος και με μια οδοντογλυφίδα βγάζετε τους σπόρους. Έπειτα, τα πλένετε μια φορά και τα βάζετε για 10 λεπτά στο γάλα του ασβέστη. Στη συνέχεια, τα πλένετε 5-6 φορές για να καθαρίσουν καλά και να στραγγίξουν και βάζετε τα αμύγδαλα σε κάθε ντοματάκι. Αδειάζετε τα ντοματάκια στην κατσαρόλα κατά σειρές και τα πασπαλίζετε με την ζάχαρη. Τα αφήνετε να μείνουν 12 ώρες και μετά βάζετε όσο νερό χρειαστεί … Read more

Tags:

Σπανακόπιτα

1 κιλό αλεύρι 75 γρ. ηλιέλαιο 25 γρ. ξύδι Αλάτι (κατά βούληση) Νερό (όσο πάρει) 1 ½ κιλό σπανάκι Μισό δέμα φρέσκο κρεμμυδάκι Πιπέρι ? ματσάκι άνηθος 60 γρ. ελαιόλαδο Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε σκεύος. Στη συνέχεια, ανοίγετε στη μέση έναν λάκκο και συμπληρώνετε μέσα το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και συμπληρώνετε όσο νερό χρειαστεί. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και να δουλεύεται καλά, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά κα έπειτα το κόβετε σε μπαλάκια, στα οποία δίνετε πλάτος, … Read more

Tags:

Σπανακόπιτα από την Ήπειρο

400-500 γρ. σπανάκι 3 αυγά 200 γρ. τυρί φέτα 70-80 γρ. κρέμα γάλακτος Αλάτι Πιπέρι Λίγο ελαιόλαδο 1 ½ φύλλο ζαγορίσιο Στην αρχή βάζετε το ελαιόλαδο με το σπανάκι σε μια κατσαρόλα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και έπειτα το σοτάρετε. Κατόπιν, ρίχνετε λίγη κρέμα γάλακτος, φέτα, αλάτι και πιπέρι και αρχίζετε το ανακάτεμα. Το βγάζετε από τη φωτιά μέχρι να κρυώσει η γέμιση και μετά προσθέτετε τα αυγά. Στρώνετε στο ταψί το κάτω φύλλο, βάζετε τη γέμιση και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο φύλλο. Για να ετοιμαστεί, το ψήνετε στον φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά.

Tags:

Σπανακόπιτες Καρπάθου

Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. τσαγιού λάδι 1 κουταλιά αλάτι Νερό (όσο πρέπει για μέτρια ζύμη) Για τη γέμιση 1 ματσάκι κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) Μισό ματσάκι άνηθο 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο (τριμμένο) Μισό φλ. λάδι Αλάτι Πιπέρι 2 κουταλιές ρύζι Αλμυρό λευκό τυρί Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φιλάρισμα και προσθέτετε τη γέμιση. Εάν δεν θέλετε να τρίψετε το σπανάκι, το βάζετε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και προχωράτε τη συνταγή. Για να ολοκληρωθούν, τις ψήνετε στους 180C μέχρι να ροδίσουν.

Tags:

Σπανακόπιτα με τυρί και σπιτικό φύλλο

Γα το φύλλο 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κούπα νερό Για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 1 ματσάκι άνηθο 1 ματσάκι μαϊντανό 350 γρ. φέτα 2 αυγά Αλάτι (ποσότητα κατά προτίμηση) Πιπέρι μαύρο (ποσότητα κατά προτίμηση) Λίγο ελαιόλαδο Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο, ανακατεύοντας σε ένα μπολ, όλα τα υλικά της ζύμης εκτός της κούπας με το νερό, την οποία προσθέτετε σταδιακά στη συνέχεια, ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξετε μια ζύμη σταθερή και μαλακή που να ξεκολλάει εύκολα από τα χέρια σας. Έπειτα, αφήνετε την έτοιμη … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο με πευκόμελο Χαλκιδικής

2 λίτρα γάλα 1 φλ. ρύζι Καρολίνα 1 φλ. μικρό πευκόμελο Χαλκιδικής 1 βανίλια 1 ξυλάκι κανέλα Βράζετε το ρύζι σε λίγο νερό και έπειτα το στραγγίζετε. Έπειτα, βράζετε το γάλα, στο οποίο προσθέτετε το ρύζι, αφήνοντάς το να βράσει μέχρι να είναι έτοιμο και μετά προσθέτετε το μέλι και τη βανίλια. Μόλις ετοιμάστει το ρυζόγλαο, βάλτε το στα μπολ και γαρνίρετε το με λίγη κανέλα.

Tags:

Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου

? φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ 1 πρέζα αλάτι 2 φλ. τσαγιού νερό Μισό φλ. τσαγιού ζάχαρη 5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα ? κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα 2 κ.σ. κορν φλάουρ Κανέλα για το πασπάλισμα Αρχικά βάζετε στην κατσαρόλα το ρύζι, το νερό και το αλάτι και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Έπειτα, προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και αρχίζετε το ανακάτεμα. Όταν το ρύζι βράσει, διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και αφού το ανακατέψετε, ρίξτε το στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, σιγοβράστε το για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο. … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

1 ποτήρι ρύζι γλασέ 1 ποτήρι νερό 4 ποτήρια κατσικίσιο γάλα Μισή κούπα ζάχαρη 2 κ.σ. κορν φλάουρ Φλούδα λεμονιού Κανέλα Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα, ρίχνετε το γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Κρατάτε το μισό ποτήρι γάλα για αργότερα, προκειμένου να διαλύσετε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Κατόπιν, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο με κανέλα από τη Χαλκιδική

Μισή κούπα ρύζι γλασέ 4 κούπες γάλα Μισή κούπα ζάχαρη 2 κ.γ. κορν φλάουρ (πολύ γεμάτα) 1 βανίλια Λίγο αλάτι 2 ξυλάκια κανέλα (προαιρετικά) Μισό κουταλάκι σκόνη μαστίχας (προαιρετικά) Βράζετε το ρύζι σε μια κατσαρόλα με μια κούπα νερό και λίγο αλάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλο το υγρό. Έπειτα, κρατάτε μισή κούπα από το γάλα και διαλύετε το κορν φλάουρ με την βανίλια. Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη και – αν θέλετε – βάζετε τα ξυλάκια της κανέλας και τη μαστίχα μαζί, διαφορετικά ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη σκέτα ή μαζί … Read more

Tags:

Ροδίνια

Για την πάστα αμυγδάλου 500 γρ. αμύγδαλα ανάλατα χωρίς φλούδα 250 γρ. ζάχαρη 2-3 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου Ελάχιστο νερό ή ανθόνερο (αν χρειαστεί) Νισεστέ ή κορν φλάουρ για πασπάλισμα Για την κρέμα βουτύρου 250-300 γρ. ασπράδια (από 10 αυγά) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 150 γρ. φρέσκο βούτυρο 50 γρ. μαργαρίνη 1 κουταλιά καφέ βανίλια υγρή Για τη διακόσμηση 1 πακέτο αμύγδαλο φιλέ Ζάχαρη άχνη Για την πάστα αμυγδάλου Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το άρωμα πικραμύγδαλου, μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα, ενώ αν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό ή ανθόνερο για να διευκολύνετε το ανακάτεμα. Ανοίγετε … Read more

Tags:

Σαραγλί

Για τα φύλλα: 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 2 κ.σ. ξύδι 1 κούπα νερό αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 1 φλυτζάνι λάδι Για τη γέμιση: 3 φλυτζάνια καρύδια χοντροκομμένα 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 3 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.σ. κανέλλα ½ κ.γ. γαρύφαλλο Για το σιρόπι : 3 φλυτζάνια ζάχαρη 3 φλυτζάνια νερό 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 ξυλάκι κανέλας Ξεκινάτε προετοιμάζοντας τα φύλλα. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα φύλλα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη και την … Read more

Tags:

Λουκάνικο Τρικάλων με πράσο και σάλτσα σπετσοφάι

1 κιλό μακριές πράσινες πιπεριές 2 τεμάχια πιπεριές κόκκινες (καυτερές) Μισό κιλό λουκάνικα Τρικάλων με πράσο 3-4 ώριμες ντομάτες για σάλτσα 1 μέτριο κρεμμύδι Μισή κ.σ. αλάτι ? ποτήρι νερού ελαιόλαδο Αρχικά, πλένετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και ακολούθως κόβετε το λουκάνικο σε φέτες. Έπειτα, βάζετε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζετε τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, τις αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και τηγανίζετε το λουκάνικο μέχρι να ροδίσει και να βγει το λίπος του. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις τρίβετε στον τρίφτη, ενώ συγχρόνως καθαρίζετε και τρίβετε και το … Read more

Tags:

Κέικ Αλμυρό με γραβιέρα Νάξου και σύκα Νάξου

200 γρ. φρέσκο βούτυρο Νάξου 6 αυγά 200 γρ. γιαούρτι Νάξου 350 γρ. αλεύρι farin up 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ 200 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη Σύκα ξερά και ψιλοκομμένα Αλάτι Πιπέρι Ντοματίνια Αρχικά χτυπάτε καλά το βούτυρο και ρίχνετε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζετε με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι, ενώ μετά ρίχνετε πάλι αλεύρι. Κατόπιν, ανακατεύετε με κουτάλι την τριμμένη γραβιέρα και τα σύκα. Το ψήνετε στους 160C για 40 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί το γαρνίρετε με τριμμένη γραβιέρα, σύκα και ντοματίνια.

Tags:

Σιμιγδαλένιος χαλβάς Ρόδου

1 ποτήρι ελαιόλαδο 2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι 2 ½ ποτήρια ζάχαρη καστανή Μισό ποτήρι μέλι 4 ποτήρια νερό Καρύδια, αμύγδαλα ή σταφίδες (προαιρετικά) Σε μία κατσαρόλα καβουρδίζετε το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (μαζί με καρύδια ή αμύγδαλα ή σταφίδες). Βράζετε το νερό με το μέλι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Κατόπιν, ανακατεύετε καλά μέχρι να σφίξει. Το αφήνετε σκεπασμένο για 10 λεπτά στην κατσαρόλα, κατόπιν το βάζετε στη φόρμα και σερβίρετε.

Tags:

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Ξύσμα Πορτοκαλιού και Κανέλα

1 κούπα ελαιόλαδο 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 3 κούπες ζάχαρη 4 κούπες νερό 1 ξύλο κανέλλας 2 γαρίφαλα Ξύσματα από 2 πορτοκάλια Σε μία κατσαρόλα τοποθείτε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετείτε την κανέλα και το γαρίφαλο ώσπου το μείγμα να γίνει σιρόπι. Σε μία δεύτερη κατσαρόλα βαζετε το λάδι και το αφήνετε για 2-3 λεπτά ώσπου να κάψει. Κατόπιν, προσθέτετε το σιμιγδάλι και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας και μετά προσθέτετε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χύνετε το σιρόπι στο περιεχόμενο της δεύτερης κατσαρόλας, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύετε 3-4 λεπτά … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο κρητικό

1 λίτρο φρέσκο γάλα 2 κ.σ. ρύζι γλασέ ½ ποτήρι ζάχαρη 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου Βανίλια Κανέλα Βράζετε το ρύζι με λίγο νερό για να μαλακώσει. Ρίχνετε ? του λίτρου γάλα και ανακατεύετε, ενώ με το υπόλοιπο γάλα διαλύετε την κρέμα βανίλια και τη ζάχαρη. Δύο λεπτά πριν βγει το ρυζόγαλο, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και τα αποσύρετε από την φωτιά. Τα μοιράζετε σε μπολάκια, τα πασπαλίζετε με κανέλα και τα συντηρείτε στο ψυγείο.

Tags:

Τσομπάνικο ρυζόγαλο

100 γρ. ρύζι (καρολίνα) 100 γρ. ζάχαρη 1 κιλό γάλα Βράζετε το ρύζι για λίγο μέχρι να μισομαλακώσει και έπειτα το στραγγίζετε. Στη συνέχεια, βάζετε το γάλα στη φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη και το ρύζι. Ανακατεύετε, πρώτα περιοδικά και αργότερα συστηματικά, έως ότου διαπιστώσετε ότι το ρύζι έχει βράσει εντελώς και πως το γάλα αρχίζει να πήζει. Μοιράστε το μείγμα σε μπολ. Εάν θέλετε το ρυζόγαλο πολύ πηχτό μπορείτε να μην βράσετε καθόλου το ρύζι αλλά να βράσετε όλα τα υλικά μαζί. Το ρυζόγαλο σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.

Tags:

Ραβανί Ευρυτανίας

6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια) 140 γρ. ζάχαρη 140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για το σιρόπι 250 γρ. ζάχαρη 220 γρ. νερό 30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση) Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύετε με μια κουτάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνετε στο μείγμα σε δύο … Read more

Tags:

Ραβανί

7 φλ. τσαγιού νερό 1 ½ φλ. ελαιόλαδο 4 φλ. σιμιγδάλι χοντρό 4 φλ. ζάχαρη 20 αμύγδαλα ασπρισμένα Για το σιρόπι 3 φλιτζάνια νερό 1 φλιτζάνια ζάχαρη 1 ξύλο κανέλλας Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και λάδι. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς για να μη σας κολλήσει. Όταν αρχίζει να δένει το γλυκό, ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη και το αφήνετε να πήξει μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Τότε, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Έπειτα, παίρνετε ένα ταψί, το αλείφετε με λάδι και στρώνετε μέσα, με ομοιόμορφο … Read more

Tags:

Ρυζόγαλο Ηπείρου

4 κ.σ. ρύζι 4 κούπες γάλα (πλήρες) 1 κούπα νερό Μισή κούπα ζάχαρη 2 κουταλιές κορν φλάουρ 1 βανίλια Λίγη κανέλα (για το σερβίρισμα) Πρώτα βράζετε το ρύζι με το νερό για 10 λεπτά, ρίχνετε τις 3 ½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά προσθέτετε στο ρύζι τη ζάχαρη, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτό στο υπόλοιπο μείγμα. Έπειτα βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Στη συνέχεια, το τραβάτε από τη φωτιά και ανακατεύοντας ρίχνετε … Read more

Tags: