1 κιλό σιτάρι
Αρμπαρόριζα ή μοσχόχορτο
Μισό φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ. αποξηραμένα σύκα
2 ρόδια
Μέλι θυμαρίσιο
Λίγο χαρουπόμελο
Πετιμέζι
Σουσάμ
Κανέλα
Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι στο νερό και την επόμενη μέρα το βράζετε για 3 ώρες με αρμπαρόριζα. Έπειτα, βάζετε σε ένα πήλινο δοχείο όλα τα υλικά μαζί (το σιτάρι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κομματιασμένα αποξηραμένα σύκα, τα ρόδια, το μέλι, το χαρουπόμελο, το σουσάμι και την κανέλα). Για να φτιάξετε τις συκομαΐδες, παίρνετε τα φρέσκα σύκα και τα μοιράζετε στα δυο (αλλά όχι τελείως) και τα αποξηραίνετε στον ήλιο πάνω σε ένα σανίδι. Μετά την αποξήρανση, τα περνάτε σε ξύλινα καλαμάκια και τα βουτάτε στιγμιαία σε γλυκό βρασμένο νερό για απολύμανση.
Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί πάνω σε φύλλα δάφνης, τα ραντίζετε με πετιμέζι, τα σκεπάζετε πάλι με φύλλα και τα βάζετε στο φούρνο στους 130C για περίπου 20 λεπτά. Η συντήρησή τους γίνεται σε πάνινη θήκη που γεμίζετε με φρέσκα δαφνόφυλλα.