Παστέλι

500 γρ. ανθόμελο
500 γρ. σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή/και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο

Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι ανακατεύοντάς το σε ένα τηγάνι ή σε ένα ταψί στο φούρνο, ελέγχοντάς το. Στη συνέχεια, βάζετε για 10 λεπτά το μέλι με τις φλούδες σε μια κατσαρόλα για να βράσουν και έπειτα το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε λίγο να σιγοβράζει. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μείγμα. Ελέγχετε αν το μείγμα είναι έτοιμο ως εξής:

α. Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο, ενώ αν αυτή είναι πολύ μαλακή συνεχίζετε το βράσιμο.

β. Ρίχνετε μισή κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (για να μην περιμένετε το βάζετε στο ψυγείο ή φυσάτε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.
Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να ανεβούν πάνω οι φυσαλίδες. Ακολούθως απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνετε με το ανθόνερο (εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο). Επίσης μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι. Στη συνέχεια αφαιρείτε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζετε το μείγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια, το χτυπάτε με την παλάμη σας για να μην μείνουν κενά και το απλώνετε με έναν μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο.

Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά), το χαράζετε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες, ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Κατόπιν, χωρίζετε τα κομμάτια καλά – όπως εσείς θέλετε – και τα φυλάτε για πολύ καιρί σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο), μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους, μπορείτε να βάλετε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Αν και η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, απαιτεί προσοχή ώστε να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Ροδακινόπιτα

5 ροδάκινα
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα λάδι (αραβοσιτέλαιο)
3 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν
1 βανίλια Μισή κούπα αμύγδαλα
Ζάχαρη άχνη

Ξεκινώντας, κόβετε τα ροδάκινα σε μεγάλα κομμάτια. Έπειτα, βάζετε σε ένα μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη ή με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν, προσθέτετε στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα κομμένα ροδάκινα.

Ακολούθως, βουτυρώνετε και αλευρώνουμε ένα ταψί (30×24 εκ.) και ρίχνετε πρώτα το μείγμα και έπειτα ολόκληρα τα αμύγδαλα στην επιφάνεια του μείγματος.

Ψήνετε για 30 με 35 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Όταν το βγάλετε από τον φούρνο, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Πιπερόπιτα Πηλίου

Μισό κιλό φύλλο κρούστα (ή κουρού)
800 γρ. πιπεριές κέρατα
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές πορτοκαλί
1 μικρό κρεμμυδάκι
Μισή κούπα τραχανά
1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα
3 αυγά (το ένα για το άλειμμα του φύλλου)
300 γρ. φέτα
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε τις πιπεριές σε ροδέλες και μετά τα σοτάρετε σε λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα 2 αυγά και προσθέτετε τη ντομάτα, τον τραχανά, τη θρυμματισμένη φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν, προσθέτετε στο μείγμα τα υλικά που έχετε σοτάρει. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, στρώνετε τη μισή ποσότητα του φύλλου, προσθέτετε τη γέμιση και κλείνετε με το υπόλοιπο φύλλο. Έπειτα, αλείφετε το φύλλο με αυγό.

Ψήνετε για περίπου 1 ώρα στους 180C.

Πίτες τραβηχτές από τη Μάνη

1 κιλό αλεύρι
10 γρ. ξηρή μαγιά
Προζύμι όσο ένα καρύδι
Λίγο αλάτι
Μισό ποτηράκι ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

Κρισαρίζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτετε ξηρή μαγιά. Στη συνέχεια, ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε το προζύμι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό. Προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνετε εναλλάξ ζεστό νερό και αλεύρι ώστε να φτιάξετε τη ζύμη.

Προς το τέλος ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας για να μην κολλάνε και συνεχίζετε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη ή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη ανέβει, βάζετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο στα χέρια σας και τη ζυμώνετε μέχρι να καθίσει. Μετά κόβετε κομμάτια μεγέθους όσο ένα μεγάλο μανταρίνι, πλάθετε μπαστουνάκια, τα τραβάτε με τα δάχτυλά σας για να πάρουν μακρόστενο σχήμα και τα ακουμπάτε σε βαμβακερή πετσέτα.

Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και όταν κάψει, τηγανίζετε τις πίτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα, τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.

Οι τραβηχτές πίτες σερβίρονται με τυρί, μέλι ή ζάχαρη. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε στην έτοιμη ζύμη ένα ποτηράκι ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι και ένα ποτηράκι μαύρη σταφίδα ή να αντικαταστήσετε το νερό με χλιαρό γάλα.

Σφακιανές πίτες Ηρακλείου

Για το φύλλο

1 ποτήρι κρασιού χλιαρό νερό
Λίγο αλάτι
Λίγες σταγόνες λάδι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Ανάλογο αλεύρι

Για τη γέμιση

Μισό έως 1 κιλό μυζήθρα (γλυκιά ή ξινή)
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
Λάδι για το τηγάνισμα

Ετοιμάζετε με τα υλικά φύλλου τη ζύμη ώστε να γίνει μαλακή και ανοίγετε το φύλλο. Έπειτα, κόβετε μικρά κομμάτια με ένα καπάκι. Στη συνέχεια, λιώνετε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι μαζί με τη ζάχαρη και παίρνετε μια κουταλιά, την οποία την τοποθετείτε στα στρογγυλά κομμάτια, τα οποία διπλώνετε και κλείνετε καλά στις άκρες.

Τα ψήνετε σε καυτό λάδι και τα σερβίρετε ζεστά.

Κουλουράκια πορτοκαλιού

2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα αυτού
1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
Περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πρώτα χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη έως ότου αυτή λιώσει και προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε βάλει τη σόδα. Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα και τέλος, σιγά σιγά, το αλεύρι, το οποίο έχει ανακατευτεί μαζί με το μπέϊκιν.

Ακολουθεί το ψήσιμο στους 180C για περίπου 15 λεπτά.

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

600 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. λάδι
1 κιλό τυροβολιά
2 αυγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλ. άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι

Πρώτα ετοιμάζετε την γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ την τυροβολιά και προσθέτοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, τα αβγά, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προχωράτε με το φύλλο. Ετοιμάζετε τη ζύμη με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, ζυμώνετε καλά και ανοίγετε το φύλλο. Απλώνετε ένα φύλλο στο κάτω μέρος του ταψιού και αφού το λαδώσετε, ρίχνετε τη γέμιση και το κλείνετε από πάνω με ένα άλλο φύλλο.

Το τοποθετείτε στον φούρνο και το ψήνετε στους 180C για μια ώρα.

Ομελέτα με απάκι και ντομάτα

300 γρ. απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
500 γρ. ντομάτες ώριμες ή ντοματίνια
5 αυγά
Μισή κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Κόβετε με ένα μαχαίρι το απάκι σε μικρά κομματάκια. Τοποθετείτε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε για λίγο τα κομματάκια από το απάκι. Ενδιάμεσα παίρνετε ένα μπολ και χρησιμοποιείτε έναν τρίφτη για να τρίψετε μέσα σε αυτό τις ντομάτες. Σημειωτέον, πω αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη εάν βάλετε ντοματίνια.

Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με το απάκι τον πολτό από τις ντομάτες, λίγο πιπέρι, αλάτι και λίγη ζάχαρη (για να μη ξινίσουν λόγω του όξινου της ντομάτας) και τα αφήνετε να σοταριστούν μέχρι να εξαφανιστούν τα υγρά τους.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάτε τα αυγά με αυγοδάρτη και τα ρίχνετε κι αυτά στο τηγάνι. Ανακατεύετε σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθούν τα δυο υλικά. Βγάλτε τα από τη φωτιά και μεταφέρετε τα σε πιάτο με μία σπάτουλα.

Στραπατσάδα Συριανή

2 αυγά
2 ντομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Ρίξτε σε ένα τηγάνι 3 κουταλιές σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέστε 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες. Στη συνέχεια, σπάστε 3 αυγά και αρχίστε να ανακατεύετε όλα τα υλικά με την ξύλινη κουτάλα, καθώς το τηγάνι βρίσκεται στη φωτιά.

Η όλη διαδικασία του ψησίματος διαρκεί 3 με 4 λεπτά. Για το τέλος, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ολόφρεσκη ρίγανη.

Κουλουράκια με γεύση πορτοκάλι

60 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. χυμό πορτοκάλι
Μισό κιλό ξύσμα πορτοκαλιού
1 μπέικεν πάουντερ
Μισή σόδα μαγειρικής
200 γρ. αλεύρι

Σε ένα μπολ ρίχνετε το λάδι, τον χυμό, το ξύσμα και την άχνη και ανακατεύετε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικεν πάουντερ και τη σόδα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Έπειτα, βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να σφίξει. Αργότερα, πλάθετε τη ζύμη σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για χρονικό διάστημα 20 λεπτών.

Μαρμελάδα πορτοκάλι από τη Χαλκιδική

2 κιλά πορτοκάλια
1 κουταλάκι σόδα
1 κιλό ζάχαρη
50 ml χυμό λεμόνι

Βράζετε τα πορτοκάλια, τα ξύνετε και έπειτα προσθέτετε 1 κουταλάκι σόδα. Αφού τα αφήσετε για 5 με 10 λεπτά, μετά τα σουρώνετε.

Για το σιρόπι

Σε 1 κιλό ζάχαρη, βάζετε 4 ποτήρια νερό και έπειτα βράζετε το μείγμα 2 φορές, προσθέτοντας βανίλια και χυμό λεμόνι.

Τα βράζετε για 15 λεπτά σε φρέσκο νερό και έπειτα τα βγάζετε και τα κόβετε.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

2 κιλά πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Χυμός από 1 λεμόνι

Αρχικά, βράζετε τα πορτοκάλια για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα σπόρια και τα κοτσάνια, ενώ με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβετε και τα αδειάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό. Τα βράζετε εκ νέου, μέχρι να κάνουν φουσκάλες και προσθέτετε χυμό λεμονιού.

Συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμη και έπειτα τα αποσύρετε από τη φωτιά.

Πορτοκαλόπιτα από την Κέρκυρα

Για το φύλλο κρούστας

Γιαούρτι
Αυγά
Ηλιέλαιο
Ζάχαρη
Βανίλιες
Μπέικιν πάουντερ
Πορτοκάλι

Για το σιρόπι

Νερό
Ζάχαρη
Κανέλλα
Φλούδα πορτοκαλιού

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα και τα χτυπάτε με το σύρμα. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, τότε τσαλακώνετε τα φύλλα και τα ρίχνετε, αφού προηγουμένως έχετε κόψει το καθένα από αυτά σε 4 κομμάτια.

Τοποθετείτε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και το ψήνετε για 30 λεπτά στους 180C. Στη συνέχεια, βράζετε το σιρόπι και το ρίχνετε όσο είναι χλιαρό επάνω στην πίτα. Η πίτα μπορεί να συνοδευτεί με σαντιγύ ή παγωτό.

Πορτοκαλόπιτα

1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 γιαουρτάκια 2% λιπαρά
1 κούπα ζάχαρη (ή περίπου 2 αν αφαιρέσετε το σιρόπι)
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 με 2 βανίλιες
4 αυγά
Ξύσμα πορτοκαλιού

Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τα φύλλα, σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το σύρμα για να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Όπως είναι το πακέτο με το φύλλο ρολό σε θερμοκρασία δωματίου, κόβετε τα φύλλα σε ροδέλες 2 εκ., τα ανακατεύετε για να ξεδιπλωθούν και τα βάζετε με ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για να ξεραθούν λίγο, προσέχοντας όμως να μην καούν.

Δεν χρειάζεται να βάλετε σιρόπι, καθώς χρησιμοποιείτε ξύσμα από 4 πορτοκάλια. Ρίχνετε μέσα στον χυλό, χυμό πορτοκαλιού σε αναλογία ? της κούπας.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος επιθυμεί σιρόπι, χρειάζονται 2 ποτήρια χυμού πορτοκαλιού, 1 ποτήρι νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά) και 1 φλούδα πορτοκαλιού. Τα βράζετε και τα ρίχνετε ανάλογα ή κρύο το σιρόπι και ζεστή η πίτα ή αντίστροφα. Θα αφαιρέσετε όμως από τον χυλό, τη μια κούπα ζάχαρη και το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια.

Τρίβετε και τα προσθέτετε τα υλικά στο μείγμα, το οποίο ρίχνετε σε λαδωμένο ταψί διαστάσεων 40×50 εκ. και το ψήνετε στους 170C για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να κοκκινίσει από πάνω. Σερβίρεται ιδανικά με παγωτό.

Πορτοκαλόπιτα Σκοπέλου

Για το μείγμα

1 πακέτο φύλλο κρούστας
4 αυγά
250 γρ. παραδοσιακό γιαούρτι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι μέλι Σκοπέλου
Ξύλο κανέλας
Φλούδα πορτοκαλιού σε ροδέλα

Παίρνετε ένα μπολ και αναμειγνύετε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά όλα τα παραπάνω υλικά προκειμένου να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, κόβετε το φύλλο κρούστας και αφού το τσαλακώσετε σαν χαρτί, το ρίχνετε μέσα στο μείγμα, συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα. Κατόπιν, λαδώνετε ένα στενόμακρο πυρέξ και ρίχνετε και αυτό εντός του μείγματος.

Για να ετοιμαστεί η πορτοκαλόπιτα, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170C για 45 λεπτά. Παράλληλα, ετοιμάζετε το σιρόπι.

Καλό θα είναι, η πίτα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα

Ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνετε τα υλικά ανακατεύοντας τα συνέχεια για να μην κολλήσει το γάλα.

Μόλις ζεσταθεί ελαφρά και αρχίζει να αχνίζει, προσθέτετε το κοσκινισμένο σιμιγδάλι σιγά σιγά, για να μη σβολιάσει και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

Κατόπιν, το αποσύρετε από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά σαν σε ομελέτα και τα ρίχνετε μέσα σταδιακά ώστε να ενσωματωθούν με το μείγμα. Έπειτα, προσθέτετε τις δύο κουταλιές φρέσκου βουτύρου, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία.

Μόλις συμβεί αυτό, παίρνετε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί του φούρνου, στο οποίο βάζετε 4 ή 5 φύλλα κρούστας, αφού έχετε λαδώσει το ταψί και τα φύλλα ένα ένα. Φροντίζεται να τα βάλετε με τέτοιο τρόπο, ώστε οι άκρες τους να περισσέψουν έξω από το ταψί περιμετρικά. Κατόπιν, παίρνετε τις άκρες και τις γυρίζετε προς τα μέσα για να καλύψουν τα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζετε την κρέμα μέσα, την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και πασπαλίζετε με μπόλικη τριμμένη κανέλα.

Ψήνετε τη γαλατόπιτα στους 180C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα στην επιφάνεια και να ψηθεί καλά το φύλλο.

Γαλατόπιτα Μανιάτικη

3 ποτήρια γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
Μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
Άρωμα της αρεσκείας σας (π.χ. βανίλια ή πορτοκάλι)
Λίγο φρέσκο βούτυρο

Αρχικά ανακατεύετε το γάλα, τα αυγά και το σιμιγδάλι. Έπειτα, τα βάζετε στη φωτιά και τα ανακατεύετε συνεχώς ώσπου να δημιουργηθεί κρέμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το άρωμα, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Κατόπιν, αλείφετε ένα ταψί με μαργαρίνη και ρίχνετε την κρέμα.

Ψήνετε τη γαλατόπιτα σε μέτριο φούρνο για περίπου 25 με 30 λεπτά. Αφού κρυώσει, την κόβετε και ρίχνετε σκόνη κανέλας.

Γαλατόπιτα Λευκάδας

4 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
4 κρόκοι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
Βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού
Άχνη Ζάχαρη
Κανέλα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Έπειτα, ρίχνετε το σιμιγδάλι τμηματικά σαν βροχή και ανακατεύετε συνέχεια με τον αυγοδάρτη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνετε μέσα στην κρέμα τους κρόκους έναν έναν. Έπειτα, ρίχνετε και το βούτυρο με το ξύσμα και ανακατεύετε ώσπου να ανακατευθούν καλά τα υλικά. Κατόπιν, προσθέτετε τα ασπράδια, τα οποία έχετε χτυπήσει σε σφιχτή μαρέγκα με ελάχιστο αλατάκι. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και αδειάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι.

Ψήνετε τη γαλατόπιτα στους 180C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και όταν κρυώσει, την πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη και κανέλα.

Γαλατόπιτα από την Κυλλήνη

2 κιλά γάλα
4 αυγά
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Λίγη βανίλια
Ξύσμα λεμονιού
Λίγο βούτυρο

Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα για να πάρει βράση και κατόπιν τοποθετείτε σε μια λεκάνη τα αυγά, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντάς τα με ένα σύρμα. Μόλις πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε μέσα το μείγμα, ανακατεύετε μέχρι να βράσει καλά και ρίχνετε το βούτυρο.

Τοποθετείτε το μείγμα σε ταψί της αρέσκειας σας, πασπαλίζετε με ζάχαρη (μαύρη ή κρυσταλλική) και το ψήνετε στους 170C για 40 λεπτά.

Γαλατόπιτα

1 κιλό γάλα
1 φλ. αλεύρι
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
Μισό φλ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο
1 ½ φλ. ζάχαρη
5-6 αυγά
Βανίλια
4-5 φύλλα βουτυρωμένα

Αρχικά, διαλύετε το αλεύρι σε 2 φλιτζάνια με κρύο γάλα μέχρι να γίνει χυλός. Έπειτα, βάζετε το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά για να βράσει μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνετε στον χυλό το αλεύρι, τη βανίλια, το σιμιγδάλι και το μισό βούτυρο. Ανακατεύετε και κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά, χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα το μείγμα. Κατόπιν, βουτυρώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο 3 βουτυρωμένα φύλλα. Ρίχνετε μέσα την κρέμα, σκεπάζετε τη γαλατόπιτα με τα υπόλοιπα 2 φύλλα (βουτυρωμένα) και τη χαράζετε σε λωρίδες.

Για να ολοκληρωθεί η γαλατόπιτα, την ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για μία περίπου ώρα.