Γλυκό του Μίνωα

1 κιλό σιτάρι
Αρμπαρόριζα ή μοσχόχορτο
Μισό φλ. σταφίδες
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ. αποξηραμένα σύκα
2 ρόδια
Μέλι θυμαρίσιο
Λίγο χαρουπόμελο
Πετιμέζι
Σουσάμ
Κανέλα

Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι στο νερό και την επόμενη μέρα το βράζετε για 3 ώρες με αρμπαρόριζα. Έπειτα, βάζετε σε ένα πήλινο δοχείο όλα τα υλικά μαζί (το σιτάρι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα κομματιασμένα αποξηραμένα σύκα, τα ρόδια, το μέλι, το χαρουπόμελο, το σουσάμι και την κανέλα). Για να φτιάξετε τις συκομαΐδες, παίρνετε τα φρέσκα σύκα και τα μοιράζετε στα δυο (αλλά όχι τελείως) και τα αποξηραίνετε στον ήλιο πάνω σε ένα σανίδι. Μετά την αποξήρανση, τα περνάτε σε ξύλινα καλαμάκια και τα βουτάτε στιγμιαία σε γλυκό βρασμένο νερό για απολύμανση.

Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί πάνω σε φύλλα δάφνης, τα ραντίζετε με πετιμέζι, τα σκεπάζετε πάλι με φύλλα και τα βάζετε στο φούρνο στους 130C για περίπου 20 λεπτά. Η συντήρησή τους γίνεται σε πάνινη θήκη που γεμίζετε με φρέσκα δαφνόφυλλα.

Μουσταλευριά

Για κάθε 6 κούπες καθαρισμένο μούστο

1 κούπα αλεύρι
Μισή κούπα τριμμένο καρύδι
Μισή κούπα σουσάμι (καβουρδισμένο και τριμμένο ελαφρά στο multi)
2-3 ξύλα κανέλας μήκους περίπου 5 εκ.
2-3 φύλλα αμπερόριζας (προαιρετικά)

Για το γαρνίρισμα

Χοντροκοπανισμένα καρύδια
Σουσάμι
Σκόνη κανέλας

Βάζετε τον μούστο, αφού πρώτα ξεχωρίσετε μια ποσότητα αρκετή για να διαλύσετε το αλεύρι. Έπειτα, βάζετε την κατσαρόλα να βράσει και ρίχνετε τα ξύλα της κανέλας και τα φύλα της αμπερόριζας και διαλύετε το αλεύρι στον μούστο που κρατήσατε. Λίγο πριν πάρει βράση, αδειάζετε τον χυλό του αλευριού περνώντας τον μέσα από σουρωτήρι για να μην έχει καθόλου σβολαράκια και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Κατόπιν, ξπλένετε τη σίτα με ποσότητα μούστου για να πέσει όλος ο χυλός στην κατσαρόλα.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και περιμένετε να πήξει σιγοβράζοντας, ενώ ανακατεύετε συνεχώς, σε μια διαδικασία που κρατάει περισσότερη από μισή ώρα.

Κατόπιν, ελέγχετε την πυκνότητα, αφήνοντας ελάχιστη ποσότητα σε ένα ελαφρά βρεγμένο πιατάκι. Η ποσότητα θα πρέπει να ξεκολλά, ενώ αν δημιουργήσετε δρόμο με το κουτάλι ή με το δάκτυλό σας, αυτός δεν θα πρέπει να κλείνει. Όταν η υφή της είναι η πρέπουσα, βγάζετε την κανέλα και την αμπερόριζα, ρίχνετε το σουσάμι και το λεπτοτριμμένο καρύδι και ανακατεύετε.

Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε σε μπολ ή σε πιάτα. Επιπλέον, πασπαλίζετε με χοντροτριμμένο καρύδι, σουσάμι και λίγη σκόνη κανέλας.

Μουσταλευριά από το Ρέθυμνο

4 κούπες μούστο
1 κούπα αλεύρι
Καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλα (σκόνη)
Σουσάμι λευκό

Βάζετε τον μούστο στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει και να δένει, προσθέτετε τα καρύδια, το σουσάμι και την κανέλα.

Μόλις κρυώσει, είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Τσουκνιδόπιτα

Για τη γέμιση
1,5 κιλό τσουκνίδες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκόρδα φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι (μόνο τον χυμό του)

Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας νωπή μαγιά
2 1/2 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού σουσάμι

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά, την οποία έχετε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαλακή ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε να «ξεκουραστεί». Καθαρίζετε τις τσουκνίδες, τις πλένετε, φορώντας γάντια πλαστικά, και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με αλάτι να βράσουν για 10 λεπτά. Κατόπιν, τις βγάζετε και τις σουρώνετε. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα σκόρδα και το κρεμμύδι και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με λάδι να σοταριστούν. Προσθέτετε τις τσουκνίδες, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρετε όλα για 5 λεπτά. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 τεμάχια, ανοίγετε ένα φύλλο και το βάζετε σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με σουσάμι. Αμέσως μετά, βάζετε τη γέμιση, ανοίγετε δεύτερο φύλλο, το οποίο είναι τόσο μικρότερο όσο χρειάζεται για να καλύψει την γέμιση, και γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο χωρίς να το πιέζετε. Λαδώνετε την πίτα και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Ψήνετε για 50 λεπτά στους 180 C. Όταν ψηθεί η πίτα την αφήνετε να κρυώσει, σηκώνετε με προσοχή το επάνω φύλλο και περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού.

Καριόκα Βρώμης με Συκομαϊδα Κέρκυρας

Για συκομαΐδα

2 κιλά αποξηραμένα και φρέσκα σύκα
200 γρ. καρύδια
50 γρ. ούζο
20 γρ. πιπέρι
30 γρ. κανέλα (σκόνη)
20 γρ. γαριφαλόσκονη
50 γρ. σουσάμι
30 γρ. γλυκάνισο

Για την καριόκα

1 κιλό βρώμη
100 γρ. κουβερτούρα μαύρη
150 γρ. καρύδα
100 γρ. καρύδια
100 γρ. φουντούκια
20 γρ. βανίλια (σκόνη)
20 γρ. κανέλα
100 γρ. σταφίδα
200 γρ. μέλι

Για την καριόκα

Αρχικά βάζετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί για να λιώσει και στη συνέχεια ενσωματώνετε τα ψιλοκομμένα φουντούκια και καρύδια, την καρύδα και τη σταφίδα. Έπειτα ρίχνετε το μέλι, την κανέλα και τη βανίλια και τα ομογενοποιείτε στο μίξερ με το φτερό.

Για τη συκομαΐδα

Ψιλοκόβετε με ένα ψαλιδάκι τα σύκα προσθέτοντας τους ούζο για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το γλυκάνισο, το γαρίφαλο, το πιπέρι, την κανέλα και το σουσάμι. Τα δουλεύετε όλα με το χέρι και όταν ομογενοποιηθούν κάνετε σαλαμοποίηση με μεμβράνη.

Αφού καλύψετε το εξωτερικό της συκομαΐδας με την καριόκα, τα βάζετε στο ψυγείο ώστε να ετοιμαστούν.

Μελαχρινό Ζακύνθου

1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
Μισό κ.γ. γαρύφαλλο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κούπα ζακυνθινές σταφίδες
1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Μισό κουταλάκι γλυκάνισο
1 κ.σ. σόδα

Χτυπάτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσουν λίγο και μετά προσθέτετε τον μούστο, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά μαζί και αναμειγνύετε απαλά, προσθέτοντας στο τέλος τη σταφίδα. Αλευρώνετε και λαδώνετε το ταψί, αδειάζετε το μείγμα και – εάν θέλετε – κάνετε πασπάλισμα με σουσάμι.

Ψήνετε στους 180C για περίπου 1 ώρα, αναλόγως τον φούρνο.

Μαρμαρίτες

Μισό κιλό ρεβύθια
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές
2 φύλλα δάφνης
Μάραθος
Γλυκάνισος
Αλεύρι

Για τη γέμιση

Κόκκινη κολοκύθα
Μυζήθρα Σκύρου
2 μεγάλα κρεμμύδια
Πιπέρι
Γαρίφαλο
Δυόσμος
1 φλ. λάδι
Κανέλα
Ζάχαρη

Αλέθετε μισό κιλό ρεβίθια, τα βάζετε σε νερό και στη συνέχεια τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Έπειτα, ρίχνετε 2 κόκκινες καυτερές πιπεριές, δάφνη, μάραθο και γλυκάνισο. Τα βράζετε και όταν η κατσαρόλα αρχίσει να αφρίζει, την αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε τον αφρό, τον βάζετε σε λεκάνη μαζί με αλεύρι και ζυμώνετε.

Μόλις αφρίσει ξανά το ρεβίθι, προσθέτετε και άλλο αφρό, ξαναζυμώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια ενέργεια για 2-3 φορές, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο το προζύμι, το οποίο σκεπάζετε για λίγες ώρες μέχρι να φουσκώσει.

Έπειτα, ζυμώνετε το προζύμι με αλεύρι και ζεστό νερό και ετοιμάζετε το ζυμάρι. Για τη γέμιση, βράζετε την κόκκινη κολοκύθα, τη στραγγίζετε πολύ καλά και προσθέτετε μυζήθρα, άφθονο τσιγαρισμένο κρεμμύδι, πιπέρι, γαρίφαλο, δυόσμο, λάδι, κανέλα και ζάχαρη, δημιουργώντας έτσι μια πικάντικη γέμιση.

Στη συνέχεια, κόβετε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι, ανοίγετε μικρά στρογγυλά πιτάκια και αφού βάλετε τη γέμιση σε όλα τα πιτάκια, τα κλείνετε τριγωνικά.

Για να ετοιμαστούν οι μαρμαρίτες, τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν στο τζάκι ή σε ξυλόσομπα.

Μαρμάριτες

500 γρ. αλεύρι
Λίγη ζάχαρη
Λίγο αλάτι
200 γρ. αλεύρι
4 αυγά

Με τα υλικά φτιάχνετε έναν χυλό και τον χωρίζετε σε μικρά κομμάτια.

Ψήνετε τις μαρμάριτες πάνω σε ειδικές μαρμάρινες επιφάνειες ή στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Έπειτα, τις πασπαλίζετε με μέλι, ζάχαρη και κανέλα.

Μαγειριά

2 ποτήρια νεσεστέ
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη (περίπου)
2-3 νερατζόφυλλα
1 φλ. καρύδια κοπανισμένα

Αρχικά ρίχνετε σε μια μικρή λεκάνη το νεσεστέ και το νερό, ανακατεύοντάς τα καλά και αφού βάλετε το μείγμα σε κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα νερατζόφυλλα. Έπειτα, τα βάζετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα και μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνετε την φωτιά.

Όταν πήξει, βάζετε τη μαγειριά σε πιατέλα και της ρίχνετε κανέλα και κοπανισμένα καρύδια.

Μελεκούνι από τη Ρόδο

350 γρ. μέλι
600 γρ. σουσάμι
100 γρ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο (σκόνη)
Μισό πορτοκάλι (ξύσμα)
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
20-30 αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνιτούρα

Αρχικά, καβουρδίζετε το σουσάμι και το χτυπάμε πολύ καλά σε γουδί. Έπειτα, ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα το μέλι και το αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντάς το, μέχρι να χάσει λίγη από την υγρασία του. Στη συνέχεια, προσθέτετε το σουσάμι, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύετε καλά και μόλις ομογενοποιηθούν τα απλώνετε σε βρεγμένη μαρμάρινη επιφάνεια. Όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, του προσθέτετε τα πιεσμένα αμύγδαλα, τα οποία βάζετε σε τέτοια απόσταση, όση θέλετε για να κόψετε τα μελεκούνια και να έχει το καθένα ένα αμύγδαλο στο κέντρο.

Όταν κρυώσει το μείγμα, κόβετε τα μελεκούνια σε ρόμβους.

Μηλίνα

μισή κολοκύθα
3 αβγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
λίγο αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
κανέλα, μπέικιν

Αρχικά κόβετε την κολοκύθα σε λεπτές φέτες. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε τη μισή κούπα λάδι και το γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα μέχρι ο χυλός να αποκτήσει μια παχύρευστη υφή.
Αλείφετε ένα ταψί με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζετε στρώνοντας δύο στρώσεις αλευρωμένες φέτες από κολοκύθι και πασπαλίζετε πάλι με ζάχαρη και κανέλα. Στρώνετε άλλες δύο στρώσεις με το κολοκύθι και ρίχνετε το χυλό από πάνω. Στο τέλος ραντίζετε με λίγο λάδι, ζάχαρη και κανέλα.

Ψήνετε στους 200 C για 40 λεπτά και σερβίρετε.

Γαλατόπιτα Χιώτικη

2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 ½ φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
Μαστίχα Χίου
4 Αυγά
2 κ.σ. βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

3 κ.σ. ζάχαρη
Μισό κ.γ. κανέλα

Αρχικά, βάζετε το γάλα να βράσει με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και τη φλούδα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει, ενώ μόλις δέσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη μαστίχα σε σκόνη και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα, όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

Έπειτα, αδειάζετε το μείγμα (αφού έχετε αφαιρέσει τη φλούδα) σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.

Ψήνετε στους 170C, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Μόλις ετοιμαστεί, το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Γαλατόπιτα Κρήτης

1,1 λίτρα φρέσκο γάλα
100 γρ. βούτυρο
Μισό κ.γ. βανίλια
260 γρ. ζάχαρη
Κανέλα
2 αυγά
110 γρ. αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των φύλλων

Για αρχή κάνετε έναν άχρωμο ρου με το βούτυρο και το αλεύρι. Έπειτα, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε, ενώ όταν δέσει το μείγμα προσθέτετε και το αυγό.

Στη συνέχεια στρώνετε ένα χωριάτικο φύλλο σε ένα ταψί, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με άχνη ζάχαρη. Ρίχνετε από πάνω την κρέμα και περιχύνετε με το ένα αυγό.

Για να ετοιμαστεί η γαλατόπιτα την ψήνετε στον φούρνο, στους 170C για χρονικό διάστημα 35 λεπτών.

Γαλατόπιτα Ηπείρου

2 λίτρα γάλα
320 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα σε σκόνη

Αρχικά βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση. Έπειτα, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε για 5 λεπτά το μείγμα να κρυώσει προτού προσθέσετε τα χτυπημένα αυγά.

Στρώνετε χαρτί ψησίματος στο ταψί της κουζίνας, ρίχνετε το μείγμα και το ψήνετε για 30 με 35 λεπτά στους 200C. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, πασπαλίζετε τη γαλατόπιτα με ζάχαρη άχνη και κανέλα και τη σερβίρετε ζεστή.

Γαλατόπιτα Ιωαννίνων

2- 2 ½ λίτρα πρόβειο γάλα
1 ποτήρι νερού αλεύρι ή σιμιγδάλι
8 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
Μισό κ.γ. αλάτι

Πρώτα πλάθετε 4-5 φύλλα. Μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα με το γάλα αλεύρι (σταρένιο ή καλαμποκίσιο) ή σιμιγδάλι και ζάχαρη. Τα βράζετε καλά (ανακατεύοντας τα συνεχώς, για να μην κατακαθίσει το υλικό και τσικνώσει) ώσπου να δημιουργηθεί πηχτή κρέμα.

Χτυπάτε τα αυγά και όταν κρυώσει η κρέμα τα ρίχνετε μέσα, αφού πρώτα κρατήσετε μια μικρή ποσότητα για να τη ρίξετε πάνω στο μείγμα και κάνετε καλό ανακάτεμα. Έπειτα, στρώνετε όλα τα φύλλα στο ταψί και ρίχνετε από πάνω την κρέμα, την οποία απλώνετε καλά και τη ραντίζετε με το κρατημένο αυγό.

Αλείφετε κανονικά την επιφάνεια και μετά τη ραντίζετε από πάνω με λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Η γαλατόπιτα μπορεί να σερβιριστεί με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ρεθυμνιώτικοι λουκουμάδες (Συνταγή Κατερίνας – Carme Villas)

1 κιλό αλεύρι
500 γρ. χλιαρό νερό
1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1 κρασοπότηρο ρακί
Αλάτι
Μαγιά (ξερή)
Σιρόπι
Νερό
Ζάχαρη
Λίγο μέλι
Φλοίδα λεμονιού

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός και αφήστε τον να φουσκώσει. Ενδιάμεσα, βάλτε το λάδι να κάψει. Μετά ρίξτε τον χυλό με ένα κουτάλι στο τηγάνι και φροντίστε να μην κολλήσει.

Τοποθετήστε τους λουκουμάδες με ένα χαρτί στο τηγάνι. Για το σιρόπι βράστε το μέλι με το νερό και προσθέστε τη φλοίδα λεμονιού. Βουτήξτε τους λουκουμάδες στο σιρόπι και μετά πασπαλίστε τους με κανέλα και σουσάμι.

Ρυζόγαλο με άρωμα λεμόνι

1 λίτρο φρέσκο γάλα
Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλ. ρύζι γλασέ
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
Ξύσμα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας και σκόνη κανέλας για πασπάλισμα

Βράζετε το ρύζι με το νερό και ένα ξύλο κανέλας και μόλις πάρει βράση, τότε ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, ανακατεύοντας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να χυλώσει λίγο.

Μετά από 15 λεπτά, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το πασπαλίζετε με σκόνη κανέλας και το σερβίρετε.

Πρασόπιτα

6 φύλλα πίτας
1 ½ κιλό πράσα ψιλά
150 – 200 γρ. φέτα
1 ή 2 αυγά
Αλάτι
200 γρ. λάδι
1 ½ κούπα νερό

Αρχικά καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε τα πράσα, τα οποία στη συνέχεια αλατίζετε. Κατόπιν, τα τοποθετείτε στο σκεύος, στο οποίο θα φτιάξετε τη γέμιση και προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το νερό, το λάδι και τα αυγά. Στη συνέχεια ανακατεύετε τα υλικά πολύ καλά.

Σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί στρώνετε το πρώτο φύλλο και ρίχνοντας του λίγο λάδι βάζετε από πάνω το δεύτερο. Τοποθετείτε πάνω από το δεύτερο φύλλο το ? της γέμισης, φροντίζοντας παράλληλα το φύλλο σας να ραντιστεί και με τα υγρά αυτής.

Λαλαγκίτες

750 γρ. χλιαρό νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
2 κοφτά κ.γ. αλάτι

Σε βαθύ μπολ διαλύετε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη χρησιμοποιώντας τα 200γρ. από τα 750γρ. χλιαρό νερό με τη βοήθεια ενός σύρματος. Αφού λιώσει η μαγιά προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το νερό εναλλάξ ανακατεύοντας. Τέλος σειρά έχει το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Το αποτέλεσμα είναι ένας χυλός ημίρρευστος. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος του σπιτιού για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού περάσει η ώρα ξεσκεπάζετε το μπολ και «ξεφουσκώνετε» το χυλό ανακατεύοντάς τον.

Βάζετε να ζεσταθεί καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αδειάζετε μια κουτάλα σούπας χυλό στο κέντρο του τηγανιού. Απλώνετε τον χυλό κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το τηγάνι και στρώνετε και με την κάτω πλευρά ενός κουταλιού. Η λαλαγγίτα είναι έτοιμη για γύρισμα μετά από περίπου 1’. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη όταν στεγνώσουν οι κηλίδες υγρασίας που υπήρχαν στην αρχή. Γυρίζετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήνουμε για άλλα 2’-3′.

Λουκουμάδες

3 λίτρα νερό
2 ½ κιλά αλεύρι
3 φακελάκια μαγιά
Αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα
Ελαιόλαδο (Κωνσταντινάτη Εσοδεία)
1 κιλό μέλι (Αικατερίνη ή Μελίρρυτος)
Καρύδια
Κανέλα τριμμένη

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός και έπειτα τον αφήνετε να φουσκώσει. Στο μεταξύ βάζετε το λάδι να κάψει. Με ένα ποτήρι νερό και ένα κουταλάκι παίρνετε σιγά τον χυλό προσέχοντας να μην κολλήσει και τον βάζετε στο τηγάνι.

Τηγανίζετε τον χυλό σε καυτό ελαιόλαδο και έπειτα το βάζετε σε χαρτί για να απορροφηθεί το πολύ λάδι. Για το σιρόπι βράζετε 1 κιλό μέλι Αικατερίνης με 1 λίτρο νερό, προσθέτοντας το ξύλο κανέλας. Σιροπιάζετε τους λουκουμάδες και ρίχνετε ξανά μέλι Αικατερίνης, καρύδια και τριμμένη κανέλα.