Ρυζόγαλο Ευρυτανίας

4 κ.σ. ρύζι γλασέ
1 κούπα τσαγιού νερό
4 κούπες γάλα πλήρες
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Βανίλια

Πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για 10 λεπτά. Έπειτα ρίχνετε στο ρύζι τις 3½ κούπες γάλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας σε συχνά διαστήματα. Στη συνέχεια, ρίχνετε και τη ζάχαρη και αφού διαλύσετε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη βανίλια και ανακατεύετε για λίγο ακόμα.

Το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά και μετά το σερβίρετε σε 5 ή 6 μπολ, πασπαλίζοντάς το με κανέλα.

Ρυζόγαλο από το Ρέθυμνο

2 κ.σ. ρύζι γλασέ
5 κούπες φρέσκο γάλα
Μισή κούπα ζάχαρη
1 ξυλαράκι βανίλιας
Κανέλα

Πλένετε το ρύζι και το αφήνετε για να φύγουν τα νερά. Έπειτα, βάζετε το γάλα στη φωτιά και προσθέτετεε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ρύζι.

Μόλις φουσκώσει και αρχίσει να δένει, είναι έτοιμο.

Ρυζόγαλο Σκιαθίτικο

4 κ.σ. ρύζι γλασέ
1 κούπα τσαγιού νερό
4 κούπες γάλα πλήρες
Μισή κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Μαστίχα κοπανισμένη
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
Κανέλα

Αρχικά, πλένετε το ρύζι και το βράζετε με το νερό για χρονικό διάστημα 10 λεπτών. Κατόπιν, ρίχνετε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη ζάχαρη στο ρύζι. Κατόπιν, διαλύετε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε και αυτά στην κατσαρόλα.

Βράζετε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε τη μαστίχα και τις σταφίδες και ανακατεύετε για λίγο. Σερβίρετε το ρυζόγαλο σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζετε με κανέλα.

Ρυζόγαλο Σκοπέλου

1 κιλό κατσικίσιο γάλα
1 φλ. του καφέ ρύζι
2 φλ. του καφέ ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού ή βανίλια

Αρχικά, βάζετε το ρύζι στην κατσαρόλα με λίγο νερό για να φουσκώσει και στη συνέχεια το στραγγίζετε. Έπειτα, ρίχνετε το ρύζι στο γάλα που ήδη έχει αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε το μάτι και ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολλήσει.

Όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά. Προσθέτετε λεμόνι ή βανίλια και στη συνέχεια το σερβίρετε σε μπολ ή πιατέλα.

Ρυζόγαλο Τρικάλων

4 κούπες γάλα
Μισή κούπα ρύζι γλασέ
Λίγο αλάτι
Μισή κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.γ. κορν φλάουρ
Κανέλα

Ξεκινάτε βάζοντας το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα με μια κούπα νερό και λίγο αλάτι. Ταυτόχρονα, ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη για να λιώσει. Από τις 4 κούπες γάλα κρατάτε εκτός τη μισή, στην οποία διαλύετε τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ και τη βανίλια. Μόλις βράσει το ρύζι και πιει το νερό, ρίχνετε το γάλα με τη ζάχαρη.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Έπειτα, ρίχνετε το μείγμα γάλακτος, κορν φλάουρ και βανίλιας, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Έπειτα, μοιράζετε το ρυζόγαλο στα μπολάκια και ρίχνετε από πάνω κανέλα.

Χορτόπιτα

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γ. αλάτι
1 λεμόνι
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

500 γρ. φέτα ή μυζήθρα
500 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Αφού ανακατέψετε τα υλικά της ζύμης, ζυμώνετε καλά και την αφήνετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλένετε τα μυρωδικά πολύ καλά και τα ψιλοκόβετε, ενώ όσον αφορά το σπανάκι, το πλένετε, το τρίβετε με αλάτι και ύστερα το κόβετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας τη φέτα, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι με το πιπέρι. Έπειτα, προχωράτε στο άνοιγμα των φύλλων, τα οποία πρέπει να είναι πολύ λεπτά. Παίρνετε ένα ταψί, του βάζετε λίγο λάδι και τοποθετείτε σε αυτό τρία φύλλα. Κατόπιν, προσθέτετε τη γέμιση (όχι ολόκληρη αλλά σταδιακά) ανάμεσα στα φύλλα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο λάδι και ραντίζετε με λίγο νερό.

Το βάζετε στον φούρνο, στους 180C για 30 λεπτά.

Χορτόπιτα Ζήρειας

1 κιλό φρέσκο πλατύφυλλο σπανάκι (χοντροκομμένο και καλά πλυμένο)
1 μεγάλο πράσο (χοντροκομμένο και καλά πλυμένο)
4 φρέσκα και χοντροκομμένα κρεμμυδάκια
4 μεγάλα αυγά
1 ? φλ. γάλα
1 ½ κιλό θρυμματισμένη φέτα
250 γρ. κεφαλογραβιέρα
3 κ.σ. γλυκός τραχανάς
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σπιτικό φύλλο το οποίο ανοίγετε στον χώρο σας

Αρχικά πλένετε και στραγγίζετε πολύ καλά το σπανάκι. Έπειτα, το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τα αυγά, τα οποία προτού τα προσθέσετε, τα χτυπάτε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γάλα και προσθέτετε τα τυριά, τον τραχανά και ? του φλιτζανιού λάδι. Τέλος, βάζετε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.

Αφού χαράξετε την πίτα σε διαγώνια κομμάτια, την ψήνετε για 1 ή 1,5 ώρα στους 190C.

Σφακιανές πίτες με τυρί

500 γρ. μαλακή μυζήθρα
500 γρ. αλεύρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί
1 ποτήρι νερό
1 κ.γ. αλάτι

Βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνετε έναν λάκκο και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο, τη ρακί και το νερό. Κατόπιν, ζυμώνετε και λιώνετε το τυρί με ένα πιρούνι. Κάνετε το ζυμάρι 10 μπαλίτσες και ακολούθως ανοίγετε 10 πιτούλες, στις οποίες βάζετε από μια κουταλιά μυζήθρα. Μαζεύευε τις άκρες προς τα μέσα για να καλύψετε το τυρί και το κάνετε πάλι μπαλίτσα. Έπειτα, ανοίγετε ξανά πιτούλες σε διάμετρο περίπου ενός πιάτου με έναν πλαστή.

Σε ένα τηγανάκι, βάζετε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και τηγανίζετε τις πιτούλες, τις οποίες γυρίζετε συνεχώς για να μην καούν.

Σφακιανές πίτες Χανίων

500 γρ. μυζήθρα μαλακιά χανιώτικη (γαλομυζήθρα)
500 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι ρακή
1 ποτήρι νερό

Αρχικά, βάζετε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, κάνετε έναν λάκκο και ρίχνετε μέσα το λάδι, την τσικουδιά και το νερό. Έπειτα, ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα μαλακό προς μέτριο ζυμάρι. Στο μεταξύ, παίρνετε τη μυζήθρα και τη λιώνετε με το πιρούνι. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες και ανοίγετε μικρά φύλλα, μέσα στα οποία βάζετε από 1 κουταλιά μυζήθρα.

Μαζεύετε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και καλύπτετε τη γέμιση φτιάχνοντας μια μικρή μπαλίτσα, την οποία ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη σε διάμετρο περίπου ενός μεσαίου πιάτου.

Τηγανίζετε τις πίτες μία μία σε καυτό τηγάνι, αφού το έχετε αλείψει με λίγο λάδι, γυρίζοντάς τις συνεχώς για να μην καούν. Έπειτα, τις περιχύνετε με μέλι και τις σερβίρετε ζεστές.

Χορτόπιτα της γιαγιάς Ξανθίππης

300 γρ. σπανάκι
300 γρ. βλίτα
300 γρ. ζοχούς
300 γρ. ραδίκια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
500 γρ. ανάλατη φέτα ή μυζήθρα
3 αυγά
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Λίγο λευκό κρασί
Σουσάμι
Βούτυρο

Ρίχνετε τα χόρτα σε βραστό νερό και παράλληλα τα μαραίνετε με 2 κουταλιές αλάτι και τα ζεματάτε για 5 λεπτά. Έπειτα τα βγάζετε και τα χοντροκόβετε. Κατοπιν, βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι για να σοταριστούν. Έπειτα, προσθέτετε τα χόρτα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Τα σβήνετε με κρασί και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

Η ζύμη δημιουργείται εύκολα με το αλεύρι, το νερό και το ελαιόλαδο, τα οποία ζυμώνετε μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα χέρια. Τότε το χωρίζετε σε δυο κομμάτια και το αφήνετε για μισή ώρα και ανοίγετε δύο φύλλα σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Το ένα φύλλο μπαίνει στη βάση του ταψιού, στη μέση τοποθετείται η γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Βουτυρώνετε από πάνω, πασπαλίζετε με σουσάμι και χαράζετε την πίτα στα κομμάτια που επιθυμείτε.

Η χορτόπιτα είναι έτοιμη αφού ψηθεί για 25 λεπτά στους 180C.

Πισία Ποντιακά

2 κούπες γάλα
1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
1 σφηνάκι καφέ ξίδι
1 κούπα ελαιόλαδο
6 αυγά
Λίγο αλάτι
Αλεύρι (όσο χρειαστεί)
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Αρχικά ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και παράλληλα χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύετε με τα αυγά και προσθέτετε λίγο αλάτι, το ξίδι, το λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύετε καλά ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Έπειτα ζυμώνετε για 15 με 20 λεπτά στο χέρι ή για 10 λεπτά στο ζυμωτήριο και μετά σκεπάζετε το ζυμάρι ώστε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Βάζετε το λάδι στο τηγάνι να καίει κα κόβετε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι. Τα ανοίγετε με το χέρι βουτώντας τα δάχτυλα σας σε λίγο λάδι και φτιάχνετε μικρά πιτάκια.

Τα τηγανίζετε για περίπου 10 λεπτά. Τα πισία σερβίρονται με μέλι, ζάχαρη, κανέλα ή ακόμη και με τυρί. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα γεμίσετε με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με πιπέρι και με δυόσμο ή με τυρί πριν τα τηγανίσετε.

Χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο (Ονομασία στο Μέτσοβο Πισπιλίτα)

1 κιλο αλεύρι κίτρινο (καλαμποκάλευρο)
1 κιλό διαφορά χόρτα (επιλογής σας)
500 γρ. τυρί φέτα
1 κιλό γάλα
125 γρ. ελαιόλαδο
Λίγο αλατι

Αρχικά βουτυρώστε πάρα πολύ καλά το ταψί σας και πασπαλίστε το καλά με το μισό σχεδόν αλεύρι, μέχρι να καλυφθεί αρκετά η επιφάνεια του ταψιού. Έπειτα, ψιλοκόψτε σε μια λεκάνη χόρτα, πλύντε τα, σουρώστε και ρίξτε τα εκ νέου στη λεκάνη. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο αλάτι, ένα κομματάκι φέτας και λάδι.

Παίρνετε το μείγμα και το βάζετε μαζί με τα χόρτα στο αλευρομένο ταψί. Στη συνέχεια, το πασπαλίζετε απο πάνω με το υπόλοιπο αλεύρι, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλο το ταψί. Ραντίστε με λίγο λάδι και έπειτα αφήστε τη χορτόπιτα να μουλιάσει για μια ώρα. Για να ετοιμαστεί ψήστε τη σε μέτριο φούρνο μεχρι να ροδίσει.

Μαρμελάδα φραγκόσυκο

1 κιλό φραγκόσυκα
200 γρ. ζάχαρη καστανή
Χυμός από ένα λεμόνι

Καθαρίζετε τα φραγκόσυκα με μαχαίρι και πιρούνι, αφού προηγουμένως τα έχετε ρίξει σε λεκάνη με νερό για να φύγουν τα αγκάθια. Κατόπιν, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, περνάτε τα φρούτα από το μύλο των λαχανικών για να συγκρατήσετε τα σπόρια και να βγει η σάρκα, την οποία βράζετε με την ζάχαρη. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε τη μαρμελάδα ρίχνοντας προς το τέλος τον χυμό ενός λεμονιού.

Βάζετε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βαζάκια τα οποία γυρνάτε ανάποδα.

Μαρμελάδα κυδώνι

1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκόζη
1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Πρώτα καθαρίζετε τα κυδώνια και τα τρίβετε στον τρίφτη. Έπειτα, ρίχνετε τη ζάχαρη και ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Αφού βράσει και δέσει η μαρμελάδα, λίγο πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη γλυκόζη και τον χυμό λεμονιού.

Αποθηκεύστε τη στο ψυγείο και σερβίρετέ την κρύα.

Ραφιόλια Ζακύνθου

2 κιλά αλεύρι
1 ½ κιλό λάδι
3 αυγά
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κουταλάκια σόδα
6 πορτοκάλια
2 ποτηράκια κονιάκ
1 ποτηράκι αλισίβα
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Λάδι για τηγάνισμα
Μέλι για μέλωμα
Σουσάμι και κανέλα για πασπάλισμα

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το λάδι, το αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά, τη μαστίχα, τη σόδα που διαλύθηκε στο ζουμί από τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη, το κονιάκ και την αλισίβα (η αλισίβα γίνεται αφού βράσετε λίγο νερό και λίγη στάχτη. Αφού την αφήσετε να κατασταλάξει, παίρνετε ένα ποτηράκι του κρασιού αλισίβα, το οποίο αδειάζετε μέσα στο μείγμα). Ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια ζύμη, στην οποία να ανοίγεται λεπτό φύλλο. Αν τυχόν σας βγει σκληρή, προσθέστε λίγο νερό. Ανοίγετε το ζυμάρι πάνω στο τραπέζι σε πολύ λεπτά φύλλα και τα κόβετε σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Τα τηγανίζετε σε καυτό και μπόλικο λάδι. Όταν ετοιμαστούν, τα βάζετε σε πιατέλα, περιχύνετε πάνω τους το μέλι και τα πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι.

Τηγανίτες Κερκυραϊκές με Γλυκό του Κουταλιού Κουμ Κουατ και Κανελοζάχαρη

1 λίτρο νερό
1,7 κιλά αλεύρι
30 γρ. μαγιά
20 γρ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη

Αρχικά διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, ενσωματώνετε νερό με αλεύρι για να φτιάξετε μια, όχι και πολύ, σφιχτή ζύμη. Προσθέτετε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και αρχίζετε να ομογενοποιείτε. Έπειτα, αφήνετε για 30 με 40 λεπτά τη ζύμη να φουσκώσει.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού κάνετε κενέλ και τηγανίζετε προσθέτοντας στο τέλος κανελοζάχαρη και το γλυκό κουμ κουατ.

Τηγανίτες

Μισό φλ. νερό
1 φλ. γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
2 αυγά
3 κ.σ. λάδι
2 βανίλιες
3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
6 με 7 κ.σ. αλεύρι, μέχρι να γίνει πηχτό το μείγμα
Λίγο λάδι για το τηγάνι
Μέλι
Καρύδια

Αρχικά βάζετε σε μια κούπα το νερό, το γάλα και τα 2 αυγά. Αφού τα ανακατέψετε, προσθέτετε μέσα και τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανίλιες και το λάδι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα καλά και έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ, καθώς και όσο αλεύρι χρειαστεί μέχρι να γίνει το μείγμα αρκετά πηχτό. Αφού ανακατέψετε πολύ καλά και έχει γίνει το μείγμα πηχτό, παίρνετε ένα τηγάνι και το αλείφετε με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν οι τηγανίτες.

Για να ψηθούν καλά οι τηγανίτες, πρέπει να τις τηγανίσετε σε χαμηλή φωτιά και να βάζετε κάθε φορά λίγο λίγο το μείγμα, ώστε οι τηγανίτες να γίνουν μικρές και πολλές. Στο τελευταίο στάδιο, περιχύνετε στο πιάτο το μέλι και τα καρύδια.

Ωτία Ποντιακά

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από κιλό)

Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε πρώτα το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλεύρι, ώσπου να γίνει μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Στο ζύμωμα θα σας βοηθήσει το ελαιόλαδο, το οποίο θα ρίξετε στα χέρια σας.

Έπειτα, ανοίγετε φύλλο πάχους περίπου ενός δακτύλου και κόβετε μπακλαβαδωτά κομμάτια (δηλαδή σε σχήμα ρόμβου). Με το μαχαίρι κάνετε μία τρυπούλα στη μέση, παίρνετε τη μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου (καλύτερα την πλαϊνή), την γυρνάτε από πάνω και την περνάτε μέσα από την τρυπούλα. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει ένα σχήμα που θα θυμίζει ωτί, δηλαδή αυτάκι.

Ρίχνετε λίγα λίγα τα ωτία σε καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα ψήνετε έως ότου αρχίζουν να ροδίζουν. Προσοχή στο χρόνο του ψησίματος, διότι αν τα αφήσετε λίγο παραπάνω θα πάρουν ένα καφετί χρώμα και δεν θα είναι τόσο αφράτα. Μπορείτε, αν θέλετε, να τους βάλετε περισσότερη ζάχαρη, αλλά ίσως τότε σας φανούν πολύ γλυκά. Το ζυμάρι κόβεται καλύτερα με την ροδέλα με την οποία κόβεται η πίτσα. Τα ωτία τρώγονται σκέτα ή με τον καφέ, ενώ άλλοι τα προτιμούν περιχυμένα με μέλι.

Πορτοκαλόπιτα κρητική με φύλλο κρούστας

12 αυγά
560 γρ. ζάχαρη
Βανίλια
Ξύσμα από 4 πορτοκάλια
850 γρ. ηλιέλαιο
Χυμός από 2 πορτοκάλια
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
600 γρ. γιαούρτι
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλο
2 πακέτα φύλλα κρούστας

Αρχικά χτυπήστε όλα τα υλικά απαλά στο μίξερ. Έπειτα ψιλοκόψτε και να ξεράνετε καλά το φύλλο κρούστας.

Αφού το βάλετε στον φούρνο, το ψήνετε στους 170C για 35 λεπτά. Η πορτοκαλόπιτα ταιριάζει με παγωτό καϊμάκι, αλλά και με παγωμένη τσικουδιά.

Τηγανίτες

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μισό φλ. γάλα
Νερό

Βάζετε σε ένα ρηχό σκεύος το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύοετε κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε το γάλα και – σιγά σιγά – νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι έως ότου δημιουργηθεί χυλός.

Βάζετε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι για να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνετε στο τηγάνι. Όταν τηγανιστεί από τη μια πλευρά και χρυσίσει, τηγανίζετε και από την άλλη. Βγάζετε τις τηγανίτες και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε σε πιάτο, ρίχνοντας από πάνω το πετιμέζι μήλου και πασπαλίζοντας με κανέλα.