Το χρονικό ενός περάσματος από την Κρήτη – ΒΗΜΑ GOURMET

Με αφορμή τη συμμετοχή μου σε ένα πάνελ ομιλητών στη Γιορτή της Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο, αλλά και τις συναντήσεις μου με παραγωγούς και ξενοδόχους για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» στην Κρήτη, είχα πρόσφατα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω ένα ταξίδι στη Μεγαλόνησο. Τα αποτελέσματα πλούσια και τα συμπεράσματα αποκαλυπτικά.

Ελληνικό πρωινό: Νέα πνοή στην τοπική τουριστική οικονομία – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το Ελληνικό Πρωινό φέρνει στο προσκήνιο τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, εμπλουτίζοντας την τουριστική εμπειρία των ξένων επισκεπτών στη χώρα και ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές οικονομίες.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Χαλκιδικής

Αυθεντικότητα, τοπική κουλτούρα και γεύσεις παράδοσης ζητούν οι επισκέπτες της Χαλκιδικής, όπερ και εγένετο! Το «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που ταχύτατα καθιερώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κερδίζει και τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

Το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου, η Χαλκιδική γέμισε άρωμα ελιάς. Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γεύσης Ελιάς, που διοργανώθηκε στο Anthemus Sea Beach Resort, υπογράφηκε το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας μεταξύ των τοπικών αγροτών-παραγωγών, της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς», για την προώθηση του Ελληνικού Πρωινού.
Το διήμερο πλαισιώθηκε από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως: show-cooking, έκθεση ελαιοπαραγωγών και παραγωγών τοπικών προϊόντων, διαγωνισμό ελιάς και γευσιγνωσία, ημερίδα με θέμα: Εξαγωγές & Καινοτόμα προϊόντα», συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Λέσχης Αρχιμαγείρων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώθηκε στο Τοπικό Πρωινό της Χαλκιδικής που έφερε σε πολλούς παιδικές μνήμες. Τραχανάς, στραπατσάδα, μπουγάτσα – με τυρί!, ντόπια λουκάνικα και λαγάνες στον έναν μπουφέ, ποικιλία ντόπιων τυριών, μέλι Σιθωνίας, γλυκά κουταλιού και μπισκότα γεμιστά με λουκούμι στον άλλο. Ο ελληνικός καφές και τα ντόπια βότανα κρατούσαν την πρωτοκαθεδρία.
Ο κος Γιώργος Πίττας, που παρουσίασε τα πρώτα Τοπικά Σύμφωνα από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω και τη Ρόδο, και έπειτα το Τοπικό Σύμφωνο Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τον κ. Γρηγόρη Τάσσιο (Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής & του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής).
Το φεστιβάλ παρακολούθησαν οι: Διονύσης Ψωμιάδης – Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με συνεργάτες του, Ιωάννης Γιώργος – Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Δημήτριος Δημητρός – Αντιδήμαρχος Σιθωνίας, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμιος Καρανάσιος και πολλοί επιχειρηματίες.
Το «Ελληνικό Πρωινό» της Χαλκιδικής, θα βρει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους ξενοδόχους που θεωρούν ότι η επιστροφή στην παράδοση είναι ο μόνος τρόπος αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ξινόγαλο, Γιαούρτι με μέλιΠαραδοσιακό κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής, Φέτα, ΚασέριΔιάφορα είδη άρτου (καρβέλι αγιορείτικο, κουλούρα, φρατζόλα πολύσπορο, φρατζόλα ολικής με προζύμι 2κιλο, χωριάτικο ορεινό 3κιλο)Κουλούρι Θεσσαλονίκης & ΣουσαμόπιταΛουκάνικα & ΤσιγαρίδιαΓιαπράκια (με παστό, τραχανά και λάχανο τουρσί)Ψιρούκια (ζυμαρικό)Φύλλα (χυλοπίτες)Τραχανάς σούπαΕλιές και ελαιόλαδο ΧαλκιδικήςΤοπικό μέλι (η Χαλκιδική είναι η μάνα της μελισσοκομίας. Παράγει το 32% του συνόλου της χώρας)Μπομπότα & Κατσιαμάκι (με καλαμποκίσιο αλεύρι και μέλι)Βρασμένο καλαμπόκι με μέλι, κάστανα και καρύδιαΜπουγάτσαΤσομπάνικο ρυζόγαλοΜαρμελάδες διάφορεςΛουκούμιαΔιάφοροι τύποι χαλβάΤοπικά φρούταΛικέρ με κράνα (μικροί κόκκινοι καρποί ενός θάμνου που λέγεται κράνα)Αφεψήματα (φλισκούνι, φασκόμηλο)

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Κω

Την Κυριακή 27 Απριλίου 2012 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδόχων Κω, παρουσίασαν το “Ελληνικό Πρωινό της Κω “.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκτός από παραγωγούς και ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς τομέα κ. Βασιλειάδης και ο Πρόεδρος της ΒΙΜΕΛ κ. Νίκος Κιλιμάτος, οι οποίοι τόνισαν την προσπάθεια που γίνεται στον τομέα αυτό με στόχο πάντα την ενότητα των παραγωγών.Επιπλέον συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τον τουρισμό Γιάννης Μπαλαλής,ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιώργος Χαλκιδιός ,ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κος Κοπάδης, κος Σηφάκης και κος Μουζουράκης, καθώς και μεγάλος αριθμός ξενοδόχων & εστιατόρων και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Κω.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα ΤΡΙΤΩΝΑΣ και τα εδέσματα παρασκευάστηκαν από γυναίκες της Κω (Λύκειο Ελληνίδων – Κατσίλη Αργυρώ, Χαρτοφίλλη Αργυρώ, Αθανασίου Άννα, Γαλαθρή Μαρία ,Διαμαντή Σεβαστή) και από τον σεφ Άρη Βραχνά. Στην όλη διαδικασία κατάρτισης και παρουσίασης του κωακού πρωινού συνέβαλε ο σεφ Μιχάλης Ποταμούσης.
Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης περιελάμβαναν τα εξής: # Κουλουράκια διάφορα (λαδιού, με καρύδια, μουστοκούλουρα κ.α), # Παξιμάδια # Διάφορα είδη ψωμιού – Τυρόψωμο – Σταφιδόψωμο # Τυριά Πόσιας # Εβραικό και άλλες παραλλαγές με αυτά # Ψωμί τριμμένο με κρεμμύδια στο τηγάνι # Διάφορες πίτες # Μαγειριά # Μπακλαβάς # Γλυκά του κουταλιού (ανάλογα την εποχή) – Γλυκό ντοματάκι # Βάρβαρα # Χαλβάς # Μέλι με γιαούρτι – Ρυζόγαλο # Αυγοφέτες – Τηγανίτες # Λάδι ντόπιο και ελιές # Αφεψήματα από βότανα – Κανελάδα # Ντομάτα και αγγουράκια # Κατημέρια # Διάφορα φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι) # Ελληνικός καφές

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Νάξου

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου «Φιλοξενία», παρουσίασαν την Τετάρτη το βράδυ στο Ξενοδοχείο “Astir of Naxos”, το “Ελληνικό Πρωινό”.

Συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, κυρίως από τον κλάδο των καταλυμάτων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του “Ελληνικού Πρωινού” στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν απαντήσεις σε απορίες, ερωτήματα και διευκρινήσεις από τον υπεύθυνο της οργάνωσης του “Ελληνικού Πρωινού” εκ μέρους του ΞΕΕ, Γιώργο Πίττα, τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Μίλτο Καρούμπα και το σεφ Δημήτρη Παπαδόπουλο. Συνδιοργανωτής και Μέγα Χορηγός της εκδήλωσης η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Στην εκδήλωση της Τετάρτης, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά εδέσματα-προτάσεις που μπορούν να συνθέσουν το Ελληνικό πρωινό, βασισμένο σε τοπικά προϊόντα και συνταγές με σκοπό να πάρουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι ιδέες ώστε να ξεκινήσουν την άμεση εφαρμογή του. Οι επαγγελματίες, όπως διαπιστώσαμε από τα ερωτήματα που έθεταν, έδειξαν ότι έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχει για τον επισκέπτη, αλλά και για την τοπική οικονομία, η ένταξη των τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών στο πρωινό που σερβίρουν στους πελάτες τους.
Από την άλλη, αν και σημειώθηκε ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ των τοπικών προϊόντων και των εισαγομένων είναι μικρές, όπως διαπιστώσαμε, είναι ένα θέμα που δεν παύει να απασχολεί ακόμη αρκετούς, αν και είναι αμελητέο μπροστά στο όφελος που θα έχουν από την ένταξη του ελληνικού πρωινού από τη σίγουρη ικανοποίηση των επισκεπτών-πελατών τους που θα το γευθούν.Πάντως, όπως εξ’ άλλου αναφέρθηκε, έγκειται στους ίδιους τους επαγγελματίες να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές στα τοπικά προϊόντα, αφού ο νόμος της αγοράς λέει ότι οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα τη ζήτηση. Περισσότερες παραγγελίες λοιπόν, θεωρούμε ευνόητο, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερες τιμές. Πέρα όμως από αυτό, μήπως, το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι είναι αυτό που έχει να κάνει με την επιμέλεια του πρωινού και του επαναπροσδιορισμού της συνολικής εικόνας που αυτό θα παρουσιάζει. Τοπικά καλά προϊόντα, συνταγές που γευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ιδέες για καινούργιες που είτε οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα έχουν είτε θα συμβουλευτούν τους ειδικούς και φαντασία και επιμέλεια στο “στήσιμο”, είναι βέβαιο ότι θα συνθέσουν ένα καταπληκτικό “Ελληνικό Πρωινό” που μπορεί να είναι διαφορετικό μεταξύ των επιχειρήσεων, θα έχει όμως ως κοινό σημείο αναφοράς, ότι οι επισκέπτες φεύγοντας από τη Νάξο θα πάρουν μαζί τους, εκτός από όλα τα άλλα, οσμές και γεύσεις που θα τις ταυτίσουν με τις καλύτερες στιγμές των διακοπών τους στο νησί. Παράλληλα, θα ενισχύσουν επιπλέον την τοπική αγορά, -πόσες φορές δεν το έχουμε κάνει όταν ταξιδεύουμε αγοράζοντας προϊόντα που θα έχουν γευτεί και θα τους έχουν αρέσει. Οφείλουμε σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε, ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, κερνούσε στην εκδήλωση τον κόσμο μια από τις πιο γευστικές γραβιέρες τριών χρόνων όπως μας είπαν που έχουμε δοκιμάσει. Παράλληλα, υπήρχε τραπέζι με “προτάσεις” για το Ελληνικό Πρωινό και στοιχεία για την παρασκευή τους από το σεφ Δημήτρη Παπαδόπουλο. Άκρως εντυπωσιακό το αυγό-μάτι σε νερό και λάδι.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΝΑΞΟΥ
Αφρομυζήθρα ΝάξουΑρσενικό ΝάξουΘηλυκοτύρι ΝάξουΞινομυζήθρα & Ξινότυρο ΝάξουΓραβιέρα ΝάξουΚοπανιστή ΝάξουΖαμπόνι (τοπικό αλλαντικό)Χωριάτικα λουκάνικαΑσκούδες (επιτραπέζια ελιά Νάξου)Βουνίσιο τοπικό μέλιΟμελέτα με κάρφια (άγρια σπαράγγια με πιο φίνα γεύση)Ομελέτα με ζαμπόνι και χωριάτικα λουκάνικαΚολοκυθοπαστίτσαΚολοκυθοκορφάδεςΧορτοτηγανίτεςΤσιμπητά (χόρτα)Πατατοσαλάτα με πατάτες ΝάξουΤηγανίτες με πετιμέζιμ αφρομυζήθρα Νάξου με τοπικό θυμαρίσιο μέλιΣεφουκλωτή (τοπική γλυκιά νηστίσιμη πίτα)΄Ξεροτήγανα (γλυκό του γάμου)Γλυκό κουταλιού κίτρο & καρυδάκι

H καθιέρωση του ελληνικού πρωινού – KYKLADESNEWS

Σημαντικά οικονομικά οφέλη θα έχουν οι ξενοδόχοι που θα καθιερώσουν το ελληνικό πρωινό στις μονάδες τους, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Ρόδου

Στο πλαίσιο της έκθεσης-συνάντησης “Τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη μας” παρουσιάστηκε στο Ρόδος Παλλάς το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 το “Ελληνικό Πρωινό” της Ρόδου από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Την επιμέλεια της παρουσίασης του πρωινού είχε αναλάβει ο Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμεγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Στον μπουφέ παρουσιάστηκαν τοπικά προϊόντα, προϊόντα άλλων περιοχών του Νοτίου Αιγαίου και ενδιαφέρουσες τοπικές συνταγές. Πρωταγωνίστησαν το ροδίτικο μέλι, τα μελεκούνια, γιαούρτι με ροδίτικα γλυκά κουταλιού, ριζόγαλο, ματσόγαλο, ροδόκρεμα, πουγκιά, φανουρόπιτες, πιταρούδια, κατημέρια, σφογγάτο, καγιανάς, αυγοφέτες, απάκι, ντάκοι, σύκα με αμύγδαλα και σουσάμι, ο ντοματοπελτές Σαντορίνης και οι γραβιέρες Τήνου και Νάξου.
Ο εκπρόσωπος του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας περιέγραψε τη φιλοσοφία, την οργάνωση, τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες της συνεργασίας παραγωγών και ξενοδόχων και κατέληξε περιγράφοντας τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Τις ομιλίες και την έκθεση ετίμησαν ο Γιάννης Μαχαιρίδης Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Δέσποινα Σώζου – Διακοσταυριανού Αντιπεριφερειάρχης τμήμα Τουρισμού, Στάθης Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Πάππου Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων, Μανώλης Πιτροπάκης Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, Γιώργος Ματσίγκος Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξεν/χειων Ρόδου, Γιάννης Κλούβας Πρόεδρος Σωματείου Εστιατορίων Ρόδου, Νίκος Χριστοφόρου Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, Άντα Καραγιάννη Μάρκετινγκ & Επικοινωνία Praxis Plus, ενώ τα επί μέρους περίπτερα επισκέφτηκαν, ξενοδόχοι, διευθυντές ξενοδοχείων, μάγειροι, νέοι παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και λοιποί ενδιαφερόμενοι.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΡΟΔΟΥ
Ντάκος, Ελίοψωμο, Εφτάζυμο με γλυκάνισο, Τηγανόψωμο, Κρεμμυδόψωμο, Επτάζυμο παξιμάδι, Σησαμωτά, Λαδοψύχια, Κριθαροκουλούρα, Κουλούρια ανεβατά, ΛαδοκούλουροΑνθότυρο, Γραβιέρα Ρόδου ή Νάξου, Γιδοτύρι, ΡυζόγαλοΑπάκι, Καπνιστά, Αλίπαστα ψάριαΜέλι, Μελεκούνι, Χαλβάς (Σιμιγδαλένιος ή Φαρσάλων)Μαρμελάδα Πορτοκάλι, Βερίκοκο, ΡοδάκινοΕλιές, Ελαιόλαδο, Τηγανιτές ελιές, ΕλαιόπασταΑυγά με ντομάτα, Αυγοφέτες, Αυγά με χόρταΧορτόπιτες, Χορτόπιτες, Τηγανιτά πουγκιά, ΤαχινόπιτεςΛουκούμια, Αμυγδαλωτά, Μουσταλευριά, Φανουρόπιτα, Βανίλια, ΜουχαλεπίΞεροτήγανα, Τακάκια, ΤηγανίτεςΡιτσέλι, ΜοσχοπούγγιαΓλυκό κολοκύθα, Καϊμάκι γάλακτος με ζάχαρηΦρέσκα φρούτα και λαχανικά – Σύκα και ΦραγκόσυκαΚουλούρια, Ταχινόσουπα, Τραχανάς, ΤσουβράςΓιαπράκιαΚολοκυθοκεφτέδεςΠιταρούδιαΚρεμμυδένιαΝτολμάδες με φακές σε φύλλα κυκλάμινουΠληγούριΦακόρυζοΔημητριακάΑλισφακιά ,Γλυφώνι, Σάψυχο, Φασκόμηλο, Χαμομήλι Ρόδου, Μέντα.Βυζαντινός ΚαφέςΑφρώδης Οίνος

Η καλή Ελλάδα από το πρωινό φαίνεται – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο μιας φρέσκιας ματιάς έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τη σύσταση του ελληνικού ξενοδοχειακού πρωινού. Ανεπτυγμένο σε μπουφέ ή σε ατομικό σερβίρισμα, το πρωινό είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γεύματος.

Αναβαθμίζεται στο πρωινό στα ελληνικά ξενοδοχεία – GREEK VACATION SEARCH

Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και φαίνεται να το ασπάζονται τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ήδη σε πολλά ξενοδοχεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το συνηθισμένο κοντινένταλ μπρέκφαστ δίνει την θέση του σε παραδοσιακές νοστιμιές που θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον τουρίστα ενώ παράλληλα θα προβάλουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

1η συνάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω με τοπικούς παράγοντες & παραγωγούς – Η ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με τοπικούς παράγοντες και παραγωγούς με σκοπό την θέσπιση του Κωακού πρωινού.

Με καινοτόμο πρόσωπο η 7η HO.RE.CA. – ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Σταθμό για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας φιλοδοξεί να αποτελέσει η 7η HO.RE.CA. 2012 που ανοίγει τις πύλες της σήμερα και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

7η HORECA (2012)

Εκδήλωση παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, στο πλάισιο της 7ης HORECA.

Υπεγράφη σύμφωνο ποιότητας για το ροδίτικο πρωινό – Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Υπεγράφη χθες μεταξύ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, “σύμφωνο ποιότητας” με το οποίο καθιερώνεται το ροδίτικο πρωινό στα ξενοδοχεία του νησιού μας. Προηγήθηκε συνεδρίαση στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου να παρουσιαστεί η γενική φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος.

Έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση – ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σταθμό για την ανάπτυξη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας φιλοδοξεί να αποτελέσει η 7η ΗΟRECA 2012 που ανοίγει τις πύλες της από το Σάββατο 4 έως την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου του 2012 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις του 2012 – FOOD SERVICE

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συνθήκης, οι κλαδικές εκθέσεις στην ελληνική και στη διεθνή αγορά μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς νέες ευκαιρίες συνεργασιών αλλά και εξαγωγών έρχονται στο προσκήνιο!

Έρχεται το ελληνικό πρωινό στα καταλύματα της χώρας – POSILIVING

Εάν και πρόκειται για το κατεξοχήν γεύμα των διακοπών, η καλή μέρα στη χώρα μας δε φαίνεται από το πρωινό. Χάριν οικονομίας, το ομοιόμορφο «κοντινένταλ μπρέκφαστ» έχειδιεισδύσει στην καρδιά της ελληνικής φιλοξενίας από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι τους μικρούς, γραφικούς ξενώνες.

Τα ξενοδοχεία υιοθετούν το ελληνικό πρωινό – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βούτυρα και μαρμελάδες σε πλαστικά κουτάκια. Μέλι -αν είναι ποτέ δυνατόν!- κι αυτό τυποποιημένο, χειρίστης διαλογής. Πιατέλες με φέτες «κίτρινο τυρί», ζαμπόν αγνώστου προελεύσεως και λουκάνικα κοκτέιλ. Κέικ στο σελοφάν και χύμα κορν φλέικς για τα παιδιά. Χυμοί στις κανάτες με τοχαρακτηριστικό χρώμα του «έτοιμου». «Θέλετε φρέσκο;

Στη Σαντορίνη και για ελληνικό πρωινό – SANTORINI NET

Όλοι όσοι ταξιδεύετε σε ξένους τόπους είτε συχνά είτε πιο αραιά, δε θα θέλατε οι πρώτες γεύσεις της ημέρας να είναι αντιπροσωπευτικές του τόπου που βρίσκεστε; Δε θα προτιμούσατε να γευτείτε παραδοσιακά προϊόντα στο πρωινό του ξενοδοχείου σας, εκτός των τηγανητών αυγών με μπέικον που μπορείτε να φάτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου;